Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

daszum 15:56, 22 sie 2026

LIDKA napisał(a)
Też myślę że hortensje masz ładne . I te ogrodowe też ładne. Ja ich nie mam bo z nimi loteria . Ale u Ciebie Danusia już jest zacisznie i drzewa duże dają osłonę to powinno być ok.

Ja moje limelighty cięłam krótko zawsze . Połowa mi nie kwitnie a te co kwitną to kwiaty większe od głowy i muszę wiązać bo leżą .
Spróbóje wyższego cięcia i zobaczę . Bo już mam myśl nawet żeby je wymienić na jakieś ażurowe . Z nimi nie ma problemu z leżeniem. Mam długi szpaler na Klonowej i aktualnie lubię się na nie gapić .

Ja wbrew wszystkim mam coraz mniej hortensji bukietowych.
W tamtym roku 5 hortensji Vanila Fraise dałam koledze syna, bo strasznie się pokładały.

Mam świadomość tego, że hortensje ogrodowe to ruletka, ale jak kwitną w różnych kolorach, to wyglądają obłędnie.
Od lat mam kilka ogrodówek na rabatce przy schodach wejściowych i kwitną co 3, 4 lata
ZbigniewG 07:47, 24 sie 2026

Dla pewności warto zainwestować w odmiany ogrodowe kwitnące na nowych i starych pędach
Np Diva Fiore w tym roku szał kwiatów
daszum 21:59, 25 sie 2026

Widzę, że nowe nabytki kwitną na nowych pędach, więc może będą kwitnąć corocznie.
Sonka 08:31, 26 sie 2026

Poszalałaś, jak hortensje, to 11 sztuk. Ja ciągle myślę jak zredukować pracę w moim ogrodzie.Na razie kiepsko mi to wychodzi. Teraz głowę mi zajmuje osłona od kolei.
ElzbietaFranka 12:26, 26 sie 2026

daszum napisał(a)
Kwitną hortensje, w tym sezonie słabiutkie, bo je odmładzałam.
Werbena nie zawiodła.
Róże kwitną drugi raz.

Kupiłam judaszowca The Rising Sun.

Witam Danusiu
Na fotkach nie widać aby były słabiutkie. Ja w zeszłym roku mocniej przycielam i były bardzo ładne było mniej pędów ale mocnych nie pokładały się. W tym roku przycielam wyżej i co z tego, że kolosy jak wiotkie. Mocniejszy desz przychodzi i one leżą.

Piękne widoki z Gaura. U mnie zima trochę wymarzyła więc znowu muszę się "dorabiać kilka sezonów". Może się wysieja. Lidka pisałaś że mi wyśle trochę Gaury.

Verba piękna. U mnie jedna kwitnie i też dużo siewek. Kupiłam nasiona verbeny Hampton chyba tak się nazywa. Wysieje wczesna wiosną bo musi 4-5 tygodni w lodówce przeleżeć.
Jestem na wyjeździe nad morzem piękna pogoda.

Pozdrawiam
daszum 20:37, 27 sie 2026

Sonka napisał(a)
Poszalałaś, jak hortensje, to 11 sztuk. Ja ciągle myślę jak zredukować pracę w moim ogrodzie.Na razie kiepsko mi to wychodzi. Teraz głowę mi zajmuje osłona od kolei.

Zmobilizowałaś mnie pojechałam do Pracusia
daszum 20:50, 27 sie 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Danusiu
Na fotkach nie widać aby były słabiutkie. Ja w zeszłym roku mocniej przycielam i były bardzo ładne było mniej pędów ale mocnych nie pokładały się. W tym roku przycielam wyżej i co z tego, że kolosy jak wiotkie. Mocniejszy desz przychodzi i one leżą.

Piękne widoki z Gaura. U mnie zima trochę wymarzyła więc znowu muszę się "dorabiać kilka sezonów". Może się wysieja. Lidka pisałaś że mi wyśle trochę Gaury.

Verba piękna. U mnie jedna kwitnie i też dużo siewek. Kupiłam nasiona verbeny Hampton chyba tak się nazywa. Wysieje wczesna wiosną bo musi 4-5 tygodni w lodówce przeleżeć.
Jestem na wyjeździe nad morzem piękna pogoda.

Pozdrawiam

Hortensje nie powalają, szczególnie szpaler z Polar Bear wygląda słabo.
Gaura mi przemarzła, kupiłam nową na wiosnę.

Morza Ci zazdroszczę.
Ja od 2 lat mieszkam sama z psem i nie mam go z kim zostawić, bo jest niewychowany

Elu wypoczywaj, nabierz sił na cały rok.

daszum 21:02, 27 sie 2026

Moje cyprysiki nutkajskie, ten największy mocno podsycha

Te dwa to chyba ta sama odmiana.

Jeszcze sosna i świerk pendula.

ZbigniewG 23:14, 27 sie 2026

Danusia a nie chcesz tego najstarszego cyprysa i świerka ,uczesać’
Cyprysik ma dziki przewodnik i za parę lat może być katastrofa a Świtka można jeszcze uformować chyba że chcesz mieć taką nieregularną bryłę
Podsłuchanie to może być skutek wiosennych mrozów
daszum 23:34, 27 sie 2026

Zbyszku cyprysik ma 6 m , a ja jestem mała i nie dosięgnę
Kilka lat temu obcięłam mu jeden przewodnik, bo miał dwa.
Zostawię go jak jest.

Może wiesz jakie to są odmiany cyprysików.

Świerk mi się podoba taki rozczochrany, jak był młodszy wyglądał źle.