Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Luki 21:34, 08 lut 2016

Ja osobiście Smaragdów szerzej niż co 60cm bym nie posadził, ale ja u siebie po 4 latach zaczynam ciąć w równy ekran, jak chcesz zachować stożkowy pokrój to możesz posadzić nawet co 80cm
Kawa 08:55, 09 lut 2016

Malgosik napisał(a)
ja też jestem za cisami
840 zł za cisy to jeszcze nie ma masakry cenowej
niech już mrozy nie przychodzą, bo wszystko zetną

Gosia dla mnie to dużo
za tą kwotę to ja muszę większość ogródka ogarnąć
Kawa 08:56, 09 lut 2016

Gardener27 napisał(a)
Czytam o waszych dylematach żywopłotowych
Cis bez wątpienia jest długowieczny i piękny ale jak go sadzić to dużego bo kto będzie czekał 20 lat jak dorośnie do wysokości płotu, niestety ma to swoją cenę
Ja mam wszystkie mury w ogrodzie obsadzone szmaragdami Gdybym miał to zrobić jeszcze raz nie wahałbym się i wybrał tuje Tanie sadzonki, w krótkim czasie osiągnęły efekt jaki chciałem, podcinam raz w roku Nigdy ich nie czyściłem z suchych gałązek Same to robią a wiatr pomaga Wybór należy do Ciebie

no właśnie duże cisy mają swoją cenę
małych to jest od groma i ciut ciut
Kawa 08:59, 09 lut 2016

Luki napisał(a)
Ja osobiście Smaragdów szerzej niż co 60cm bym nie posadził, ale ja u siebie po 4 latach zaczynam ciąć w równy ekran, jak chcesz zachować stożkowy pokrój to możesz posadzić nawet co 80cm

hej Łukasz no właśnie ja chyba wolałabym też taką "ścianę" niż stożki zawsze to inaczej niż u sąsiada
mówisz że co 60?
czy stykanie się tych gałązek i wchodzenie ich na siebie ie będzie jakoś negatywnie wpływało na te rośliny?
sorry za głupie pytanie ale w kwestii thuji jestem jeszcze bardziej nie doszkolona
Luki 10:48, 09 lut 2016

One po pewnym czasie zaczną się stykać i boki wyłysieją, to naturalne zjawisko, ale front będzie robił się z czasem coraz bardziej prosty i to, że one po bokach sobie wyłysieją nie ma żadnego znaczenia bo tego nie będzie widać. U mnie tuje posadzone 4 lata temu (sadzone wielkości 80-100cm) połączyły się już na wysokości ponad metra i myślę, że za dwa lata już mnie całkowicie zasłonią. Mogę zrobić zdjęcie od frontu.
Podkreślę tylko, że przez ten czas nawożone były może dwa razy i rosną na dość słabej glebie, podlewane tylko podczas okresów suszy.
polinka 10:54, 09 lut 2016

Moje smaragdy też sadziłam co 60 cm i również będę je prowadzić na prostą ścianę.
Kawa 11:11, 09 lut 2016

Luki napisał(a)
One po pewnym czasie zaczną się stykać i boki wyłysieją, to naturalne zjawisko, ale front będzie robił się z czasem coraz bardziej prosty i to, że one po bokach sobie wyłysieją nie ma żadnego znaczenia bo tego nie będzie widać. U mnie tuje posadzone 4 lata temu (sadzone wielkości 80-100cm) połączyły się już na wysokości ponad metra i myślę, że za dwa lata już mnie całkowicie zasłonią. Mogę zrobić zdjęcie od frontu.
Podkreślę tylko, że przez ten czas nawożone były może dwa razy i rosną na dość słabej glebie, podlewane tylko podczas okresów suszy.

aaa no to jakbyś miał jakąś fotkę to super dzięki

u mnie gleba średniej jakości nie jest zła ale to dobrze że radzą sobie nawet w trudnych warunkach
w razie W można wymienić i serce nie będzie bolalo
Kawa 11:11, 09 lut 2016

polinka napisał(a)
Moje smaragdy też sadziłam co 60 cm i również będę je prowadzić na prostą ścianę.

to i ja chyba do tego grona dołączę
lojalna_ 12:51, 09 lut 2016

Hej kobitko dylematów mamy zawsze sporo )) pozdrawiam i
Marga 17:09, 09 lut 2016

Witaj Kamilko Będziesz sadziła szmaragdy, widzę. Jeżeli nie jesteś pewna jak gęsto, to może weź miarkę i idz na spacer pomierzyć sąsiadom (na zdjęciu widać same szmaragdy). I będziesz wszystko wiedziała
Pozdrawiam