Ja osobiście Smaragdów szerzej niż co 60cm bym nie posadził, ale ja u siebie po 4 latach zaczynam ciąć w równy ekran, jak chcesz zachować stożkowy pokrój to możesz posadzić nawet co 80cm
hej Łukasz no właśnie ja chyba wolałabym też taką "ścianę" niż stożki zawsze to inaczej niż u sąsiada
mówisz że co 60?
czy stykanie się tych gałązek i wchodzenie ich na siebie ie będzie jakoś negatywnie wpływało na te rośliny?
sorry za głupie pytanie ale w kwestii thuji jestem jeszcze bardziej nie doszkolona
One po pewnym czasie zaczną się stykać i boki wyłysieją, to naturalne zjawisko, ale front będzie robił się z czasem coraz bardziej prosty i to, że one po bokach sobie wyłysieją nie ma żadnego znaczenia bo tego nie będzie widać. U mnie tuje posadzone 4 lata temu (sadzone wielkości 80-100cm) połączyły się już na wysokości ponad metra i myślę, że za dwa lata już mnie całkowicie zasłonią. Mogę zrobić zdjęcie od frontu.
Podkreślę tylko, że przez ten czas nawożone były może dwa razy i rosną na dość słabej glebie, podlewane tylko podczas okresów suszy.
Witaj Kamilko Będziesz sadziła szmaragdy, widzę. Jeżeli nie jesteś pewna jak gęsto, to może weź miarkę i idz na spacer pomierzyć sąsiadom (na zdjęciu widać same szmaragdy). I będziesz wszystko wiedziała
Pozdrawiam