Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Klein Kottorz

Ogród w Klein Kottorz

ElzbietaFranka 11:53, 28 sie 2026

Danusiu grabie masz? To dołóż jeszcze jeden styl do grabi zwiąż tetetka i dosiegniesz na tyle ile możesz.

Lilie Pięknie kwitną. Ten rok to wyjątkowy mimo suszy lilie wodne kwitną.

Taak tego cyprysika musisz podlać. Mój też zrzucał igliwie podlałam i sprawy nie ma. Jednak one potrzebuja więcej wilgoci w glebie.
Trochę się zgapilam mogłam kupić więcej ogłaszanych zwisów. Teraz mam za dużo sosen, świerków, buki, klony i brzozy. Zwisy są bardzo ładne.

Jeszcze jedno przecież z psem możesz pojechać jest dużo ośrodków gdzie można.
Oddaj na te kilka dni do przechowalni może by się zaplakał, ale mus to mus.
daszum 21:15, 28 sie 2026

Elu ja cyprysiki podlewam, one tak pożółkły po ostatniej fali upałów.
Myślę, że one potrzebują więcej wilgoci w powietrzu.

U nas jest taka susza, że wyschła mi studnia i podlewam wodą z wodociągu (czyli płacę za wodę i ścieki). Boję się myśleć jaka będzie faktura za kilka dni.

Ambrowce też wielkie wyrosły i potrzebują dużo wody, świerki serbskie podsychają z dołu
Nie jestem w stanie tą wodą wszystkiego podlewać, a zapowiadane deszcze nas omijają
ElzbietaFranka 23:00, 28 sie 2026

To tak jak u mnie też omijały.
Ostatnio nie powiem coś tam popadało. Przed deszczami ok 2 tygodnie temu podlałam mocno a później przeszedł spory opad. Deszcz nie spadł na wysuszoną ziemię tylko już wilgotna więc nie było tak źle.
U nas to ok 8 cm wilgoć a niżej to skała.
Jadąc z Wawy do Kołobrzegu przez obw Gdańska i dalej, nie było widać aby było sucho. Kukurydza dobrze wyrośnięta.

Jak obserwuje mapy IMGW to widzę jak chmury powinny też przejść przez teren Wawy, ale w pewnym momencie od Łodzi chmury wyruszają na północ Kujawy. I taka to pociecha deszczu wiele nie ma.
Poziom Wisły też bardzo niski.

Podlewam różnie do większego podlewania ze studni mniejsze z wodociągu.

Trawnik eM podlewa ze studni. Jakby nie podlał to po tygodniu jest sucha jak wiór. Eyeksponowana na słońce prawie cały dzień. Wyschnie i później od razu chwasty by się wdały.

Teraz bym takiego dużego trawnika nie zrobiła. W 2012 były mokre lata wszystkie rabaty mam na podwyższeniach teraz woda z nich spływa jak z kaczki.
Nieraz mówię może zmniejszymy trawnik to nie chce niech tak zostanie.

Trzeba dużo ściółkować mniej wody wychodzi.
Kupiłam sieczkarnie do trawy suchej. Dałam 3400 zł i nie chodzi bo muszę elektryka sprowadzić aby to ustrojstwo podłączył. Cała trawa lezy od wiosny w altanie przy oczku i czeka na cięcie. Myślałam, że sporo właśnie nią wyściółkuje i nie trzeba tyle podlewać. W wakacje nawet elektrycy w rozjazdach.

Masz problem z psem, ładny jest też mi się podoba. A syn nie może się nim zająć na kilka dni?

Danusiu trzeba wyjechać chociaż na tydzień aby zmienić otoczenie.