Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Agi - czyli słońce i piach

U Agi - czyli słońce i piach

Kasia_CS 15:04, 05 wrz 2016

Hej Aga! Muszę trochę narobić Twój wątek-swego czasu byłam na bieżąco całkiem - pora sprawdzić co sie pozmienialo fajnie dopasowac człowieka do jego watku hihi milo było Cię poznać
Zana 15:12, 05 wrz 2016

Aguś, po urlopie wszystkiego na forum nie jestem w stanie nadrobić, ale własnej hodowli arbuzów gratuluję. Okaz fantastyczny
Gosiek33 15:19, 05 wrz 2016

ag_zie napisał(a)
Do notatnika
Czy sadzimy teraz trawy czy lepiej zadołować - i dlaczego?

buu, dlaczego tego wcześniej nie wiedziałam
Kasia_CS 15:26, 05 wrz 2016

Ale jazda z tym arbuzem
dominika_ 18:41, 05 wrz 2016

Hej Aguś, miło było Cię poznać wątek oczywiście zapisuję Arbuzy też hodowałam w tym sezonie, ale niestety musiałam zerwać w sierpniu były małe i niedojrzałe
inka74 07:19, 06 wrz 2016

Aga, arbuz genialny. Ja jakoś ledwo 2 dyń sie może dochowam.

Przeczytałam u ciebie Toszki wywód na temat sadzenia bylin i traw i ni w ciortu to się ma do artykułu Danusi i innych znanych ogrodników. Wszyscy polecają wręcz wrzesień na sadzenie bylin. Co do traw nie znalazłam wyszczególnionych ich osobno. Zerknij na artykuł Danusi
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin

Wrzesień jest też najlepszym miesiącem na podział bylin kwitnących wiosną i latem i tu to już bryła korzeniowa jest maltretowana (te kwitnące na jesieni dzielimy na wiosnę)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/21-co-robimy-w-ogrodzie-we-wrzesniu

Ja z moich nikłych doświadczeń mam tak, że wszystkie wrześniowe nasadzenia, a i sadziłam powojniki, hortensje, jeżówki - wszystko przeżyło i bardzo ładnie się rozrosło w następnym roku. To co sadziłam w lato - w 30% padło - za ciepło, za mało podlewałam lub po prostu przesuszyłam. Wiosenne nasadzenia przyjmowały się praktycznie w 95%.

Jestem w stanie zrozumieć dołowanie roślin w połowie października lub później ale nie we wrześniu. Chyba tu jednak będę polegać na opinii i poradach Danusi i kończę porządki na rabatach, aby za rok było ładniej ale ja tylko byliny przesadzam, traw praktycznie nie mam.
Toszka 08:22, 06 wrz 2016

Inko, pytanie dotyczyło traw. I odpowiedź dotyczyła traw (w szerokim pojęciu). Byliny podciągnęłam w opisie wegetacji i o ich sadzeniu nic nie pisałam.
Byliny dzieli się w połowie sierpnia - to wszędzie wyczytasz.
Od września sadzi się zdrewniałe.
Wchodzisz znowu w spór w temacie który nie został poruszony. Pytanie tylko - po co?
Amen
inka74 08:56, 06 wrz 2016

Toszka w pierwszym twoim zdaniu napisane jak wół:
Kilka aspektów decyduje o wyższości dołowania nad jesiennym sadzeniem bylin...

Pisz więc konkretnie i precyzyjnie, jeżeli już udzielasz porady bo głupoty potem z tego wychodzą szczególnie jak potem przeklejane są tylko części wypowiedzi - nie sądzisz? Inna osoba to przeczyta i weźmie dosłownie. Nikt nie widzi tu zapewne poprzedniej długiej dyskusji o trawach...
Toszka 09:10, 06 wrz 2016

Tak, masz rację - wpływu nie mam na kopiowanie fragmentów. Ty też.
Zwłaszcza, ze nie zabraniam nikomu sadzić, a piszę "o wyższości dołowania nad sadzeniem". Nie znam przypadku by prawidłowe dołowanie zaszkodziło roślinie. Sadzenie tak. Wyjaśniłam dlaczego.
jolanka 22:08, 06 wrz 2016

Wniosek, patrzymy w niebo i mamy nadzieję, że wiosna już czeka za progiem