Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Toszka 18:03, 03 lut 2016

Kawa napisał(a)
myślę nad tematem zimozielonego zasłonięcia od drogi
i wymyśliłam że mogłabym posadzić tam thuję aureospicata
teraz tak co ile je sadzić jak mniemam zależy też jakie duże kupię
muszę poszukać nie niższych niż 120-150 cm

z prawej strony od strony starego bzu chciałabym stworzyć tzw część trawiastą
posadzić gracki ml, redbarona i ice dance dołem - ściągnięte od Polinki (mam nadzieję że się nie obrazi)
od lewej obok świerka myślałam o hortensjach - i teraz czy dadzą radę będzie w tej części słońce ale później półcień - Vanilka i Pinky Vinky?
no i zostaje środkowa cześć na którą nie mam pomysłu
chciałabym tam dosadzić byliny - ostróżki, szaławię krwawnicę przetacznik
rośnie tam jeszcze piwonia którą chyba na tej rabacie zostawię ale jeszcze nie wiem w którym miejscu

przemysl te tuje - kilka ogrodniczek zakupilo, posadzilo i maja problem z zoltym tlem dla rabat (czyt. bardzo zaluja)... ot taka moja sugestia na szpaler z tej tui
Juzia 20:16, 03 lut 2016

Też myślę, że zielone tło lepsze....
Kawa 08:32, 04 lut 2016

aaa to one tak faktycznie zółte się robią?
żółtych nie chcę
czytałam na forum o tujach i Danusia je polecała jako wytrzymałe i mięsiste ale jeżeli mają być zółtawe to nie

więc szmaragd

rabata będzie miała jakieś 2 - 2,5 m szerokości

nie bardzo widzę możliwość połączenia tych rabat
tam gdzie zielony pasek trawy jako żywopłot idzie ligustr i kończy się on przy bramce co widać na zdjęciu które zamieściłam jest chodnik a za nim część trawiasta, "wypoczynkowa"

anabuko1 12:09, 04 lut 2016

Ohoo i tutaj planowania. nasadzeń,,tuje na temacie, tak ??
Kawa 12:12, 04 lut 2016

tuje tuje
bo niestety na inną wersję mnie nie bardzo stać
anabuko1 12:25, 04 lut 2016

Ja od tuj też zaczynałam.
Potem dostałam kilka sadzonek, szczepek małych krzewów i bylin.
W bagażniku było coś widać.a jak posadziłam na działce, to nie bardzo.
Ale potem co roku , cały czas dosadzanie wszystkiego.
Teraz po latach to i te piersze nasadzenia sa już widoczne
Kawa 12:34, 04 lut 2016

anabuko1 napisał(a)
Ja od tuj też zaczynałam.

Teraz po latach to i te piersze nasadzenia sa już widoczne

heheh Aniu jakie to pocieszajace

moje nasadzenia 2 lata temu były pięne zeszy rok był kiepski teraz po rewolucji ogródkowej nie ma nic

thuje chcę posadzić żeby sie odgrodzić
nie lubię tych drzew chociaż stanowią ładne tło zieleni dla innych roślin

chciałabym żeby to była taka ściana zieleni
Juzia 12:45, 04 lut 2016

Jak chodzę do sąsiadki obok to zawsze zazdroszczę jej zielonej ściany z tujek, bo wszystko ładniejsze na tym tle.
Oni posadzili dookoła tuje od razu, a ja czekałam nie wiadomo na co

Sadź. Będziesz zadowolona.
Toszka 12:59, 04 lut 2016

Danusia poleca te tuje (aureasicata), ale zwroc uwage, ze nigdy jako jednolity szpaler, a jedynie kilka sztuk jako kolorystyczny akcent dla urozmaicenia nasadzen. Takze nie przepadam za tujami, ale co tu duzo mowic - one jako tlo sa najlepsze. Szmaragd absolutnie tak! -olbrzymi plus, ze nie szyszkuje jak kolumnowa. Stanowczo bym tylko odradzala brabanta - najbrzydsza tuja i najtrudniejsza do utworzenia ladnej, jednolitej sciany.
Aureospicata ma jeszcze jeden ukryty minus - na zime lapie rdzawo-brazowy odcien, co jest naturalne, ale czy ladne?
Jedna pulapka z tujami jest w przypadku posiadania psa - polamane, obsikane nie odrastaja tak jak np. cis.

