Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

tulucy 14:54, 21 maj 2021

iwka napisał(a)
kurde, bo mam dylemat i na który skład budowlany pojadę to inne podpowiedzi.
Muszę utwardzić podjazd, a że kostki nie będzie to padło na taki właśnie kamień. Tylko u mnie glina i pewnie trzeba będzie to trochę inaczej zrobić, no i autem będę jeźdźić ile ludzi tyle opinii, a to kamienie mielą się pod kołami, a to odśnieżać się nie da. Teraz po deszczu to darmowe lodowisko na glinie, no i kąpiele błotne za free

Hania Gruszka ma podjazd z kamienia. Pisała, że musi być konkretny, nie otoczaki, tylko łamany, kliniec czy jakoś tak, żeby się ubił i nie mielił właśnie pod kołami. Mój sąsiad ma otoczaki i nieraz się zakopał wyjeżdżając z domu.
sylwia_slomc... 14:57, 21 maj 2021

Judith napisał(a)
Sylwia, ja ma ścieżkę żwirowa i chwaściory są. Natomiast staram sie je na na bieżąco usuwać - bez jakiejś myśli typu ”dzisiaj będę pielić zwirek”, a zawsze jak ide i wypatrzę chwasciora to wyrywam. Problem pojawia sie, gdy zbyt rzadko przechodzę ta ścieżka - wtedy już pojawia sie akcja „pielenie” .

Ja też wyrywam, ale u mnie to nie jest jeden czy dwa chwaściki tylko kożuszek chwaścików rosnących w kamyczkach i to tak co dwa tyg. najrzadziej
Juzia 15:12, 21 maj 2021

iwka napisał(a)
kurde, bo mam dylemat i na który skład budowlany pojadę to inne podpowiedzi.
Muszę utwardzić podjazd, a że kostki nie będzie to padło na taki właśnie kamień. Tylko u mnie glina i pewnie trzeba będzie to trochę inaczej zrobić, no i autem będę jeźdźić ile ludzi tyle opinii, a to kamienie mielą się pod kołami, a to odśnieżać się nie da. Teraz po deszczu to darmowe lodowisko na glinie, no i kąpiele błotne za free

No faktycznie z gliną to już inna historia.
No i na podjazd też inna historia.

W glinie żwir może się topić.
A na podjazd trzeba utwardzić dodatkowo.

A może ażury i na to żwir?
Albo chociaż siatkę taką grubą plastikową?
Jakaś mata pod też by się przydała. Na glinę.
Judith 15:13, 21 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja też wyrywam, ale u mnie to nie jest jeden czy dwa chwaściki tylko kożuszek chwaścików rosnących w kamyczkach i to tak co dwa tyg. najrzadziej

Może masz zbyt cienką warstwę żwirku?
Pomaga tez przegrabianie żwirku.
Juzia 15:22, 21 maj 2021

Ja to sie zastanawiam czy Tobie w te ścieżki nasiewają się chwasty, rośliny z rabat i drzewa( las po sasiedzku)? Bo ja mam tylko jedna scieżkę z samego kamienia i placyk wokół chaty, a plewić trzeba prawie co dwa tygodnie bo tak się nasiewa tego . W chodniki drogę zjazdową nasiewa się również. Jak sobie z tym radzisz, chyba, że nie masz problemu co przyznam nie do uwierzenia by dla mnie było....
Jest kilka blogów z ogrodami o ścieżkach żwirowych co w którym zadam to pytanie w odpowiedzi milczenie spotykam. No niemożliwe, żeby tylko u mnie ten problem nagminnie był. U sąsiada za płotem z ugoru ogrom, ( nie każdy ma ugór) ale i z rabat siewki moich roślin i po sąsiedzku z jednego klona to bym siewki kosa kosić mogła na rabatach tak wychodzą i na ścieżkach też. I z czarnego bzu i mirabelki i orzechy włoskie i moje brzozy....dużo tego wiec w okolicach lasu pewnie też są.

To teraz opisuję....szczerze!
Wyrywam.
Idę do kompostownika - wyrywam.
Idę fotki strzelić - wyrywam.
Idę furtkę otworzyć dla kuriera - wyrywam.
Jak zobaczę, to wyrwam i mam spokój

Ja po zimie byłam w szoku, bo chwastów było mało (tak w okolicy marca i kwietnia). Teraz wyłażą jakieś pojedyncze chwaściory, a z drzew to tylko sosny i brzozy, ale nie jest tego tak dużo.
Serio... w żwirku mam mniej niż na rabatach.

No ale... przestałam sadzić rośliny mocno wysiewające się. A te które wiem, że się wysiewają ścinam wcześniej. Wymieniam jeżówki zwykłe, na odmianowe. Kocimiętkę mam tylko na rabacie z obwódką bukszpanową, która skutecznie chroni przez rozsiewaniem Z szałwii powoli rezygnuję, szukam zamienników. Miodunki i brunery mam daleko od żwirku, w rogu rabaty
No jakoś kombinuję żeby sobie za dużo roboty nie dodawać.
Juzia 15:22, 21 maj 2021

Judith napisał(a)
Sylwia, ja ma ścieżkę żwirowa i chwaściory są. Natomiast staram sie je na na bieżąco usuwać - bez jakiejś myśli typu ”dzisiaj będę pielić zwirek”, a zawsze jak ide i wypatrzę chwasciora to wyrywam. Problem pojawia sie, gdy zbyt rzadko przechodzę ta ścieżka - wtedy już pojawia sie akcja „pielenie” .

O to to!!!
Właśnie ja tak robię.
Juzia 15:24, 21 maj 2021

tulucy napisał(a)

Hania Gruszka ma podjazd z kamienia. Pisała, że musi być konkretny, nie otoczaki, tylko łamany, kliniec czy jakoś tak, żeby się ubił i nie mielił właśnie pod kołami. Mój sąsiad ma otoczaki i nieraz się zakopał wyjeżdżając z domu.

Też prawda!
My mamy grys łamany pod drewutnią, bo się żon zakręcił i kupił nie to co trzeba
I faktycznie on się szybciej ubił i zaklinował.
Okrągły ubijał się miejscami nawet rok.
Juzia 15:25, 21 maj 2021

No ale Ty masz łąki prawdziwe!
U ciebie to się wdycha nasiona
Juzia 16:00, 21 maj 2021

Iryski

Juzia 16:10, 21 maj 2021

Przemarznięty Libretto w tle. Chyba się niedługo pożegnamy