Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Zana 23:03, 11 maj 2017

Jeny, jak mi przykro z powodu ambrowca. Dąb to chyba jednak raczej nie. Może pójdź w klony? Piękne są i nie będziesz się martwić. A może wąski buk płaczący np. Purple Fountain albo zielony pendula?
Gruszka_na_w... 23:49, 11 maj 2017

Kamilko, jeśli tam koło płotu będą robione wykopy, to ani buk ani grab nie dadzą się przesadzić. One mają korzeń palowy. W żywopłocie zrobi się wyrwa i trudno ją będzie zastąpić.
Mam u siebie żywopłot z buka i grabu sadzony w dwóch rzędach na mijankę. Grab gubi liście na zimę, ale szybciej startuje wiosną. Buk dopiero teraz zrzuca liście, a zimą ma jasnobrązowy kolor.

Po posadzeniu cięłam go na 30 cm, a potem dwa razy w roku z góry i po bokach.
Wkleję Ci zdjęcia, a potem usunę

buk zimą i latem

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolka 06:40, 12 maj 2017

paulina_ns napisał(a)
No faktycznie urosł sporo jak mi przyjdą seslerie, przegladne jeszcze raz ich ofertę na spokojnie, szkoda tylko,że przesyłka trochę droga jest...

Paula, ja wprawdzie nie wiem jeszcze ile przesyłką kosztuje ale jakbyś coś domawiała to ja się też mogę dorzucić z zamówieniem i podzielimy się kosztami. Kamisia też coś tam jeszcze chciała .... to już w ogóle wyjdą grosze
jolka 06:43, 12 maj 2017

Kamisia, ale kawał roboty machnęłaś Wszystko świeżutkie, czyściutkie, extra! KF już mi się od tamtego roku u Ciebie podoba, chyba w końcu też sobie zamówię Miłego dnia!!
Kawa 08:06, 12 maj 2017

jolanka napisał(a)
Widzę ten patyczek ambrowcowy Szkoda go.
kupilam ambrowca juz miesiąc temu i do tej pory ma tylko malutkie pączki, nie wiem czy ruszy Jak czytam u Ciebie to zaczynam się obawiać, wrrr, ma 2 metry, mały nie jest

Jola mój to była odmiana slender silouette
nie wiem jakiego masz
wczoraj szukałam jeszcze oznak życia
niestety
Kawa 08:12, 12 maj 2017

jankosia napisał(a)
A nie mogłabyś mniejszego ambrowca kupić i jednak wsadzić? Boziu one takie piękne są... Rozumiem że strata boli, ja ich straciłam sześć. Do lipca/ sierpnia wypatrywałam oznak życia i ciągle mi się wydawało że pączki pęcznieją Szkoda by było tak calkiem odpuścić Pomyśl jeszcze

Nie uwierzysz ale zainspirowałaś mnie swoimi fotkami Myślę ciężko nad żywopłotem ale w zasadzie... Ty masz owczarka niemieckiego prawda? A jaki wysoki masz ten płot drewniany? Wygląda na niewysoki ale pies chyba nie przeskakuje? Siedziałam dzisiaj i gapiłam się na moją gołą ziemię jak promienie zachodzącego słońca na nią padają i na super działkę sąsiada i doszłam do wniosku że skoro małż uwierzył i poparł prerię to może by i płot sztachetowy przełknął On nie lubi tykać takich rzeczy ale kurczę sprawdza ci się? Jakie to drewno? Ja patrzę za najtańszym a i tak cholera za drogie. Taki płotek jak u ciebie by mi strasznie ale to strasznie pasował. Twoja psina to pies czy sunia? Kiedyś pisałaś ale nie pamiętam

Monia ja wiem że śliczny ty slendera masz?
zwykłe mnie się też podobają ale duże rosną chyba i inny pokrój korony mają chociaż uważam że są piękne

Monia - mam psa Herosa owczarka
mój płot ma 120 cm początkowo mi się wydawał za niski i chyba wolałabym jednak trochę wyższy
pies nie nauczony skakania, swoje lata ma i dysplazję stawów biodrowych

ogrodzenie był pierwsze zanim nawet ocieplenie domu
sztachety - znalazłam na all u sprzedawcy z moich okolic telefonicznie się z nim ugadałam ile co i jak tak ze cena była niższa

ale sztachety kupowane surowe nie malowane wszystkie impregnowaliśmy sami
nie pamiętam jakie drewno..bo to 8 lat temu było

ogólnie trzeba jednak impregnować no i jedynym błędem były przęsła drewniane one szybciej gniją - sztachety nawet się trzymają może 2 mi wyleciały

ja lubię moje ogrodzenie chociaż maż coś przebąkuje o wymianie na panele lub siatkę w miejscach "od drogi bocznej"
Kawa 08:14, 12 maj 2017

Zana napisał(a)
Jeny, jak mi przykro z powodu ambrowca. Dąb to chyba jednak raczej nie. Może pójdź w klony? Piękne są i nie będziesz się martwić. A może wąski buk płaczący np. Purple Fountain albo zielony pendula?

Anuś klony mam juz 3
buk purple mi nie pasuje bo po lewej stronie za huśtawką mam jabłonkę Royality z ciemnymi listkami no i chciałam coś co ładnie przebarwia się jesienią
Kawa 08:16, 12 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kamilko, jeśli tam koło płotu będą robione wykopy, to ani buk ani grab nie dadzą się przesadzić. One mają korzeń palowy. W żywopłocie zrobi się wyrwa i trudno ją będzie zastąpić.
Mam u siebie żywopłot z buka i grabu sadzony w dwóch rzędach na mijankę. Grab gubi liście na zimę, ale szybciej startuje wiosną. Buk dopiero teraz zrzuca liście, a zimą ma jasnobrązowy kolor.

Po posadzeniu cięłam go na 30 cm, a potem dwa razy w roku z góry i po bokach.
Wkleję Ci zdjęcia, a potem usunę

buk zimą i latem

Haniu no zabiłaś mnie tym bukiem
ładnie zimą wygląda

ma byc kanalizacja kopana 2018-2019 dwa lata to chyba dużo dla takiego zywopłotu
ale myślę że mogę go posadzić bo kanalizacja by akurat ominęła zywopłot
za dużo tłumaczenia ale bardzo ci dziękuje za info i te fotki
Kawa 08:17, 12 maj 2017

jolka napisał(a)

Paula, ja wprawdzie nie wiem jeszcze ile przesyłką kosztuje ale jakbyś coś domawiała to ja się też mogę dorzucić z zamówieniem i podzielimy się kosztami. Kamisia też coś tam jeszcze chciała .... to już w ogóle wyjdą grosze

no,.....
Kawa 08:18, 12 maj 2017

jolka napisał(a)
Kamisia, ale kawał roboty machnęłaś Wszystko świeżutkie, czyściutkie, extra! KF już mi się od tamtego roku u Ciebie podoba, chyba w końcu też sobie zamówię Miłego dnia!!

Jola znowu nie tak dużo
teraz to przyjemność dla mnei najgorsze było zrywanie datni i przekopywanie skib
teraz to lajt

KF jest super uwielbiam go