Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 13:51, 04 wrz 2016

Kasia
Aniu nie mam..mam tylko Chocolate Drop ale po jednej gałazce jeszcze bo mlode, dam Ci jak bujną
AnnaCh 13:54, 04 wrz 2016

Ok, to jak nigdzie nie dostanę, to poczekam
kasia_w 13:58, 04 wrz 2016

Aniu a masz już coś naprzeciw tarasu posadzone? Czy jakiś plan? Przepraszam ale nie jestem u Ciebie na bieżąco
anna_t 14:13, 04 wrz 2016

Aniu puści na wiosnę to mam nadzieję że da sie juz coś ułamać
Kasia na przeciw tarasu jeszcze pusto, tylko serby posadzone. tu masz rzut z drona

po całości chcialabym rabaty 3m głębokie, po bokach mam posadzone uż 2 grujeczniki i 2 jablonie Royality. na wprost chciałabym 2 ambrowce i altanę
a tu widok z placu zabaw, nie patrz na trawnik musze rzucic nawoz koniecznie!

kasia_w 15:21, 04 wrz 2016

anna_t napisał(a)
no niewiem wiesz Szefowa raczej dobrze doradza...
chodzi o delikatne zakamuflowanie tarasu, nie bedzie tak płasko też
nie chce mi sie szukać ale gdzies na poczatku watku Danusia mi te skarpy rozplanowala i powolutku sobie je robię. teraz pomyslałam o tych trzmielinach ale ofkors w okolicznych szkółkach brak...

Aniu ale masz fajną tą działeczkę

Moim skromnym zdaniem, to wygląda dobrze na rysunku i nie kombinowałabym z różnymi wysokościami trzmieliny/czegoś innego, ale dała takiej samej wysokości wszystkie.
Cisy kolumnowe rozrzucone,jak u Motylka wyglądają przepięknie, ale na to trzeba odejścia i przestrzeni, może to na skarpie przy tarasie od czapy wyglądać, bo na tak małej przestrzeni zawsze będzie wrażenie że są w linii a nie rozrzucone.

Cisy, jeśli w ogóle, to moim zdaniem, tylko na tej krótszej ściance tarasu, jako szpaler osłaniający, ale piszesz że nie chcesz ścisłej osłony...Także to chyba nie ma sensu.

Marikeny sa śliczne ale zrzucają liście, a fajnie byłoby mieć coś zimą.
Zaraz wrzucę moje trzmielinki, ale uprzedzam że do Marzenkowych im daleko
kasia_w 15:32, 04 wrz 2016

zdjęcia okropne, są z telefonu, wybacz. I akurat najgorszy fragment trawnika ukazują.

Ale cóż, taka jest na dziś prawda

Tutaj mam 3 trzmielinki różnej wysokości, sadzone w zeszłym sezonie, jeszcze malizny. Właśnie ścięłam lawendę, jak kwitła, fajnie to wyglądało

a tutaj są jeszcze dwie, które przezimowały w donicach. Na zbliżeniu ta całkiem zielona, która moim zdaniem u Ciebie byłaby lepsza kolorystycznie, niż te żółte.

A tutaj trzmielina białoobrzeżona, wspina się na parkan. Ta odmiana chyba także występuje szczepiona na pniu. Obok pomponella

Zdjęcia oczywiście śmiało usuwaj, jak oglądniesz

Filemon24 17:54, 04 wrz 2016

Nie wszystkie odmiany trzmielin dobrze zimują więc warto najpierw poczytać zanim sie zdecydujesz najlepije zimują właśnie te żółto-zielone, pisała o tm Danusia na ogrodowisku.
hindsight 19:11, 04 wrz 2016

Świetne to zdjęcie z drona! I wszystko widać, jak na dłoni
anna_t 20:52, 04 wrz 2016

Kasia dzięki za fotki, ta ostatnia najbardzej mi sie podoba. ciekawe co znajde
Anita żółtej nie będzie napewno
Dominika z drona zdjęcia jeszcze z czasów gdy trawa była zielona
Mala_Mi 21:09, 04 wrz 2016

kasia_w napisał(a)

Aniu ale masz fajną tą działeczkę

Moim skromnym zdaniem, to wygląda dobrze na rysunku i nie kombinowałabym z różnymi wysokościami trzmieliny/czegoś innego, ale dała takiej samej wysokości wszystkie.
Cisy kolumnowe rozrzucone,jak u Motylka wyglądają przepięknie, ale na to trzeba odejścia i przestrzeni, może to na skarpie przy tarasie od czapy wyglądać, bo na tak małej przestrzeni zawsze będzie wrażenie że są w linii a nie rozrzucone.

Cisy, jeśli w ogóle, to moim zdaniem, tylko na tej krótszej ściance tarasu, jako szpaler osłaniający, ale piszesz że nie chcesz ścisłej osłony...Także to chyba nie ma sensu.

Marikeny sa śliczne ale zrzucają liście, a fajnie byłoby mieć coś zimą.
Zaraz wrzucę moje trzmielinki, ale uprzedzam że do Marzenkowych im daleko

Kasia dobrze gada ....

Żółto zielone trzmieliny na pniu są bardo popularne i do kupienia nawet u mnie U mnie po 3 latach zrobiły się piękne kule

Dobra ..jedną coś wzięło,. ale reszta trzyma się nawet w wielkie mrozy. Jest wtedy czerwonawa.