Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Szałwie czy lawendy?

Szałwie czy lawendy?

Marga 21:33, 29 kwi 2016

I na czy Aga stanęło z tą rośliną wypełniającą piętra średniego? Przetacznik będzie?
AgaeM 21:42, 29 kwi 2016

Myślę dalej, otwarta na szalone pomysły i propozycje.

Bardzo chcialabym aby liatra się wysiała. Rozsypywałam nasionka. Zobaczymy, dziś nic nie wyłazi. To byłaby miła niespodzianka.
katiaxx 21:53, 29 kwi 2016

AgaeM napisał(a)

Bardzo chcialabym aby liatra się wysiała. Rozsypywałam nasionka. Zobaczymy, dziś nic nie wyłazi. To byłaby miła niespodzianka.

Ja tez mam liatry- nigdy Wczesniej ich nie mialam- szczerze mowiac nie wiem Dlaczego wszyscy tak sie nimi ekscytuja ale pomyslalam ze skoro tak jedt to cos musi w tym byc no i mam - Posadzilam je z mysla o stipie. Bo posialam tez stipe. Posialam tez driakiew ale poracha. Na 30 wzeszlo 7 jak przesadzilam do doniczek dwie padly- pewnie z dwie wypadna przy sadzeniu na stale i z 30 nasion beda 3 rosliny ktore na koniec nie zakwitna czad.
AgaeM 22:13, 29 kwi 2016

Nienawidzę siać. Po licznych zeszłorocznych porażkach (okna do ziemi, brak parapetów, milion doniczek na podłodze salonu, wybulone panele) w tym roku mam to w nosie.
Wobec tego kiedy wspomnę "posiałam szałwię oraz liatry" oznacza to potarłam i sypnęłam na ziemię obok.
Zaraz pokażę moją stipę, to będzie okazja się pośmiać.

Ps. Liatry z nasion siałam w zeszłym roku. Zniknęły mi z oczu po posadzeniu do gruntu.

22:15, 29 kwi 2016
AgaeM napisał(a)

z nasion? w lidlu były karpy ...100% pewność ze wyjda i jeszcze zakwitną ....kurcze nie wiedziałm ze liatra z nasion ...ale mam u siebie teraz bedzie 4 sezon i nie widze zeby sie wysiała ...to chyba nie takie latwe jest z siewu ja pozyskać ...a ona tak ładnie przyrasta ze dzielenie karp to najszybszy sposób rozmnazania.
AgaeM 22:22, 29 kwi 2016

Te cebulo-karpy tez nabyłam i w tym roku, w Realu. Wszędzie po 7zl. A ja po 5zl. Sieje się liatrę, ja nasionka kupowałam w paczuszkach w ogrodniczym.
katiaxx 22:24, 29 kwi 2016

AgaeM napisał(a)
Nienawidzę siać. Po licznych zeszłorocznych porażkach (okna do ziemi, brak parapetów, milion doniczek na podłodze salonu, wybulone panele) w tym roku mam to w nosie.
Wobec tego kiedy wspomnę "posiałam szałwię oraz liatry" oznacza to potarłam i sypnęłam na ziemię obok.
Zaraz pokażę moją stipę, to będzie okazja się pośmiać.

Ps. Liatry z nasion siałam w zeszłym roku. Zniknęły mi z oczu po posadzeniu do gruntu.

Nie to Zebym byla zlosliwa ale faktyczn8e jest zabawna.

Wez nie strasz z tymi wybrzuszonymi panelami bo tez o tym MYslalam to znacxy xe Boje sie co tam pod folia sie dzieje. Em mnie zabije. On taki czuly w tym temacie
AgaeM 22:26, 29 kwi 2016

Przy cebulkach niestety tez nie ma pewności. Testowałam w 2015r. Fioletowe ładnie wyszły i kwitły. Białe ani jedna, a kilka opakowań miałam. Z Biedry.

Dziś robiłam poranny obchód ogrodowy i fioletowe liatry juz wychodzą, po białych dalej ani śladu czyli zginęły.
katiaxx 22:28, 29 kwi 2016

AgaeM napisał(a)
Te cebulo-karpy tez nabyłam i w tym roku, w Realu. Wszędzie po 7zl. A ja po 5zl. Sieje się liatrę, ja nasionka kupowałam w paczuszkach w ogrodniczym.

To ile ich masz liatr?
22:31, 29 kwi 2016
AgaeM napisał(a)
Przy cebulkach niestety tez nie ma pewności. Testowałam w 2015r. Fioletowe ładnie wyszły i kwitły. Białe ani jedna, a kilka opakowań miałam. Z Biedry.

Dziś robiłam poranny obchód ogrodowy i fioletowe liatry juz wychodzą, po białych dalej ani śladu czyli zginęły.

ale białe i u mnie kiepsko ...nawet mam wrażenie ze wygniły.

PS. Stipa tez mi sie kiedys nie udała ...bywa ....ale zostaw ja ...wystaw do słońca moze ruszy ...ona lubi sucho.

a najlepiej wsadz to w rabate i czekaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies