Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 10:21, 01 wrz 2020

Gardenarium napisał(a)
Popatrz na wielopniowe takie coś? https://www.ogrodowisko.pl/watek/9795-forma-wielopienna-wielopniowa-drzewa

Na CHFS modne są świdośliwy. Wiśnia jakaś o ciekawej korze - trzeba szukać nie w internecie tylko jeździć po szkólkach
i patrzeć co mają wielopniowego w ofercie i jak wygląda.

Świdośliwy albo klony ginnala też chcę (zależy które znajdę), tylko przy budynku chciałam coś mniejszego.

Tak myślę, że bez objazdówki się nie obejdzie

popcorn 10:31, 01 wrz 2020

Juzia napisał(a)

Ale to nie jest duże co????

Sadzone wiosną, ma metr jakiś może, nie, nie duże. Póki co Ale jak duże rośnie? Na pewno ze 2-3 metry?
Juzia 10:43, 01 wrz 2020

popcorn napisał(a)

Sadzone wiosną, ma metr jakiś może, nie, nie duże. Póki co Ale jak duże rośnie? Na pewno ze 2-3 metry?

Aaaaa!
Ale fajnie

tulucy 11:01, 01 wrz 2020

Znamya to już kilka lat mam, a Ludwig i i Katherine chyba 3, sadzone w tym samym dniu, jedno z czystym dołem, drugie z odrostami.
Dorii 11:05, 01 wrz 2020

To może judaszowiec np little Woody ale pewnie też zbyt wrażliwy.
Na ładne wielopniowe drzewko można kaliny wyprowadzić
Magda70 11:24, 01 wrz 2020

tulucy napisał(a)
Dużo odmianowych lilaków nie puszcza odrostów.
Ludwigh Spaeth póki co nic nie puścił i Znamya Lenina też nic.

oj, ta znamya wygląda cudnie...i pachnie tak jak piszą?? I faktycznie niby nic nie puszcza. Kusi mmie.
sylwia_slomc... 11:46, 01 wrz 2020

Mam od blisko 6 lat różne lilaki w ogrodzie i są takie, które wypuszczają dużo odrostów i takie, które nie wypuściły nic, mam wrażenie, że zależy to od odmiany, ale i od stanowiska. U mnie najwięcej wypuszczają odmiany białe i kremowe, ale mam je bezimienne. Wycinam łopatą pod powierzchnia ziemi i tyle, lilaki nie wypuszczają tak jak sumak kilometr od krzaka tylko bardziej jak miscant np. ML
Magda70 12:12, 01 wrz 2020

Sylwia, przy Twoim dużym ogrodzie to pewnie żaden problem
I tak jak piszesz....zależy od odmiany.
Mam koleżankę , która ma lilaka i przeklinamy go co roku niestety. odnogi są na 2-3 metry. I nie zawsze się d łopatą wyciąć - zwłaszcza jak się ma /chce mieć inne rosliny pod drzewkiem

kawa8002 12:45, 01 wrz 2020

Juzia napisał(a)

Świdośliwy albo klony ginnala też chcę (zależy które znajdę), tylko przy budynku chciałam coś mniejszego.

Tak myślę, że bez objazdówki się nie obejdzie

I te i te były w Mieczach.
sylwia_slomc... 13:11, 01 wrz 2020

Magda70 napisał(a)
Sylwia, przy Twoim dużym ogrodzie to pewnie żaden problem
I tak jak piszesz....zależy od odmiany.
Mam koleżankę , która ma lilaka i przeklinamy go co roku niestety. odnogi są na 2-3 metry. I nie zawsze się d łopatą wyciąć - zwłaszcza jak się ma /chce mieć inne rosliny pod drzewkiem

Powiem Ci Madziu , ze mam w podwórku też dwa lilaki 30 letnie i po sąsiedzku taki co ma nawet więcej niż 40 lat, staruszki jak drzewka i one napuszczały odrostów, ale wszystko wokół rośliny, maks do 30-40 cm od pnia, na 2-3 metry to jeszcze nigdy nie było, ani u nikogo nie widziałam, a u nas we wsi lilaków trochę ludzie mają. Ale może znasz odmiany co puszczają aż tak daleko.
W sprawie lilaków to najlepiej wypytać Gabrieli od Towarzystwa Miłośników Lilaków. "Ogród w budowie nieustającej"