przepis sie nazya "Najatwiejsze ciasto w swiecie"
Obrac i pokroic w kostke 6 jablek i zasypac szklanka cukru. Odstawic na godzine w zimne miejce. I to jest cla robota, bo reszta to juz calkiem zupelna latwizna.
Do jablek dosypac 2 szklanki maki, 1 lyzeczke proszku do ieczenia i 1 lyzeczke sody oczyszczonej. Wbic 3 jajka i wymieszac. Ddac szklanke bakalii wg upodobania, jeszce raz zamieszac, bylozyc na blaszke i piec w 180° przez ok 40 minut.
W ksiazece siostry Anastzji jest podobne ciasto na prostokatnej blaszce (bedzie wtedy bardziej plaskie) i na to wylozone a ananasy w plastrach i zalane gaaretka.
Wazne jest jakie jablka sie da. Jak takie ciapate to i ciasto bedzie ciapate. Mi najlepiej wychodzi z szara reneta.
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
bardzo prosty u nas w domowej gwarze nazywa sie ciasto wloskie z Polski
jak moj M pierwszy raz byl u mnie w odwiedzinach to upieklam to ciasto. Tak mu smakowalo (choc akby nie smakowalo to by sie pewnie nnie przyznal i zreszta zaochany by a to go tlumaczy ) ze sobie zapisal od razu ten przepis pod wyzej wymienionym tytulem. oczywiscie nigdy go nie upiekl tylko mnie sobie to sciagnal bym mu piekla hihi
ale zebyscie nie myslaly, to on potrafi i ciasto upiec
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"