Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

AgataP 17:00, 12 maj 2017

No to ja jeszcze dodam tulipanowca kolumnowego
Chociaż ja na tej rabacie widziałabym powtórzenia drzew - np 3 graby, 3 jarząbki kolumnowe lub nawet jabłonki kolumnowe.. ciężki orzech do zgryzienia.

A buki kupiłam na All... ze szkółki, liczę że przyjmą się wszystkie
MirellaB 18:15, 12 maj 2017

Kamila nic nie doradzę, bo wiesz, że u mnie z drzewami to kiepsko. Ciekawa jestem na co się zdecydujesz?
malkul 19:19, 12 maj 2017

Kawa napisał(a)

Haniu no zabiłaś mnie tym bukiem
ładnie zimą wygląda

...

mnie też, piekny jest!
JoannaDe 21:30, 12 maj 2017

Współczuję straty Kamilo

Doradzić nie doradzę bo ja za cieńka w te klocki jestem. Mogę co najwyżej zobaczyć i powiedzieć czy mi się podoba czy nie.

Jak znam życie to i tak będziesz miała pięknie.

Buziam
Makusia 21:36, 12 maj 2017

Kamila jeden ambrowiec mordercy seryjnego z Ciebie nie czyni
Znajdziesz coś, co Cię zachwyci. Rośliny- tym bardziej drzewa przykro tracić, zwłaszcza, jak się o nie dbało i padły, a te z mniejszą ilością poświęconej im uwagi rosną w najlepsze.

Zycie moja Droga- łebek do góry!
kaz742011 22:41, 12 maj 2017

Marta dobrze prawi . Ambrowca szkoda ale głowa do góry. Znajdziesz coś co będzie pasowało. Ja w zeszłym roku straciłam umbrę i jednego serba a to był mój pierwszy sezon ogrodowy. Bolało strasznie ale cóż poradzić.
jankosia 23:53, 12 maj 2017

Kami, dzięki za tak dokładny opis sytuacji pies-ogrodzenie Ja już nawet wymyśliłam jak zamocować te poprzeczki do metalowych słupków które przecież by zostały ale potem dotarło do mnie że ja w ogóle nie uczę się na błędach. Chcę otwierać się na krajobraz a że nie mam na niego wpływu... Już dwukrotnie zapożyczyłam to za ogrodzeniem by po paru latach pożałować. A nasz sąsiad ewidentnie ma ciągoty w stronę podziału i sprzedaży działek tylko miejsca na dojazd mu brakuje. Nie wiem... Dzisiaj doła złapałam że jednak nie wyrabiam Mus przeczekać zakwasy i odpocząć to może przejdzie

Ja nie wiedziałam że ty kolumny potrzebujesz. Najwęższe drzewo jakie znam to klon Marit albo Merit (nie pamiętam dokładnie), wygląda autentycznie jak słup Jakby słup obrósł jakimś pnączem hihi. Zobacz go sobie w necie

Gruszki żywopłot zwalił mnie z nóg. To mój też będzie taki piękny? Powiedzcie że będzie
Kawa 07:23, 13 maj 2017

Asia Martusia Kasia dzięki za dobre słowo.
drzewko padło i szkoda najbardziej jednak denerwuje mnie to że nie widzę tam innego drzewka. nic mi nie pasuje i ni bardzo wiem co zrobić

na 3 jednakowe drzewka iż tam miejsca nie widzę chociaż lubię gęsto sadzic: )

Monia w sumie to nie wiem czy Ci pomogła ale wiem że twój żywopłot też będzie piękny
jona 08:03, 13 maj 2017

Poczytałam o problemach. Niestety czasem rośliny wypadają i trzeba się sporo nagłowić, żeby je zastąpić. A może posadź kolejnego ambrowca? Wiem, że to wydatek, ale jeżeli bardzo Ci się podoba i chcesz go mieć w tym miejscu...
makadamia 11:10, 13 maj 2017

Kami przykro mi z powodu ambrowca.
Nad zastępstwem jak widzę nadal dumasz.

Przypomnij mi proszę, jakie drzewa masz na pozostałych rabatach.

Nie wiem, co Ci polecić jako zastępstwo dla tego ambrowca, ale widzę że wywiązała się dyskusja nt.: drzewka takie same czy różne, więc wtrącę się ze swoim zdaniem.

Niespecjalnie lubię tak popularne na O. szpalery drzew.
Ale jeśli masz wąską rabatę i musisz sadzić w rządku, to tylko takie same drzewa.
Jeśli chcesz sadzić różne drzewa, to trzeba je sadzić w grupach, a nie w rządku. Tutaj są pokazane przykładowe kompozycje - zwróć uwagę na rzuty pionowe.