Mam od blisko 6 lat różne lilaki w ogrodzie i są takie, które wypuszczają dużo odrostów i takie, które nie wypuściły nic, mam wrażenie, że zależy to od odmiany, ale i od stanowiska. U mnie najwięcej wypuszczają odmiany białe i kremowe, ale mam je bezimienne. Wycinam łopatą pod powierzchnia ziemi i tyle, lilaki nie wypuszczają tak jak sumak kilometr od krzaka tylko bardziej jak miscant np. ML
Sylwia, przy Twoim dużym ogrodzie to pewnie żaden problem
I tak jak piszesz....zależy od odmiany.
Mam koleżankę , która ma lilaka i przeklinamy go co roku niestety. odnogi są na 2-3 metry. I nie zawsze się d łopatą wyciąć - zwłaszcza jak się ma /chce mieć inne rosliny pod drzewkiem
Powiem Ci Madziu , ze mam w podwórku też dwa lilaki 30 letnie i po sąsiedzku taki co ma nawet więcej niż 40 lat, staruszki jak drzewka i one napuszczały odrostów, ale wszystko wokół rośliny, maks do 30-40 cm od pnia, na 2-3 metry to jeszcze nigdy nie było, ani u nikogo nie widziałam, a u nas we wsi lilaków trochę ludzie mają. Ale może znasz odmiany co puszczają aż tak daleko.
W sprawie lilaków to najlepiej wypytać Gabrieli od Towarzystwa Miłośników Lilaków. "Ogród w budowie nieustającej"