tak jeszcze IMHO - Nie rozumiem skad w Polsce bierze sie ta tujowa nagonka. Na nasze warunki klimatyczne procz cisa to jedyna rozsadna nieklopotliwa, caloroczna zielona i szczelna przeslona. Przeciez w malym ogrodzie nikt zdrowo myslacy bez mozliwosci regularnego ciecia swierkow sobie nie posadzi...
Regularnie bywam w Beneluxach i chce glosno, kolejny raz zdementowac plotke, ze w tzw. zachodnich ogrodach tuj sie nie sadzi. To jakis wymysl pseudoarchitektow, ktorzy chyba w ten sposob chca sie dac zauwazyc innowacyjnoscia swych pomyslow

A jak juz jestem w temacie dementowania plotek to wspomne o przedogrodkach zachodnich - oni (m.in) holendrzy nie moga sobie od frontu postawic wyzszego plotu lub zasadzic wyzsza przeslone... O tym decyduje wspolnota, zarzadca ulicy, gminy, miasta... Na to trzeba miec zgode, bo dla nich taka przeslona stanowi obnizenie wartosci okolicznych gruntow, nieruchomosci jako sygnal dla postronnych o niebezpiecznej okolicy...
ale jako ciekawostke wspomne, ze w bogatych okolicach gdzie ogrody i domy sa wieksze takie ploty i nasadzenia sa norma
Kawa 13:19, 04 lut 2016

Toszka napisał(a)
Danusia poleca te tuje (aureasicata), ale zwroc uwage, ze nigdy jako jednolity szpaler, a jedynie kilka sztuk jako kolorystyczny akcent dla urozmaicenia nasadzen. Takze nie przepadam za tujami, ale co tu duzo mowic - one jako tlo sa najlepsze. Szmaragd absolutnie tak! -olbrzymi plus, ze nie szyszkuje jak kolumnowa. Stanowczo bym tylko odradzala brabanta - najbrzydsza tuja i najtrudniejsza do utworzenia ladnej, jednolitej sciany.
Aureospicata ma jeszcze jeden ukryty minus - na zime lapie rdzawo-brazowy odcien, co jest naturalne, ale czy ladne?
Jedna pulapka z tujami jest w przypadku posiadania psa - polamane, obsikane nie odrastaja tak jak np. cis.

tak jeszcze IMHO - Nie rozumiem skad w Polsce bierze sie ta tujowa nagonka. Na nasze warunki klimatyczne procz cisa to jedyna rozsadna nieklopotliwa, caloroczna zielona i szczelna przeslona. Przeciez w malym ogrodzie nikt zdrowo myslacy bez mozliwosci regularnego ciecia swierkow sobie nie posadzi...
Regularnie bywam w Beneluxach i chce glosno, kolejny raz zdementowac plotke, ze w tzw. zachodnich ogrodach tuj sie nie sadzi. To jakis wymysl pseudoarchitektow, ktorzy chyba w ten sposob chca sie dac zauwazyc innowacyjnoscia swych pomyslow

A jak juz jestem w temacie dementowania plotek to wspomne o przedogrodkach zachodnich - oni (m.in) holendrzy nie moga sobie od frontu postawic wyzszego plotu lub zasadzic wyzsza przeslone... O tym decyduje wspolnota, zarzadca ulicy, gminy, miasta... Na to trzeba miec zgode, bo dla nich taka przeslona stanowi obnizenie wartosci okolicznych gruntow, nieruchomosci jako sygnal dla postronnych o niebezpiecznej okolicy...
ale jako ciekawostke wspomne, ze w bogatych okolicach gdzie ogrody i domy sa wieksze takie ploty i nasadzenia sa norma

Toszko kochana
o brabantach czytałam i mając na względzie do wyboru aureospiciatę i szmaragda po Waszych radach i doczytaniu tematu będzie szmaragd

u mnie nie chodzi o nagonkę na tuje ja jakoś o nich w ogóle nie myślałam i jakoś za nimi nie przepadałam co nie znaczy że się to pod wpływem ogrodowiska nie zmieni

na początku po przeprowadzce miałam 2 posadzone ale padły
wiem że to była wina i psa i nasza bo nie przygotowaliśmy odpowiedniego podłoża

zależy mi na ścianie zieleni i odgrodzeniu od drogi i będą thuje i mam nadzieję że się przyjmą
oczywiście zależy mi na ścianie więc na pewno będę pytać jak gęsto je sadzić

a jeszcze pytanie mam czy jeśli będą od strony północnej i przód będą mieć wystawiony na południe a tył na północ to nie będą od strony północnej obumierać?

no i jaką odległość zachować od płotu?

dziękuję Wam i proszę o jeszcze