Jeny, jak mi przykro z powodu ambrowca. Dąb to chyba jednak raczej nie. Może pójdź w klony? Piękne są i nie będziesz się martwić. A może wąski buk płaczący np. Purple Fountain albo zielony pendula?
Kamilko, jeśli tam koło płotu będą robione wykopy, to ani buk ani grab nie dadzą się przesadzić. One mają korzeń palowy. W żywopłocie zrobi się wyrwa i trudno ją będzie zastąpić.
Mam u siebie żywopłot z buka i grabu sadzony w dwóch rzędach na mijankę. Grab gubi liście na zimę, ale szybciej startuje wiosną. Buk dopiero teraz zrzuca liście, a zimą ma jasnobrązowy kolor.
Po posadzeniu cięłam go na 30 cm, a potem dwa razy w roku z góry i po bokach.
Wkleję Ci zdjęcia, a potem usunę
buk zimą i latem
Paula, ja wprawdzie nie wiem jeszcze ile przesyłką kosztuje ale jakbyś coś domawiała to ja się też mogę dorzucić z zamówieniem i podzielimy się kosztami. Kamisia też coś tam jeszcze chciała .... to już w ogóle wyjdą grosze
Kamisia, ale kawał roboty machnęłaś Wszystko świeżutkie, czyściutkie, extra! KF już mi się od tamtego roku u Ciebie podoba, chyba w końcu też sobie zamówię Miłego dnia!!
Monia ja wiem że śliczny ty slendera masz?
zwykłe mnie się też podobają ale duże rosną chyba i inny pokrój korony mają chociaż uważam że są piękne
Monia - mam psa Herosa owczarka
mój płot ma 120 cm początkowo mi się wydawał za niski i chyba wolałabym jednak trochę wyższy
pies nie nauczony skakania, swoje lata ma i dysplazję stawów biodrowych
ogrodzenie był pierwsze zanim nawet ocieplenie domu
sztachety - znalazłam na all u sprzedawcy z moich okolic telefonicznie się z nim ugadałam ile co i jak tak ze cena była niższa
ale sztachety kupowane surowe nie malowane wszystkie impregnowaliśmy sami
nie pamiętam jakie drewno..bo to 8 lat temu było
ogólnie trzeba jednak impregnować no i jedynym błędem były przęsła drewniane one szybciej gniją - sztachety nawet się trzymają może 2 mi wyleciały
ja lubię moje ogrodzenie chociaż maż coś przebąkuje o wymianie na panele lub siatkę w miejscach "od drogi bocznej"
Anuś klony mam juz 3
buk purple mi nie pasuje bo po lewej stronie za huśtawką mam jabłonkę Royality z ciemnymi listkami no i chciałam coś co ładnie przebarwia się jesienią
Haniu no zabiłaś mnie tym bukiem
ładnie zimą wygląda
ma byc kanalizacja kopana 2018-2019 dwa lata to chyba dużo dla takiego zywopłotu
ale myślę że mogę go posadzić bo kanalizacja by akurat ominęła zywopłot
za dużo tłumaczenia ale bardzo ci dziękuje za info i te fotki