Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 21:06, 05 paź 2016

Kasia Bozena tez tak pisała, teraz troche późno ale musze bo ledwo zipią.. ;/

Iwona tnx no czekam na propozycję Łukasza i Toszka tez może cos podpowie im wiecej głów tym lepiej, burza mózgów
anna_t 21:13, 05 paź 2016

jazzy napisał(a)
A mnie nie dziwi, bo u Ciebie co 5 min. inna wersja

Szkoda, że upierasz się żeby altanę budować w tym miejscu, czyli na przeciwko tarasu. Ja bym ją postawiła na przeciwko Różanki W końcu tyle już czasu poświęcasz na jej udoskonalanie, że szkoda jej nie widzieć stamtąd.

Marta Ty w realu tez taka ukąśliwa jesteś?
altane uzgodnilismy z M. latalismy z fotelami po ogrodzie i siedzieliśmy przy piwku dłuższą chwilę. tam czuliśmy się najlepiej różankę widać wbrew pozorom to nie jest jakos bardzo daleko, trochę ponad 10m
pamietam jak uzgadniałam projekt domu z moich architektem to mowił ze naturanym instynktem człowieka jest poczucie bezpieczeństwa i to że lepiej się czuje podswiadomie gdy ma oko na wejście na posesję. cos w tym chyba jest
Kasya 21:23, 05 paź 2016

anna_t napisał(a)
Kasia Bozena tez tak pisała, teraz troche późno ale musze bo ledwo zipią.. ;/

Iwona tnx no czekam na propozycję Łukasza i Toszka tez może cos podpowie im wiecej głów tym lepiej, burza mózgów

Bo właśnie ledwo zipia i dlatego bym przed zima nie ruszala
Ja inaczej zrozumiałam to co Bożenka napisała
makadamia 09:45, 06 paź 2016

Odnośnie przesadzania rodków się nie wypowiadam. Zdaje się że jestem na najlepszej drodze do zabicia swojego

Względem zmiany linii rabat, to chyba najlepiej byłoby Aniu, jakbyś rozłożyła szlauch lub kabel w dwóch wersjach i porównała, która Ci się bardziej widzi.

Mnie się wydaje, że poprzednia wersja jest ciekawsza, ale Ty wolisz bardziej nowoczesny styl niż ja i być może takie prostsze linie będą lepiej wyglądały u Ciebie.

Szukałam jeszcze inspiracji z połączeniem rodków i wysokich traw, znalazłam tylko to.
Niby nie gryzie w oczy ale nadal nie jestem przekonana

A po namyśle, w całym tym rogu, czy to będzie 6 kwater, 10 czy 12 zrobiłabym stanowisko rodkowe, tylko że mieszane, a nie same rodki.

anna_t 10:22, 06 paź 2016

wiesz ja nie pamiętam dokladnie ale chyba Toszka gdzieś w pojedynczym projektowaniu proponowała komus tego variegausa do rodka ale niedam sobie ręki uciąć bo tylko mi coś świta...
a co byś wmieszala w to środowisko rodkowe poza rodkami?
i powiedz dobrze tam w lewej strony to ustawiłam czy lepiej pod glediczje?
makadamia 10:36, 06 paź 2016

Do rodków bym dała typowo: kiścienie, pierisy, orszelinę testuję u siebie (na razie mogę potwierdzić, że obłędnie pachnie), narecznice i ogólnie, jak trochę pogrzebiesz u mnie w wątku, to Toszka proponowała mi dużo roślin na kwaśną rabatę (np.: żurawine). Wrzosy moim zdaniem też się dobrze komponują jako niskie piętro.

A czy rodki dawać z lewej czy z prawej? Na upartego można i tu i tu.

Natomiast jeśli byś chciała jednak zrobić tą łąkę bylinowo-rozchodnikowo-trawiastą, to ja bym proponowała ją na tą lewą stronę i rodki wtedy posadzić po prawej.

Aniu, Ty się mnie tak pytasz i pytasz, jakbym ja się na ogrodzie znała. Może ja faktycznie powinnam wrzucić u siebie jakieś fotki ze swojego ogrodu, to sobie przypomnisz, ile warte są moje rady
Toszka 10:48, 06 paź 2016

Nie wiem jak Variegatus (bo nie testowałam) ale na pewno ML bardzo dobrze czuje się w towarzystwie i podłożu rodków. Dodatkowo bardzo ładnie kontrastuje z ciemną zielenią liści.

Mnie tylko niepokoi sąsiedztwo płytko i szerokokorzennych, wapnolubnych omorika w towarzystwie płytkokorzennych i kwasolubnych rodków. Przy nich raczej tuje lub choina powinna rosnąć, bo trudno będzie na wyługowanej glebie utrzymać dwa skrajne stanowiska, zwłaszcza, że ten zestaw jest wilgociolubny.
Nie pomogłam
AgataP 10:56, 06 paź 2016

Toszka napisał(a)
Nie wiem jak Variegatus (bo nie testowałam) ale na pewno ML bardzo dobrze czuje się w towarzystwie i podłożu rodków. Dodatkowo bardzo ładnie kontrastuje z ciemną zielenią liści.

Mnie tylko niepokoi sąsiedztwo płytko i szerokokorzennych, wapnolubnych omorika w towarzystwie płytkokorzennych i kwasolubnych rodków. Przy nich raczej tuje lub choina powinna rosnąć, bo trudno będzie na wyługowanej glebie utrzymać dwa skrajne stanowiska, zwłaszcza, że ten zestaw jest wilgociolubny.
Nie pomogłam

Toszka masz jakieś zdjęcie tego połączenia ML+Rodki?
anna_t 11:18, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)
Do rodków bym dała typowo: kiścienie, pierisy, orszelinę testuję u siebie (na razie mogę potwierdzić, że obłędnie pachnie), narecznice i ogólnie, jak trochę pogrzebiesz u mnie w wątku, to Toszka proponowała mi dużo roślin na kwaśną rabatę (np.: żurawine). Wrzosy moim zdaniem też się dobrze komponują jako niskie piętro.

A czy rodki dawać z lewej czy z prawej? Na upartego można i tu i tu.

Natomiast jeśli byś chciała jednak zrobić tą łąkę bylinowo-rozchodnikowo-trawiastą, to ja bym proponowała ją na tą lewą stronę i rodki wtedy posadzić po prawej.

Aniu, Ty się mnie tak pytasz i pytasz, jakbym ja się na ogrodzie znała. Może ja faktycznie powinnam wrzucić u siebie jakieś fotki ze swojego ogrodu, to sobie przypomnisz, ile warte są moje rady

Asia bo mi sie u Ciebie podoba jak zrobiłaś linie rabata, masz do tego głowę.

łąka bylinowo-rozchodnikowa?? ale ja nie chcę żadnej łąki :/
anna_t 11:20, 06 paź 2016

Toszka napisał(a)

Nie pomogłam

Iwonka no to pliss podpowiedz kochana gdzie by te rodki pasowały?co mam zmienić w tym planie?