Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Madzenka 21:34, 04 wrz 2016

Moje trzmieliny emerald gold wcale mnie nie drażnią z różowymi kolorami. Ich zmienność koloów tym bardziej jest fajna. Jesli tnie sie je czesto to zołty jest przygaszony. Najjaskrawszy jest wiosna gdy wypuszcza swieże liscie a wtedy ani roze ani lawenda nie kwitna. Potem robi sie bardziej stonowany. Mam pod nimi rózowe jezowki i wcale nie zgrzytam zębami a uwierz mi dysonans kolorystyczny powoduje u mnie nagle chwytanie za łopate.
Co roku wiosna rosna pod nimi bordowe i rozowe tulipany i jest ok.

U Marty Zielonej trzmielina rosnie z lawenda popatrz jak to u niej w seoznie wyglada.

Z baladawców roza ktora stale kwitnie to - The Alnwick Rose. Burgundy tez tłoczy niemal cały sezon ,aLe z powodu upałów ma brzydki kolor i dlatego przesadziłam ja w inne miejsce, coby pod stożkiem sie lekko cieniowała.
tulucy 22:26, 04 wrz 2016

U mnie Alnwick się aklimatyzuje... ciągle, od wiosny...
Eglantyne mi kwitnie ciągle, blada i śmieci jak licho.
Voyage ma przerwy w tym roku, nie wem, jak będzie potem, bo teraz była przesadzana. lady Mitchell kwitnie prawie non stop, tylko twraz ma już mniejsze kwiaty.
Długo kwitnie Pastella, nie śmieci, zasycha.
Harknessa Twiggy's rose i Princess of Wales mają krótkie przerwy i długo kwitną, ale one wyraźnie pokazują pręciki.
Z wytłuszczonych mam tylko Leonardo. długo kwitnie, nie wiem czy ciągle, lae ja mam 2 obok siebie, a nawet 3, lae trzeci przesadzany teraz był, nie zwaracam uwagi, który kwitnie, e zawsze któryś ma kwiaty, tyle że on mi wysoko puścił, na 1,5 m. Muszę go niżej ścinać po przekwitnięciu.
Jeszcze śliczna jest Biedermeier, nie śmieci, bardzo długo kwitnie, jak dla mnie miniatura, jaką docelowo będzie miała przerwę to ię okaże, bo też przesadzana była
A białe wchodzą w grę?
lojalna_ 09:42, 05 wrz 2016

Aniu nie poznałam Cie )bogata bedziesz )
anna_t 09:43, 05 wrz 2016

Mala_Mi napisał(a)

Kasia dobrze gada ....

Żółto zielone trzmieliny na pniu są bardo popularne i do kupienia nawet u mnie U mnie po 3 latach zrobiły się piękne kule

Dobra ..jedną coś wzięło,. ale reszta trzyma się nawet w wielkie mrozy. Jest wtedy czerwonawa.

no Anna ja i Ty mnie zaszczyciłaś to trzmieliny będą na bank
zimą będę je oglądać przez okno z odległości 2m obym nie musiał non stop grzańca pić zeby ten widok znieść

nasuwa się kolejne pytanie...jak je posadzić?czy tylko na skarpach w linii prostej między różami?(wersja zielona) czy też na boku z różanką w linii prostej?(dodatkowo wersja czerwona) czy na różance je rozrzucic swobodnie?(wersja fioletowa)

teraz wydaje mi się to trochę płaskie pomimo obeliskow. wyobrazmy sobie na tej różance duże już rozplenice i może trzcinnika/miskanta też gdzieś w srodku ??
anbu 09:47, 05 wrz 2016

Aniu z trzmielinami będzie miodzio Wiem co mówię, bo sama je mam

Fajne te obeliski, dopiero będzie szał jak zarosną
Monka 09:49, 05 wrz 2016

anna_t napisał(a)

no Anna ja i Ty mnie zaszczyciłaś to trzmieliny będą na bank
zimą będę je oglądać przez okno z odległości 2m obym nie musiał non stop grzańca pić zeby ten widok znieść

nasuwa się kolejne pytanie...jak je posadzić?czy tylko na skarpach w linii prostej między różami?(wersja zielona) czy też na boku z różanką w linii prostej?(dodatkowo wersja czerwona) czy na różance je rozrzucic swobodnie?(wersja fioletowa)

teraz wydaje mi się to trochę płaskie pomimo obeliskow. wyobrazmy sobie na tej różance duże już rozplenice i może trzcinnika/miskanta też gdzieś w srodku ??

