Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Madzenka 10:06, 04 wrz 2016

Chyba te cisy kolumnowe to dobry wybór, są niezawodne, utrzymasz je w ryzach, tylko czy nie będą wyglądac jak sztachety polotu orzy tarasie?

Anna czy Ty przy swoich czerownych dodatkach na elwacji nie myslisz o wymianie Fairy np na Red Leonardo albo Munstead /Astrid?
anna_t 10:22, 04 wrz 2016

dziękiuje Marzęna za Twoje uwagi co do róż
no widzisz niewiem co z tymi cisami, muszę M pokazać obie rośliny i może on swoje odczucia dorzuci i zdecydujemy.
o wymianie fairy nie myslałam.. napewno swany mnie wku... konkretnie
alis 10:38, 04 wrz 2016

anna_t napisał(a)

cześć Alicja
to Melting Fire. cieszę się ze się podoba u mnie poczatki dopiero, pare rabatek zrobionych ale jeszcze bedą zmiany bo wciąż sie ogrodowo dokształcam

U mnie też początki i wiele zmian przede mną, już to wiem

Co do róż, mam 2 z wymienionych przez Ciebie: Leonarda i Goethe, Leoś to taki średni róż powiedziałabym, kwiat trwały ale bez zapachu, Goethe ma piękne kwiaty i obłędny zapach, ale u mnie wytrzymuje w pełnym kwitnieniu ok. 3 dni tylko.

kasia_w 10:52, 04 wrz 2016

anna_t napisał(a)

Ivo mi tez proponowała..jest to jakas myśl i ładna zimą..
znasz się na cisach/bo ja nic a nic...jaka odmiana jest az tak wąska i daloby rade ją ciąć w prostopadłościan?

Wojtek Dawid Chudy np. Nie myślałam o cięciu,w ogóle raczej o zestawieniu ich naturalnego pokroju. Podeślę Ci inspirke z jakus czas, o co mi chodziło.
Doczytałam że Danusia radzi trzmieliny.Najlepiej wyjdziesz jednak jak jej posluchasz tylko nie takie wściekłe żółte ale zielone.Kwestia wysokości -zrób sobie wizualizację na tych zdjęciach i wsxysto będzie jasne.

Pomponelle na krótką przerwę kwitnie do listopada i mnie
anna_t 11:50, 04 wrz 2016

alis napisał(a)

U mnie też początki i wiele zmian przede mną, już to wiem

Co do róż, mam 2 z wymienionych przez Ciebie: Leonarda i Goethe, Leoś to taki średni róż powiedziałabym, kwiat trwały ale bez zapachu, Goethe ma piękne kwiaty i obłędny zapach, ale u mnie wytrzymuje w pełnym kwitnieniu ok. 3 dni tylko.

a długą miały przerwe w kwitnieniu?
czyli goethe mały minus za śmiecenie
anna_t 11:53, 04 wrz 2016

kasia_w napisał(a)

Wojtek Dawid Chudy np. Nie myślałam o cięciu,w ogóle raczej o zestawieniu ich naturalnego pokroju. Podeślę Ci inspirke z jakus czas, o co mi chodziło.
Doczytałam że Danusia radzi trzmieliny.Najlepiej wyjdziesz jednak jak jej posluchasz tylko nie takie wściekłe żółte ale zielone.Kwestia wysokości -zrób sobie wizualizację na tych zdjęciach i wsxysto będzie jasne.

Pomponelle na krótką przerwę kwitnie do listopada i mnie

chętnie zobaczę
pomponella ma Ciebie? eee :/ co?
Luki 13:29, 04 wrz 2016

Aniu ja aż tak dokłądnie nie analizuje kolorów i typów róż, chociaż na wybór swoich troszkę czasu poświęciłem.
Tyle co mogę powiedzieć to napiszę.
Munstead Wood u mnie najdłużej ze wszystkich ma kwiaty, William w drugim roku już jest bardzo duży i jak w zeszłym roku był beznadziejny w tym zachwyca.
Mariatheresa u mnie w miarę dobrze rośnie, ale nie wypuszcza takich wielkich pędów jak gdzieś czytałem, róże muszą się ukorzenić by dobrze rosły, pierwsze jej kwitnienie w tym roku było okropne (o kwiaty mi chodzi bo ilość w porządku) teraz pokazała piękne delikatnie różowe kwiaty.
Ascot uwielbiam za kształt kwiatu, ale moje krzaczki po zimie i beznadziejnej wiośnie są marne do tego troszkę się przesuszyły, ale pokrój mają bardzo ładny, trzeba je mocno kopczykować bo u mnie mocno podmarzły.
Tyle mogę powiedzieć.
Co do cisów czy trzmielin, mnie i tak zawsze przeszkadzałby widok domu sąsiada jako tła dla roślin, więc ja od tego bym zaczął, ale to już jest kwestia indywidualna
anna_t 13:44, 04 wrz 2016

od zasłonięcia się od sąsiada zaczeliśmy w tamtym roku, kórnika posadziliśmy i przyrósł drugie tyle! myslę że za 3 lata powinno byc już zielono na wysokości wzroku
a róże..MW mam i właśnie o takie róże mi chodzi do ogrodu..krzak obsypany kwieciem prwie non stop,silny zapach,zdrowa. jeden minus za śmiecenie
potrzebuję takich więcej...

Kasya 13:49, 04 wrz 2016

o..Ania, nie poznalam cie
AnnaCh 13:49, 04 wrz 2016

Ania, nie masz czasem bordowego rozchodnika? Potrzebuję trzech gałązek