FC wykopujesz, albo i nie, ale za to po środku kepy wbijasz nóż (najlepszy sztywny, tzw. Szef kuchni) i tniesz jak ciastko.
Korzenie przycinasz i sadzisz w ziemię przekopaną z kompostem i korą (!!!).
Jesli dzielisz nie wykopując całej kępy, to przecinasz na poół i wykopujesz tylko połowę. Reszta jak niżej.
Jeśli carexy zaczęły wypuszczać nowe :listki: to oznaka, że mozna dzielić. Rózne odmiany i różne gatunki w róznym terminie.
ID jeśli zbyt wczesnie podzielony i jeszcze na dokładkę zainfekowany grzybem...korzenie nie przycięte... i ziemia nie przekopana z korą...i zaniedbane podlewanie po sadzeniu... to pada.
ID dzielimy na piórka z rozłogami. Czyścimy z suchego. Sprawdzamy czy środek rozetki zdrowy, żywy. Zgniłe odrzucamy, bo tylko zainfekują inne i glebę.
Przycinamy korzenie i sadzimy w dołki zaprawione obowiązkowo drobną korą.
Pozdrawiam serdecznie; )