Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Juzia 13:24, 04 lut 2016

Ja mam z 40cm od płotu i 60cm miedzy tujami....ale ja chciałam szybko gęstą ścianę.
Kawa 13:32, 04 lut 2016

Juzia napisał(a)
Ja mam z 40cm od płotu i 60cm miedzy tujami....ale ja chciałam szybko gęstą ścianę.

ja tez chcę
idę do ciebie szukać fotek
Juzia 13:36, 04 lut 2016

Kawa napisał(a)

ja tez chcę
idę do ciebie szukać fotek

Nic nie znajdziesz, bo one słabo rosną pod moim płotem.
Za dużo było gruzu i kostka blisko jest...
Ale liczę, że kiedyś w końcu urosną
Toszka 13:40, 04 lut 2016

Kamilla, nie pisalam o nagonce na tuje u ciebie - pisalam o tym co mozna w tym temacie znalezc w necie - kiedys byla strona "tuje-ch...je", na stronie u pewnego medialnego uwielbiajacego maty-szmaty ogrodnika T. takze czytalam wywod niepochlebny na temat tui... wiecej tego jest zwlaszcza na stronach firm projektowych. Ale o tym juz koniec - szkoda pisania.

Mam szmaragdy rosnace dokladnie tak jak piszesz i nic sie z nimi nie dzieje. Domniemywam, ze kupowalas tuje w supermarkecie. Lepiej kupic z plantacji, ciut wieksze i sadzic nie mniej niz co 60cm. Wazne jest by na wiosne i jesieni poczyscic tuje z suchego w srodku.

Ziemia musi byc koniecznie przekopana z kora (ta najtansza) i jesli masz z kompostem. Kora rozluzni ziemie, zakwasi i dodatkowo dziala przeciw fytoftorozie. Regularne np; raz w tygodniu podlewanie ok. jeden kubel na krzak. W pierwszym roku absolutnie nie nawozimy. Inna sprawa, ze dobrze systematycznie sciolkowane kora i kompostem tuje absolutnie zadnego nawozenia nie potrzebuja - nawozone bujaja, nie sa zwarte i przez "pedzenie" nawozami moga podmarzac.
polinka 14:25, 04 lut 2016

Toszka ja Cię delikatnie informuję, że zbliża się wiosna! A ktoś tu obiecał założyć wątek zimą!! Wszystkie Twoje rady byłyby w jednym miejscu a tak biegam po forum i szukam gdzie piszesz

Kamilka i u mnie smaragdy na całej długości ogrodu. Sadziłam też co 60 cm aby utworzyły zwarty żywopłot. W tamtym roku przycięłam je w pionie bo chcę aby utworzyły prostą ścianę. Kupowałam takie 160 cm za 28 zł kopane z gruntu.
Toszka 14:38, 04 lut 2016

Polinko, pamietam co obiecalam - cierpie ostatnio na brak czasu - taka prace sobie wybralam teraz tez pracuje, ale mam wiecej czasu, bo chociaz tu w garach nie stoje - to plus jedyny mojej pracy na wyjezdzie
teraz chociaz z doskoku moge na forum posiedziec chociaz walcze z durna niepolska klawiatura, gdzie wszystkie litery, znaki a nawet cyfry sa inaczej
Kawa 14:42, 04 lut 2016

wiem Toszko ze nie do mnie tylko ogólnie wiem

tamte tuje rzeczywiście z marketu były

ziemię przekopię żeby kory dosypać to nie wiedziałm dzięki kompost też mam więc dorzucę

cieszę się że napisałaś o tym żeby nie nawozić zapamiętam
wsadzić korować ściółkować podlewać

Paulinko
28 zł kurde za takie to za darmo
czyli musze szukać taniej niż znalazłam
oczywiście kopane z gruntu

Kawa 14:43, 04 lut 2016

Toszka napisał(a)
Polinko, pamietam co obiecalam - cierpie ostatnio na brak czasu - taka prace sobie wybralam teraz tez pracuje, ale mam wiecej czasu, bo chociaz tu w garach nie stoje - to plus jedyny mojej pracy na wyjezdzie
teraz chociaz z doskoku moge na forum posiedziec chociaz walcze z durna niepolska klawiatura, gdzie wszystkie litery, znaki a nawet cyfry sa inaczej

Toszka to że sobie radzisz z ta klawiaturą to tylko dowodzi twojej wielkiej inteligencji
ja również niecierpliwie czekam na Twój watek
masz tyle w sobie wiedzy że aż chciałoby się czytac i oglądać
Toszka 15:01, 04 lut 2016

Kamilko, radze kupic wieksze i pelniejsze tuje. Dolozyc finansowo i zaoszczedzic kilka lat czekania (rok szkolkowania=wzrostu to zaledwie ok 10-12zl drozej). 28 zl to faktycznie tanio. Osobiscie popelnilam glupstwo z tujami (innych z nieucietymi brutalnie korzeniami w owym czasie nie bylo - a ja chcialam na juz) i kupowalam takie ok 60cm. Dopiero po 5 latach maja 1,60, no i oczywiscie posadzilam za gesto, bo byly takie malutkie. Efekt - w zeszlym roku rozsadzalam, a ze byly upaly to ledwo sie zbieraja te tuje
ucz sie na cudzych bledach
Kawa 15:07, 04 lut 2016

no popatrz Toszka nawet Tobie się zdarzyło

chciałam kupić takie 150 cm tylko na razie znalazłam p 45 zł sztuka ale zobaczymy sezon się przecież jeszcze nie zaczął pojeżdżę po kilku szkółkach i poszukam