Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

basia3012 00:00, 28 sie 2020

Juzia napisał(a)
No fajnie ta sesleria w masie, ale muszę coś powtykać pomiędzy.

Myślę nad małymi berberysami bordowymi, rozchodnikami bordowymi i może jakaś niska trawa z wysokim kwiatostanem... byle tylko się nie rozsiewała.

Jest jakaś kostrzewa co się nie wysiewa?

Niska trawa z wysokim kwiatostanem? To może sporobolus różnołuskowy? Mam ją drugi sezon i nie zauważyłam żeby rozsiewała się. Moją kupowałam na Alle...ro. Mnie zachwyca jej delikatny jak mgiełka kwiatostan.
A bordowe listki i wysoki kwiat ma świecznica, ale odmiany nie pamiętam. Listki piękne, powcinane i wysoki kwiatostan. Mój jest biały. Nawet dzisiaj chyba jest na jednym ze zdjęć.
Pozdrawiam.
Juzia 00:12, 28 sie 2020

basia3012 napisał(a)

Niska trawa z wysokim kwiatostanem? To może sporobolus różnołuskowy? Mam ją drugi sezon i nie zauważyłam żeby rozsiewała się. Moją kupowałam na Alle...ro. Mnie zachwyca jej delikatny jak mgiełka kwiatostan.
A bordowe listki i wysoki kwiat ma świecznica, ale odmiany nie pamiętam. Listki piękne, powcinane i wysoki kwiatostan. Mój jest biały. Nawet dzisiaj chyba jest na jednym ze zdjęć.
Pozdrawiam.

Bardzo dzięki!

Świecznica to do jesiennej seslerii będzie bardziej pasować

A tego sporobolusa idę googlać
Magda70 08:44, 28 sie 2020

nie szła bym w sklną w dużej ilości...
Ona w lipcu żółknie - dobrze ją jest wtedy przyciąć i po 2 tyg odrasta.
Przy 10 kępkach to luzik...przy 40 lub więcej to już dodatkowe zajęcie. Zwłaszcza w lipcu...gby masz masę innych przyjemności. Moja rośnie z czarną trawą i płożącą irgą.
Oczywiście już mam w planach ją wymienić za rok
Za każdym razem jak ją przycinam to zastanawiam się co zamiast niej.

Więc mogę ci w przyszłym roku spakować co nie co
Magda70 08:46, 28 sie 2020

a carex montana?
Jagodaa 09:00, 28 sie 2020

Wiecie co, ja już sobie obiecałam, że nie sadzę roślin, które są niepewne. Robiłam eksperymenty i jestem aktualnie w punkcie wyjścia w kilku miejscach.
Magda70 09:19, 28 sie 2020

Wiesz Jagoda...problem jest w tym , że nie wszystkie żelazne rośliny u wszystkich rosną tak samo.
Więc czasami nie da się nie eksperymentować

Jak seslerie miały małe kępki to mi się w 10 minut fajnie przycinało. Więc przesadziłam je i rozmnożyłam bo sumie co tam... a teraz już większe kępy i więcej ich mam i widzę, że już mnie to cięcie nie bawi. i szukam traw co się nie sieją i wystarczy raz w sezonie przyciąć.
Montaną jestem na razie zachwycona. Ale jeszcze rok poczekam i wywalę beatlesy i w ich miejsce wcisnę montanę.
Jagodaa 09:29, 28 sie 2020

Wiem, u mnie np carexy nie rosną :/
Magda70 09:35, 28 sie 2020

U mnie w sumie wszystkie carexy są ok
Juzia 10:18, 28 sie 2020

Magda70 napisał(a)
nie szła bym w sklną w dużej ilości...
Ona w lipcu żółknie - dobrze ją jest wtedy przyciąć i po 2 tyg odrasta.
Przy 10 kępkach to luzik...przy 40 lub więcej to już dodatkowe zajęcie. Zwłaszcza w lipcu...gby masz masę innych przyjemności. Moja rośnie z czarną trawą i płożącą irgą.
Oczywiście już mam w planach ją wymienić za rok
Za każdym razem jak ją przycinam to zastanawiam się co zamiast niej.

Więc mogę ci w przyszłym roku spakować co nie co

Ja skalną mam u siebie. I nie przeszkadza mi jej żółknięcie jakoś specjalnie.
POza tym... to nie będzie ogród przydomowy, ani na pokaz I miał być mega naturalny z kwiatami itp... ale za dużo przy kwiotkach roboty i ograniczam się do traw i bylin, które się nie wysiewają.

Aaaaa!!! NO i seslerii skalnej mam już srylion.... czekają w doniczkach pod domem
Juzia 10:22, 28 sie 2020

Magda70 napisał(a)
a carex montana?

Carexy tu rsłabo rosną.
Piachu za dużo.

No i przy carexach moim zdaniem więcej roboty.
I są brzydkie długo....

Nie miałam Montany, ale jakoś mam uraz już do carexów.