Ania poszłabym chyba w linie zielone i i rozrzucone na różance czyli fiolet , tak dookoła tarasu to dla mnie za symetrycznie
kasia_w 09:50, 05 wrz 2016

dla mnie tylko na skarpach, wersja zielona, może nawet 5 sztuk wystarczy, nie 6. Masz już obeliski po prawej, może być za wiele dobrego, jak będą wszędzie trzmieliny.

Ania tam już jest gęsto, za rok busz będzie.

Z resztą, dołożyć zawsze można
kasja83 09:52, 05 wrz 2016

anna_t napisał(a)
Aniu puści na wiosnę to mam nadzieję że da sie juz coś ułamać
Kasia na przeciw tarasu jeszcze pusto, tylko serby posadzone. tu masz rzut z drona

po całości chcialabym rabaty 3m głębokie, po bokach mam posadzone uż 2 grujeczniki i 2 jablonie Royality. na wprost chciałabym 2 ambrowce i altanę
a tu widok z placu zabaw, nie patrz na trawnik musze rzucic nawoz koniecznie!

Też chcę drona-bardzo fajnie wszystko widać-układ, rozkład działki
A Ty Aniu znowu zmiany w imagu widzę-świetnie!!
anna_t 09:55, 05 wrz 2016

Madzenka napisał(a)
Moje trzmieliny emerald gold wcale mnie nie drażnią z różowymi kolorami. Ich zmienność koloów tym bardziej jest fajna. Jesli tnie sie je czesto to zołty jest przygaszony. Najjaskrawszy jest wiosna gdy wypuszcza swieże liscie a wtedy ani roze ani lawenda nie kwitna. Potem robi sie bardziej stonowany. Mam pod nimi rózowe jezowki i wcale nie zgrzytam zębami a uwierz mi dysonans kolorystyczny powoduje u mnie nagle chwytanie za łopate.
Co roku wiosna rosna pod nimi bordowe i rozowe tulipany i jest ok.

U Marty Zielonej trzmielina rośnie z lawenda popatrz jak to u niej w sezonie wyglada.

Z baladawców roza ktora stale kwitnie to - The Alnwick Rose. Burgundy tez tłoczy niemal cały sezon ,aLe z powodu upałów ma brzydki kolor i dlatego przesadziłam ja w inne miejsce, coby pod stożkiem sie lekko cieniowała.

Marzena ja w Twoje poczucie estetyki wierzę w 100%, więc skoro Tobie to nie wadzi to pewnie i ja to przełknę. mus zobaczyć je na żywo
widziałam u Marty tą rabatkę i nigdy nie zwróciłam uwagi na żółć...rzeczywiście musi być malo widoczna..

co do róż..Alnwick w takim razie dopisuje do listy, tylko ona 1-1,5 wys podobno rosnie ? to gdzieś na tyły by poszla..
anna_t 10:02, 05 wrz 2016

tulucy napisał(a)
U mnie Alnwick się aklimatyzuje... ciągle, od wiosny...
Eglantyne mi kwitnie ciągle, blada i śmieci jak licho.
Voyage ma przerwy w tym roku, nie wem, jak będzie potem, bo teraz była przesadzana. lady Mitchell kwitnie prawie non stop, tylko twraz ma już mniejsze kwiaty.
Długo kwitnie Pastella, nie śmieci, zasycha.
Harknessa Twiggy's rose i Princess of Wales mają krótkie przerwy i długo kwitną, ale one wyraźnie pokazują pręciki.
Z wytłuszczonych mam tylko Leonardo. długo kwitnie, nie wiem czy ciągle, lae ja mam 2 obok siebie, a nawet 3, lae trzeci przesadzany teraz był, nie zwaracam uwagi, który kwitnie, e zawsze któryś ma kwiaty, tyle że on mi wysoko puścił, na 1,5 m. Muszę go niżej ścinać po przekwitnięciu.
Jeszcze śliczna jest Biedermeier, nie śmieci, bardzo długo kwitnie, jak dla mnie miniatura, jaką docelowo będzie miała przerwę to ię okaże, bo też przesadzana była
A białe wchodzą w grę?

Łucja biale też wchodzą w gre. mam plan przenieść Artemisy i jedną nn w nowe miejsce i stworzyc białą różankę z niebieskim - miskant ml, lawenda, perovskia itp

z róż ktore wymieniłaś Eglantyne sobie zapisałam cechy ma podobne jak Alnwick Madżenki, co znajde to wezmę
lady mitchell jest jakas inna nazwa bo nie moge znaleźć?
Pastella super, ma tylko minusika za brak zapachu
dzieki za uwagi do reszty