Neurotmesis
22:01, 21 lip 2015

Jeszcze nie dałam, ale pracuję nad tym. Szmaragdy z założenia będą cięte w geometryczny żywopłot, chcę im dać jeszcze ze dwa lata na wzrost. Od początku były planowane tak, żeby stanowiły ścianę zieleni jako tło do kolejnych rabat. Po przeciwnej stronie na murze mają iść pnącza (nie bezpośrednio na nim, ale na jego tle) i chcę je ciąć tak żeby nie wyszły poza górną krawędź kratki. Na kratkach przy oknie też z czasem coś będzie się pięło. Wszyscy strasznie teraz nie lubią tuj, ale mają piękny kolor, a u mnie spełniają zadanie - gęsty żywopłot na wąskiej przestrzeni.
Część trawnika przy murze planuję zostawić, ale trawnik wzdłuż thuj wstępnie planuję poprzecinać poprzecznymi rabatami z kwiatami, a w rogu, gdzie skręca chodnik zasadzić nieduże drzewo, które przetnie widok na mur.
Z czasem może się zrobi zabudowa "tarasu" z ażurowej konstrukcji drewnianej, wąski pasek wzdłuż domu zostanie obsadzony cieniolubnymi bylinami (dalej, bliżej muru) i ziołami (bliżej ogrodu") a na zakręcie chodnika może staną donice... Na razie mam sto pomysłów na minutę