Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 16:26, 21 maj 2021

Kukliki szkarłatne jeszcze liche, ale są!

Wszystko takie nieuczesane
Juzia 16:27, 21 maj 2021

A!
Ambrowiec ruszył!
Ale liści z okna jeszcze nie widać
Roocika 18:49, 21 maj 2021

Juzia, u mnie irysy mają na razie tylko liście, mam nadzieję, że jakieś kwiaty wypuszcza W takiej masie pięknie wyglądają u Ciebie
Wczoraj mówiłam do męża, że zrobimy ścieżki żwirowe ale po waszej dyskusji zmieniłam zdanie
Przesadzony ambrowiec jeszcze żyje, rozwija te swoje parę listków, mimo wszystko dużo woli życia w tym drzewie bez korzeni
Juzia 20:29, 21 maj 2021

Roocika napisał(a)
Juzia, u mnie irysy mają na razie tylko liście, mam nadzieję, że jakieś kwiaty wypuszcza W takiej masie pięknie wyglądają u Ciebie
Wczoraj mówiłam do męża, że zrobimy ścieżki żwirowe ale po waszej dyskusji zmieniłam zdanie
Przesadzony ambrowiec jeszcze żyje, rozwija te swoje parę listków, mimo wszystko dużo woli życia w tym drzewie bez korzeni

Bo to są bródkowe, wczesne.
Syberyjskie też u mnie same liście

Czemu zmieniłaś zdanie? Boisz się pielenia? W kostce też się chwasty sieją I mchem zachodzi

Cieszę się z twojego ambrowca. To prawie jak brat mojego... dali nam popalić w tym roku
Roocika 20:43, 21 maj 2021

Juzia napisał(a)

Bo to są bródkowe, wczesne.
Syberyjskie też u mnie same liście

Czemu zmieniłaś zdanie? Boisz się pielenia? W kostce też się chwasty sieją I mchem zachodzi

Cieszę się z twojego ambrowca. To prawie jak brat mojego... dali nam popalić w tym roku

To mają być takie ścieżki w rabatach Wymyśliłam, że będą z płytek takich kamyczkowych, ale rozrzuconych, nie ściśle i obsypanych korą, będzie łatwiej pielić.
Oczywiście, że z kamyków nie chcę pielić, przypomniało mi się, że miałam kiedyś taką rabatę z kamykami
Nie ogarniam juz chwastów, za grosz. Staram się udawać, że ich nie widzę i robię swoje.
Wiesz on na razie żyje siłą rozpędu, może mu jednak tak zostanie
Edit. Bródkowe dopisuję do listy
Juzia 20:48, 21 maj 2021

Roocika napisał(a)

To mają być takie ścieżki w rabatach Wymyśliłam, że będą z płytek takich kamyczkowych, ale rozrzuconych, nie ściśle i obsypanych korą, będzie łatwiej pielić.
Oczywiście, że z kamyków nie chcę pielić, przypomniało mi się, że miałam kiedyś taką rabatę z kamykami
Nie ogarniam juz chwastów, za grosz. Staram się udawać, że ich nie widzę i robię swoje.
Wiesz on na razie żyje siłą rozpędu, może mu jednak tak zostanie
Edit. Bródkowe dopisuję do listy

Ja mam jedną ścieżkę w rabacie. Z krążków betonowych imitujących drewniane plastry Takie z casto. Nawet nienajgorzej wyglądają

Judith 20:49, 21 maj 2021

Roocika, jeśli ścieżki w rabatach to dobrym rozwiązaniem są rozrzucone płyty chodnikowe (jak u Mrokasi) albo rozrzucone płyty kamienne (ja tak mam, także Agatorek).
EDIT: u mnie właściwie to nie kamień, ale połamane płyty betonowe udające kamień .
sylwia_slomc... 21:01, 21 maj 2021

Judith napisał(a)

Może masz zbyt cienką warstwę żwirku?
Pomaga tez przegrabianie żwirku.

Ja mam glinę więc na nią położona folia na to piasek i dopiero z 7-10cm kamienia bo inaczej glina w dwa lata połyka każda ilość kamienia. Przegrabianie u mnie nie pomaga, za kilka dni od nowa rośnie zwłaszcza jak pogoda deszczowa.
sylwia_slomc... 21:09, 21 maj 2021

Juzia napisał(a)

To teraz opisuję....szczerze!
Wyrywam.
Idę do kompostownika - wyrywam.
Idę fotki strzelić - wyrywam.
Idę furtkę otworzyć dla kuriera - wyrywam.
Jak zobaczę, to wyrwam i mam spokój

Ja po zimie byłam w szoku, bo chwastów było mało (tak w okolicy marca i kwietnia). Teraz wyłażą jakieś pojedyncze chwaściory, a z drzew to tylko sosny i brzozy, ale nie jest tego tak dużo.
Serio... w żwirku mam mniej niż na rabatach.

No ale... przestałam sadzić rośliny mocno wysiewające się. A te które wiem, że się wysiewają ścinam wcześniej. Wymieniam jeżówki zwykłe, na odmianowe. Kocimiętkę mam tylko na rabacie z obwódką bukszpanową, która skutecznie chroni przez rozsiewaniem Z szałwii powoli rezygnuję, szukam zamienników. Miodunki i brunery mam daleko od żwirku, w rogu rabaty
No jakoś kombinuję żeby sobie za dużo roboty nie dodawać.

Ja tak wyrywam po całym ogrodzie nawet jak gości oprowadzam, a widzę to wyrywam, ale w ścieżkach to nie są pojedyncze chwaściki niestety tylko całe korzuchy siewek półcentymetrowych, czyli zielono mi. Takich nie jestem w tej ilości w stanie wyplewić, Jak mają po 2cm rzucam się na kolana i pół dnia plewię jedną ścieżkę żeby było czysto. A za tydzień mam kolejny srylion siewek, jedyny plus otoczaków taki, ze jak większe to dość łatwo wyłażą i to z całymi korzeniami. Nie zmienia to faktu, że gdybym tę wiedzę miała jak zakładałam tą ścieżkę to by jej nie było wcale, częściej ją plewię niż rabaty
sylwia_slomc... 21:10, 21 maj 2021

Juzia napisał(a)

No ale Ty masz łąki prawdziwe!
U ciebie to się wdycha nasiona

Juzia łąki daleko od ścieżki są