Anda
10:51, 15 mar 2019

To nie za wiele, na szałwię za mało, na róże i penstemony też. Jeżówki dobrze tam rosną?
A hakone jak wygląda po zimie?
Postawiłabym na zimozielone byliny do półcienia oraz szybko startujące byliny wiosną

Do wyboru masz:
Carex grayi - ma ciekawe kwiatki, jak gwiazdki 3D
Carex morrowii 'Variegata'
Digitalis purpurea
Disporopsis pernyi
Polygonatum w odmianach - nie jest zimozielone, ale ładnie startuje wiosną
Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside' - duża paproć
Heuchera villosa var. macrorrhizza - super jako obwódka lub jako plamy po 3 sadzonki razem
Polystichum aculeatum - duża paproć
Tellima grandiflora
edit. Ciemierniki

Zobacz, co z nich Ci się podoba i co jest dostępne.
Miodunki i przylaszczki musowo, poza listą, w ilościach hurtowych i tak samo anemony wiosenne, białe najlepiej pasują do przylaszczek i miodunek. One szybko pokazują listki wiosną, anemony potem się chowają, robiąc miejsce dla innych bylin.
Ja poszłabym w duże liście paprociowe, do tego bergenie i jakieś trzy gatunki z podanej listy. Ewentualnie mogłabyś posadzić do tego jeszcze hosty. Nie wiem, czy je lubisz. Liście pokazują od kwietnia.
Jak się zdecydujesz, co Ci się podoba, to pomyślimy, jak to ustawić na rabacie.
Taka to moja propozycja

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken