Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 14:32, 22 sty 2016

popcorn napisał(a)
takie ok 10-15 cm obwodkowe sa po 2 zł koło Łasku, jakby co.
pozdrawiam sasiadkę!

dzięki Karolina, mysle ze sie w tym roku poznamy
na necie znalazłam po 1-1,37 plus przesyłka, tylko dumam ile tego bede potrzebować, ze 200szt napewno nie? bo 3 bym takie skarpety zrobiła
anna_t 14:34, 22 sty 2016

Filemon24 napisał(a)
Aniu patyczki silver dollar już rozdysponowane, szkoda że wcześniej się nie zgadałyśmy, mogę ci zaproponować limelight tylko te mi zostały. Ewentualnie, będę jeszcze kupować raczej dokupywać do tych co już mam(2 sztuki) magical moonlight
5 sztuk, więc jak nie będą przycięte to bez problemu mogę wysłać patyki
to jest moja ulubiona odmiana jest najpiękniejsza ze wszystkich

obejrzalam, na zywo pewnie lepiej widać róznicę ale jaka jest między magical moonlight a limelight? jam baardzo chętna na patyki
Filemon24 17:03, 22 sty 2016

Różnica jest duża i widoczna mają zdecydowanie większe kwiaty bez porównania do limelight no i tych kwiatów jest trochę mniej na krzakach niż u limelight
Jak chcesz się bawić w samodzielne hodowanie roślinek ( też to lubię) to możesz sobie wysiać jeżówki białe i różowe , ostróżki, lawendę, kocimiętkę, kostrzewę. Z powodzeniem wyhodowałam wszystkie te roślinki.
Teraz będę wysiewać rozplenice, stipę i turzycę.
Zurawek to ponad 100 wyhodowałam

tutaj jedne z nich

jak będę miała patyki magical moonlight to się odezwę będę pamiętać o tobie
anna_t 17:48, 22 sty 2016

fajnie, dzięki jak to ci się rozrośnie to będzie bajka, ładnie skomponowane! chce sama robic sadzonki i wysiewac jak najwiecej, lubię to. w starym domu szalałam z pelargoniami, tylko teraz mi średnio pelargonie do domu pasują bo tam mialam bardziej sielski klimat..ale lubie rozmnażać.
kupilam 20szt zurawki na tą rabatę, jak je rozmnożyć?

AnnaCh 18:04, 22 sty 2016

http://majawogrodzie.tvn.pl/122,Zurawkowe-sadzonki,kalendarium-prac.html
Tu trochę o opuchlakach, ale w sumie widać jak rozmnażać żurawki Ja Aniu kupiłam tylko 3 sztuki żurawek w innych kolorach, a teraz mam ich sporo, wszystkie z własnej rozmnażalni Ogólnie musisz oderwać taki pęd z serduszkiem, wkładasz do ziemi, w cień i podlewasz. Ukorzeniają się super łatwo
anna_t 18:07, 22 sty 2016

Chryste jakbym wiedziała że to tak łatwo to bym miała 160zeta w kieszeni! akurat na 3 graby do przedogródka...
AnnaCh 18:11, 22 sty 2016

anna_t napisał(a)
Chryste jakbym wiedziała że to tak łatwo to bym miała 160zeta w kieszeni! akurat na 3 graby do przedogródka...
Ile? Matko, szkoda, że wcześniej nie trafiłaś tutaj. Z jednej dorodnej żurawki, to czasem i z 10 da się zrobić
anna_t 18:16, 22 sty 2016

ajj już mam nerwa :/ pewne jest jedno już ani jednej sztuki bordowej zurawki nie kupię. będę dzielić na potęgę!
a jeżowki kiedy trzeba kupować i wysiewać?
polinka 18:21, 22 sty 2016

A ja swoje żurawki wszystkie wyrzuciłam bo opuchlaki mi się pojawiły...

Aniu czytam, że zastanawiasz się jak duże zrobić kostki bukszpanowe.
Chyba na początek trzeba dobrze pomierzyć tą rabatę i przemyśleć ile miejsca zabiorą poszczególne rośliny. Serby rosną duże, nie wiem czy będziesz je cięła czy zostawisz aby swobodnie rosły? Musisz poczytać ile miejsca zostawić na nie. Hortensje i wysokie miskanty też do małych nie należą

Jak będziesz miała dokładne wymiary wtedy można się zastanawiać czy kostki zrobić od samego początku czyli od samych obrzeży czy jest za duża rabata i wtedy może z przodu kamień wysypać i wejść głębiej z roślinami.

Hortensje z patyczków chcesz posadzić tutaj w przedogródku czy myślisz o dalszej części ogrodu?
anna_t 18:32, 22 sty 2016

kiedys mierzyłam a rabatę. głeboka ok 7m, cała długość podjazdu to 18m minus 2m na wejście do dalszej czesci ogrodu czyli zostaje nam ok 16m. wydaję mi sie że serby od siatki posadzone 1,3 czyli powiedzmy 3m na nie trzeba zostawic. zostaje nam 4m na 13 długa...