Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

malgol 11:20, 06 cze 2018

margaretka3 napisał(a)

No widzisz Każdy kwiatek kiedyś zakwitnie (że tak błysnę mądrą myślą haha) A krwawnik kwitnie? U mnie już.

U mnie nieśmiało zaczyna kremowy. Mam jeszcze bordowy, ale ten na razie w szerz rosnie
Pszczelarnia 11:26, 06 cze 2018

Ładne kwiatki i pięknie fotografowane. Poezja. A ścieżka wysiana już robi wrażenie.

W tym roku mam plan zbierać nasiona swoje.

Mirka 12:18, 06 cze 2018

margaretka3 napisał(a)

Ten rok to jest jej trzeci sezon. Nawet jeśli jest krótkowieczna, to nie zniknie z ogrodu - sieje się jak to werbena
Ożankę na szczęście dostałam od Pszczółki. Nasionka rozsiewałam na rabacie - rzeczywiście raptem kilka siewek się pojawiło.
Gosia ja wiem że wiele roślin się same rozsiewają. Też mam takie byliny. Tylko jak zielsko wiosną rusza to jak je odnaleźć. Masz jakiś patent?
Magleska 17:16, 06 cze 2018

Piękna ten Twój bylinowy raj cudne foteczki obejrzałam
Buziaki
Urszulla 07:13, 07 cze 2018

margaretka3 napisał(a)

Ha ha, następna co gubi kwiatki na rabatach

Ula, to chyba zależy, jakie przetaczniki. Ja mam wysoki (ponad metr) niebieski i on rośnie w kępie, ale sieje się strasznie.
Mam też niskie (do 40 cm) i one rzeczywiście rozrastają się rozłogowo (ale nie jakoś strasznie - póki co).

Jeśli chodzi o ten wysoki niebieski to mnie trochę uspokoiłaś. Ale tylko trochę. Wysiewałam go z nasion od Laurowiśni w zeszłym roku.Znajoma która ode mnie dostała sadzonkę mówiła że jak go przesadzała z pustaka to pustak wyrwała Chyba bardzo się korzeni a ja muszę go spod magnolii wziąć- będzie walka.

A właśnie przytaszczyłam sadzonkę malutkiego na 10cm wysokości, taki płożący. To ten może się rozłazić. Masakra. A tak mi się podobał.
abiko 12:29, 07 cze 2018

margaretka3 napisał(a)

Aguś, co ciekawego u mnie wypatrzyłaś?

Firletkę i coś jeszcze.. musze się cofnąć.

Ale ścieżka super.. i jak równo.. będzie miodzio
abiko 12:34, 07 cze 2018

ja chyba mam dzwonek skupiony od Ciebie, nie mogłam sobie przypomnieć nazwy
Mam jeszcze jeden dzwonek i Sylwia mi dokupiła.. też nie wiem jaki.. jej jaka skleroza, znacie na to ratunek?
kasja83 07:30, 08 cze 2018

margaretka3 napisał(a)
Ryzyk fizyk. Ścieżka wysiana. Najwyżej nasiona spłyną do sadu po kolejnej ulewie. Ale kiedyś wysiać trzeba, bo znowu zarośnie.

Ścieżka jak od linijki...u mnie w tym roku niestety takie sianie...po każdeym sianiu meega ulewa-ale coś tam kiełkuje.
ivo 07:51, 08 cze 2018

Super Gosiu ta ścieżka taka wyglancowana że hej! Lepiej niech nie będzie ulewy bo ja tego doświadczyłam 2 lata temu i do tej pory nie mogę się dorobić bo źdźbła trawy wychodzą mi wszędzie tam gdzie nie trzeba. Najgorzej jest w trawach seslerii stipie rozplenicy - ciężko je usunąć . Musiałam wywalić całość czasem bo tak poprzerastało.
Wendy79 11:53, 08 cze 2018

Ścieżka już super wygląda, a jak trawa będzie to ho ho... Ja już nie mogę się doczekać zakończenia siania trawy z tyłu domu, niby zostało mało, a jakoś trawa nie wzeszła przy pierwszej próbie (za to chwasty tak), teraz kolejna szansa będzie.

Umieszczę zdjęcie rośliny, którą wysiałam w tamtym roku, przezimowała zadołowana w doniczce i zaczyna kwitnąć. Może rozpoznasz?