Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum

Kasik 07:48, 25 cze 2016

O rabarbarze wiemy, choć trudno sie z tym pogodzić, bo placek drożdżowy z nim to bajka. Ale, że mój mąż cierpi i produkuje co chwilkę jakiś kamol, to uważamy by nie przesadzić.

A z tą pogoda zawsze nie po drodze. Albo leje, albo afrykańskie upały. I jak tu plewić? u mnie na glinie to nie wykonalne, bo jak mokro to nie wleziesz, a jak spiekota to ziemia z betonu.

Musze wyczajać i chwytać chwilę pomiędzy. I tym sposobem zawsze mam jakieś rabaty nie opanowane.

gobasia 11:55, 25 cze 2016

ja też pierwsze slyszę ,ze rabarbar ma swój termin przydatności do spożycia jutro nastawiam na nalewkę dla rodków i hortek
hanka_andrus 17:20, 25 cze 2016

Dobrze, że napisałaś o rabarbarze! Jak widzisz nie każdy wie o jego terminie przydatności.

Ja swojego wywaliłam z ogrodu, żeby nie kusił, właśnie ze względu na następstwa. Przy reumatyźmie też ponoć nie wskazany
Pozdrawiam
Madzenka 11:09, 26 cze 2016

Poczytałam o rabarbarze, wazna informacja, ktorej nie znałam

U nas wczoraj było +35 a dzisiaj na razie jest +18 i wieje strasznie
eda 13:18, 26 cze 2016

Jajku Izuś jakie ciekawe rzeczy piszesz nie wiedziałam normalnie ha w dzieciństwie często się jadło rabarbar z cukrem i kompoty do picia było naj taniej o szczawiówce tylko słyszałam że nie można jej jeść samej bez śmietany i bez jajka z tymi dodatkami dopiero ma walory spożywcze a te jej kwasy też nie są zbyt dobre trzeba złamać dodatkami jajo jest zbawienne buuuziolki
Gruszka_na_w... 20:38, 26 cze 2016

Szpinak, szczaw i rabarbar- to rośliny lekkiego ryzyka przy spożywaniu. Zawarte w nich szczawiany wiążą wapń z organizmu- dlatego do szczawiowej i szpinaku dodaje się nabiał: śmietanę i jajka. Do rabarbaru to jakoś średnio pasuje- dlatego kończymy konsumpcję w czerwcu i czekamy do następnego roku .
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basilikum 20:51, 26 cze 2016

a mi sie wydawalo, ze o tym kazdy wie i to takie oczywiste
ja troche zamrozilam, bo lubie konfiture z rabarbaru. Robie albo z jablkiem i cynamonem albo z truskawkami.
Rumianka 21:30, 26 cze 2016

Jeżeli zachowujemy umiar w jedzeniu, to raczej nie powinno nam zaszkodzić...
Basilikum 06:28, 27 cze 2016

Elisa masz racje, tego kwasu jest wiecej ale nie na tyle duzo by sie kawalkiem ciasta zatruc. Ja jednak jakos mam opory. Dla mnie rabarbar jest wiosenny i latem go nie jadam. No i roslinki niech sie wzmacniaja, bo z nadejsciem wiosny znow na niego sezon i musi mi duzo lodyg naprodukowac
hanka_andrus 07:36, 27 cze 2016

Ja mam awersję do rabarbaru, kiedy to za mojej młodości jedynym kompotem jaki serwowano nam na szkolnej stołówce była lurka z rabarbaru.

Placek z rabarbarem robiłam raz, i dosyć. Ale może ja mam dosyć szczawianów w organizmie, i nawet wiosną tego kwasu nie potrzebuję?

Izabelko, skoro lubisz, używaj. Nie mam nic przeciwko. To tylko moje fobie.

Miłego tygodnia, i oby jak najszybciej wakacje!