Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

jankosia 22:29, 04 paź 2016

No dobra, czyli jak wchodzisz do ogrodu to ma być widać że on z kwadratów No to powiedz mi kochaniutka jak ty chcesz to z tymi rozanecznikami zrobić żeby to było widać? Przecież nie będziesz ich ciachać w kostkę Musisz od razu wiedzieć czym podsadzisz (Bogdzia nie bij) te krzaki. Może tam właśnie pod rodki daj funkie? Ponoć idealnym podsadzaczem pod Rh są liriope ale mi wypadły nie wiem dlaczego. Trzeba by podpytać innych bo generalnie wszędzie czytam że rosną jak szalone. Może w jeden z tych kwadratów paprocie? A może weź stamtąd wywal tego variegatusa i zrób z tymi rodkami taki leśny kąt? Modny trend Tylko no wiadomo, nie leśny tak jak kiedyś czyli funkie, kłody drewna i omszała terakota tylko nowocześnie Ty wiesz gdzie szukać inspirek

Niestety mało znam roślin do cienia (bo tam będzie cień) , muszę sama sobie pooglądać najpierw Ale powiem ci myśl od razu nad podsadzeniem tego roku, coś o różnych fakturach liści. W paprociach jest super wybór ale i dąbrówki i jasnoty, epimedium... Coś albo w masie albo okrywowego ale takiego żeby opanować i móc ładnie przycinać... Molinie w tym rogu to nie wiem, nie jestem przekonana czy to nie za mały kwadrat dla nich wiesz. Poza tym jak chcesz tam w rogu coś pionowego i to na rak małej przestrzeni to fajnie by było jakby nagle z trawnikiem łączyło go coś niziutkiego... Bo w dużej grupie to te molinie ok ale przy kilku kępkach... Mi nie gra.

Pomyślę sobie i wpadnę zobaczyć co wymodziłaś bo do jutra ci się jeszcze pewnie dziesięć razy odmieni

Fajnie to na środku z tym złamaniem ścieżki

Ten biały miskant i molinie to po to żeby z bielą hortek korespondowało?
kasja83 07:44, 05 paź 2016

anna_t napisał(a)

Asiu narazie skupmy się na miejscach ze znakami zapytania i na rogu z rodkami i funkiami

Geometryczność całego planu i nasadzeń bardzo mi się podoba. Chodniki planujesz robić z czego??W samym doborze nasadzeń jestem kiepska-po prostu bardzo podoba mi się jakieś zestawienie, albo nie,ale tak żeby dopasować do siebie roślinki to marnie.
Zana 07:50, 05 paź 2016

anna_t napisał(a)

mączka..kurcze ta to jak woda idzie...na ten kawałek 1,5x7,5 cały worek 25kg wysypałam. kolejny zamówiłam, jutro powinien dojść

Ania, czy Ty nie przesadziłaś z ilością tej mączki? Ją się dozuje ok. 10-20 kg na 100 (słownie: sto) metrów kwadratowych powierzchni.
makadamia 08:40, 05 paź 2016

Aniu, ja też jestem zdania, że z rodkami (jak z innymi krzewami) nie da się utrzymać wzoru kwadratów. I wydaje mi się że nie trzeba. Potraktowałabym te sześć kwadratów jako całość i obsadziła swobodnie, tak jak radzi Jankosia, a nie pod linijkę. Te miskanty z tyłu też mi nie pasują. Dałabym tam chyba najwyższego rodka. Pomiędzy pozostałe rodki dać narecznice, kiścienie, pierisy.

Teraz ta L-ka, gdzie planowałaś żwir:

Najwyższy kwadrat, przy ogrodzeniu - pociągnąć gracki z sąsiedniego kwadratu
1 - druga odmiana jeżówek lub werbena
2 - dwie kwatery na niskie trawy - hakone, molinie, liriope - wymieszane swobodnie
3 - znowu jeżówki
4 - wysoki przetacznik biały
5 - przed hortensjami wsadziłabym mix hostowy (z tyłu większe, od przodu mniejsze

Trochę obawiam się połączenia leśnego charakteru rodków z łąkowym charakterem traw i jeżówek. Nie mam pewności, czy te dwa stanowiska będą ze sobą grały. Może oddzielić je od siebie średnim żywopłotem?

I kilka inspirek:
rodki z hakone
hortki pod drzewkami
hortki z przetacznikiem

A, i jeszcze pod altaną dodałabym jeden rząd kwadratów.
anna_t 08:59, 05 paź 2016

Po prawo od altanty posadziliśmy glediczję od Makusi :**** może pod nią stworzyc ten lesny zakatek jak to nazwała Monika z rodkami? kiedys myśleliśmy tam o ognisku ale skoro trafiłam tam glediczja (M tak postanowił) to ognisko będzie przed altaną.

Asia inspirki cudne, hakone i rodki czad! i podoba mi się pomysl z dołozeniem kwadratów przy altanie

edit: żywoplociki jak najbardziej, widze na pinterest że sie w nich lubujesz ja przez Ciebie też
jankosia 09:20, 05 paź 2016

A może nie oddzielać tych zakątków żywopłotem tylko dać i w jednym i w drugim roślinę która będzie pasować do jednego i drugiego? Śmiałek darniowy? Jakaś niższa odmiana.

Ten biały ogród z przetacznikiem znam i widzę jak jest na pinterescie opisany ale dałabym sobie coś odciąć że w tym ogrodzie to jest przetacznikowiec
makadamia 09:40, 05 paź 2016

Monika - ja sobie nic nie dam uciąć. Ta roślina obok hortek wygląda po prostu podobnie do mojego przetacznika (veronica spicata), więc założyłam że to to samo
Nie mówiąc o tym, że przetacznikowca nie znam i nawet nie wiedziałam że cos takiego jest. Idę guglować

Śmiałek darniowy też mi nie pasi do rodków. hakone tak, turzyce, molinie, liriope, a miskanty, werbeny już nie. nie wiem czemu - być może to niedostatek wyobraźni. Jestem gotowa zmienić zdanie, jak ktoś podrzuci odpowiednie inspirki (to samo było z werbenami i hortkami)
jankosia 09:49, 05 paź 2016

Przetacznikowiec Specjalnie wyskoczyłam na ten ziąb zobaczyć liście Ale w sumie z daleka tak podobne że co to za różnica

Turzyce do rodków i do wszystkiego innego Zawsze sobie można w gatunkach poprzebierać. Mi śmiałek pasuje bo widywałam go na skraju lasu i może dlatego czuję że ok. Bo że do jeżówek i innych bylin to od mistrza wiemy że pasi Zresztą, dla mnie chmurki kwiatostanów śmiałkowych wszędzie pasują jeśli się powtarzają
AgataP 09:57, 05 paź 2016

makadamia napisał(a)

I kilka inspirek:
rodki z hakone
hortki pod drzewkami
hortki z przetacznikiem to nie jest przetacznik tylko przetacznikowiec

AgataP 09:58, 05 paź 2016

No i Monika była szybsza Mam go u siebie też