Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

zoja 06:58, 09 cze 2017

i roze masz sliczne obrazki
U mnie glowkowe jeszcze w paczkach ale beda
Zana 07:19, 09 cze 2017

Czytam o rabatce anabelkowej i dylematach, ja bym zostawiła tak jak jest, trzeba poczekać. A hakone różnie rośnie, u niektórych jak gooopia, a np. u mnie też powoli. Jaką masz odmianę tej hakone, bo fajne te listki, chyba nie z tych żółtych? W ubiegłym roku swoją hakone podsyłam leciutko azofoską na wiosnę i padła. Musiałam nową kupować, teraz to boję się cokolwiek jej dać. U mnie trzcinniki to chyba jeszcze wyższe niż u Ciebie, zwariował całkiem. Różyczki miodzio zaczynają. Czekam na tę Twoją cudne pnącą w całości. Mam nadzieję, że da czadu.
Grodzia 08:25, 09 cze 2017

piękny ogród pozdrawiam z Małopolski
AngelikaX 08:31, 09 cze 2017

Zana napisał(a)
... A hakone różnie rośnie, u niektórych jak gooopia, a np. u mnie też powoli. Jaką masz odmianę tej hakone, bo fajne te listki, chyba nie z tych żółtych? W ubiegłym roku swoją hakone podsyłam leciutko azofoską na wiosnę i padła. Musiałam nową kupować, teraz to boję się cokolwiek jej dać... .

Moje hakone też po nawożeniu padły - nic z nich nie zostało - pytanie czy za szczodrze posypałam czy one zbyt delikatne na takie zabiegi?
Toszka 10:16, 09 cze 2017

Obawiam się, że zbyt szczodrze nawożone. Pytanie jeszcze, drugie. gdzie sypany nawóz - czy w kępę, czy po obrzeżach.
Hakone do wzrostu potrzebuje przekopaną z ziemią korę. Dużo kory (frakcja do 60mm). Do tego kompost z obornikiem, a jesli ziemia bardzo gliniasta to trochę piasku. A jesli zbyt dużo piasku, to trochę gliny. Dobroci przekopane na 10-15cm. Nie głębiej. Hakone posadzona płytko i przez pierwszy rok systematycznie podlewana.
Delikatnie wyściółkować korą (frakcja do 40mm).
Piszę o tym, bo Kamilko, kory swojej hakone pożałowałaś... a ona ci pożałuje ładnego wzrostu
Kora rozluźnia glebę, a w miarę kompostowania się daje węgiel organiczny, który ta trawa ewidentnie potrzebuje.

Nawozimy dopiero po 3 roku od posadzenia (obornik w mieszance na ten czas wystarcza)
Kawa 11:02, 09 cze 2017

aaa no widzisz Toszka bo ja kory na rabatach nie mam
aczkolwiek czytałam o tej hakone kiedyś u kogoś pisałaś no i wszystkie trawy mm posadzone wg twojego przepisu
piasek kora ziemia kompost

obok hakone mam silvery z tycich sadzoneczek i ładnie przybierają
kupię dzisiaj drobnej kory i wysypię ta częsc rabaty w tym hacone
zobaczymy
poczekamy
Toszka 11:30, 09 cze 2017

Hakone musi być wyściółkowana korą, bo płytkie korzenie nagrzewają się od słońca i wysychają. Sciółka trzyma równomierny, stabilny poziom wilgoci i osłania przed przegrzaniem. Dlatego m.in. bezproblemowo rosną w cieniu, półcieniu.
iwka 12:36, 09 cze 2017

kurcze muszę swoje szybko wyściółkować,

Toszka a tydzień temu przesadzane bukszpany można czy trzeba przycinać ? Oprócz jednego który zółknie wszystkie trzymają się dzielnie i tak jak pisałaś nawet się nie zorientowały że miejscówkę zmieniły
Kawa 12:39, 09 cze 2017

Toszka napisał(a)
Hakone musi być wyściółkowana korą, bo płytkie korzenie nagrzewają się od słońca i wysychają. Sciółka trzyma równomierny, stabilny poziom wilgoci i osłania przed przegrzaniem. Dlatego m.in. bezproblemowo rosną w cieniu, półcieniu.

moja rośnie w półcieniu
dzisiaj ją wyściółkuję
dzięki Toszka
Kawa 12:40, 09 cze 2017

Zana napisał(a)
Czytam o rabatce anabelkowej i dylematach, ja bym zostawiła tak jak jest, trzeba poczekać. A hakone różnie rośnie, u niektórych jak gooopia, a np. u mnie też powoli. Jaką masz odmianę tej hakone, bo fajne te listki, chyba nie z tych żółtych? W ubiegłym roku swoją hakone podsyłam leciutko azofoską na wiosnę i padła. Musiałam nową kupować, teraz to boję się cokolwiek jej dać. U mnie trzcinniki to chyba jeszcze wyższe niż u Ciebie, zwariował całkiem. Różyczki miodzio zaczynają. Czekam na tę Twoją cudne pnącą w całości. Mam nadzieję, że da czadu.

Aniu szukałam czy gdzies zapisałam co to za hakone
ale nie znalazłam
to z tych zielonych nie zółtych

a róża zobaczymy