Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Toszka 15:15, 04 lut 2016

za 45 zlotych mozna trafic ladne cisy, ktore po dwoch latach adaptacji rosna nawet szybciej niz szmaragdy. Roznica tylko ta, ze cisy trzeba regularnie ciac
Kawa 15:16, 04 lut 2016

Toszka napisał(a)
za 45 zlotych mozna trafic ladne cisy, ktore po dwoch latach adaptacji rosna nawet szybciej niz szmaragdy. Roznica tylko ta, ze cisy trzeba regularnie ciac

u mnie ładne cisy to cena 80zł!!! - takie na wysokość 120
polinka 15:20, 04 lut 2016

Toszka napisał(a)
Polinko, pamietam co obiecalam - cierpie ostatnio na brak czasu - taka prace sobie wybralam teraz tez pracuje, ale mam wiecej czasu, bo chociaz tu w garach nie stoje - to plus jedyny mojej pracy na wyjezdzie
teraz chociaz z doskoku moge na forum posiedziec chociaz walcze z durna niepolska klawiatura, gdzie wszystkie litery, znaki a nawet cyfry sa inaczej

Iwonko, rozumiem i nie poganiam. Chciałam tylko Ci przypomnieć abyś miała świadomość, że my tu czekamy na Twój ogród
Z klawiaturą radzisz sobie świetnie!
polinka 15:23, 04 lut 2016

Toszka napisał(a)

Cisy ciąć a smaragdy czyścić, co do przyjemnych obowiązków nie należy

U mnie cisy po 50 zł takie 120-130 cm. ale o tym dowiedziałam się po posadzeniu smaragdów. A teraz już za pózno.
Toszka 15:34, 04 lut 2016

Kawa napisał(a)
no popatrz Toszka nawet Tobie się zdarzyło

a myslisz, ze co?, ze ja jestem inna... buchaacha - co innego wiedza nabyta, a co innego praktyka
mam takie powiedzenie, ze
jesli ktos mowi, ze w kuchni i w ogrodzie wszystko mu sie udaje to najzwyczajniej w swiecie klamie... to samo tyczy dzieci etc

W okolicach Wawy cisy hicksii tego wzrostu to cena 150-200zl. Szersze, wypasione od 250 nawet 500.
Anda 16:10, 04 lut 2016

Ciekawe rzeczy tu piszecie. Poczytałam z przyjemnością
Szmaragdy lub cisy, ot zagwozdka dla Kamilki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kamila66 22:52, 04 lut 2016

Kawa napisał(a)
myślę nad tematem zimozielonego zasłonięcia od drogi
i wymyśliłam że mogłabym posadzić tam thuję aureospicata
teraz tak co ile je sadzić jak mniemam zależy też jakie duże kupię
muszę poszukać nie niższych niż 120-150 cm

z prawej strony od strony starego bzu chciałabym stworzyć tzw część trawiastą
posadzić gracki ml, redbarona i ice dance dołem - ściągnięte od Polinki (mam nadzieję że się nie obrazi)
od lewej obok świerka myślałam o hortensjach - i teraz czy dadzą radę będzie w tej części słońce ale później półcień - Vanilka i Pinky Vinky?
no i zostaje środkowa cześć na którą nie mam pomysłu
chciałabym tam dosadzić byliny - ostróżki, szaławię krwawnicę przetacznik
rośnie tam jeszcze piwonia którą chyba na tej rabacie zostawię ale jeszcze nie wiem w którym miejscu

Kamilko mam kilka sztuk aureospicata, faktycznie te które rosną w cieniu są jakby brudne, jedna rośnie na środku ogrodu i te części rośliny na których opiera się słońce są pięknie wybarwione. Szmaragdy są w pokroju dużo zgrabniejsze
Kawa 08:14, 05 lut 2016

Toszko dobrze że ja wszystkiego nie umiem
Paulinko - 50 zł byłabym w stanie dać gdyby takie tutaj były 50 dych to naprawdę nie dużo
Ewuś - w sumie zagwozdki nie mam no chyba że znajdę gdzieś cisy niewiele droższe od szmaragdów
Kamilko - szmaragdy będą rzeczywiście ta zieleń dużo ładniejsza

dzisiaj w nocy posypało śniegiem i zimno sie zrobiło przzynam że te skoki temperatur są męczące
AnnaCh 08:24, 05 lut 2016

Ja też jestem za szmaragdami lub cisami
Sama też mówiłam, że nie za bardzo je lubię, ale teraz po posadzeniu kilku sztuk dostrzegam ich walory i dość ładny wygląd zimą. Jak będę robiła ekran dla roślin, to albo ze szmaragdów, albo z cisa. No jeszcze grabw dwóch miejscach plauję.
Kawa 08:26, 05 lut 2016

jezeli nie uda mi się kupić dużych cisów w ładnej cenie to będa szmaragdy
cisy też planuję jako ekran niski w innej cześci zobaczymy jak to wyjdzie