Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Luki 15:30, 06 paź 2016

Normalnie trzeba to towarzystwo uspokoić bo ja normalnie już nie wyrabiam
Rzucacie pomysłami, 'inspiracjami' jak rzeżnik mięsem, a nic z tego nie wynika i na pewno z takiego natłoku wszystkiego nic nie da się wymyślić.
Tu się trzeba skupić na konkretnych sektorach i miejscach.
Często wspominana jest spójność ogrodu. Przy tym to ma mnie roznieść, gdzie brak spójności jeżeli ciągle są powtórzenia:
-drzewa sadzone w parach,
-układ rabat oparty na całości o kwadraty,
-Kostki cisowo bukszapnowe,
-Hortensje spalające całość sadzone po trzech stronach ogrodu w tych samych ilościach i nawet gdyby były różnych odmian spajają ogród w całość.
-rabaty po środku są dwie czyli trzymają się myśli dwóch drzew, jeszcze najlepiej gdyby były takie same lub swoim odbiciem lustrzany.
Czy to jest mało elementów świadczących o tym, że plan ogrodu jest spójny.

Do tego przypominam, że rabaty w większości mają 3 metry głębokości plus żywopłoty, a niektóre miejsca nawet 4,5metra, a to już jest bardzo dużo.

Pomysł z kwadratami nadal mi się podoba, ale widząc Aniu Twoje upodobania lubisz taki porządek z chaosem, przynajmniej z śledzenia wątku tak wywnioskowałem.
Dlatego uważam, że powinnaś jak już wcześniej wspomniałem wyznaczyć sobie miejsca na rabatach gdzie będziesz łączyła kilka gatunków mieszając je ze sobą tworząc ładną kompozycje i tym samym ułatwiając sobie problem przekwitania roślin bo gdy obsadzisz cały kwadrat rośliną, która będzie ładną przez moment wiosną to co potem? Kwadraty są na tyle spore, że trzeba by geniusza by jedno zasłonić drugim. Dochodzi do tego jeszcze ilość roślin, która w przypadku sadzenia idealnie w kwadraciki będzie większa niż posadzenie roślin troszkę wymieszanych, ale nadal w prostych ramach.

Ja mam taką propozycją i jest tylko propozycją, niczego nie narzucam, ale starałem się pomyśleć nad całością.

Nawet coś widać.
Podzieliłem nasadzenia na 9 miejsc.
1.Róże o bordowych kwiatach, Red Baron, rozchodnik Matrona, jeżówka Raspberry Truffle.
Co do róż jeszcze. Jeżeli chcesz żeby róże były jakoś ogarnięte i nie wprowadzały chaosu, których są królowymi tym bardziej w pojedynczych odmian to powinny być posadzone w korytkach z zimozielonych, ale ty tak nie lubisz więc lepiej je wkomponować w jakąś kompozycje.
2. Bordowy berberys (Artropurpurea Nana, Red Jewel, Bagatelle) jeżówki. Najlepiej posadzone w dwóch pasach.
3. Piwonia Karl Rosenfield, Świecznica, Jarzmianka czerwona, tulipany (zestawienie atrakcyjne cały rok) Sam nie wymyśliłem to kopia z chfsh.

Za Glediczją 3 dodatkowe hortensje by rozjaśnić narożnik i przy okazji małżonka ucieszyć jeszcze bardziej
Cztery roślinki w kwadracie to np Choiny Jedolloh.
4. Np. Pełnik Cheaddar, kosaciec syberyjski, jarzmianka biała, brunery, hakone.
Przy altanie pas jakiejś molini, by coś zwiewnego tutaj było, albo turzyca Variegata
5. Hakonechloa macra, limonkowa funkia
6. Tutaj nie wiem, ale można powtórzyć funkie o innych liściach(niebieskich) hakone Aureola, białe czosnki i tulipany, brunere.
Krzewy w dwóch kwadratach po 4 to azalie japońskie z czasem się zrosną i znów podkreślą wzór kwadratu.
7. Dywanik z trzmieliny Emerald Gaiety lub z turzycy Variegata 'Ptasie Łapki'
8. Przyrotnik, jężówki, przetacznikowiec, miskant.
9. Sesleria jeżówki białe, miskant.

Oczywiście to tylko propozycja i nie chce się wymądrzać bo zrobiłem tak jak Ja uważam i ktoś może mieć całkowicie inne zdanie, ale jak dalej będziecie rzucać tysiące pomysłów i inspiracji to ciągle nie będziesz wiedzieć co i jak. Na dodatek pomysłów i inspiracji było tyle, że 3 ogrody można byłoby obsadzić
Macham i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
Makusia 15:46, 06 paź 2016

Łukaszu- może i mój ogród byś tak pięknie zaproponował?

No Aniu masz "gotowego gotowca"-w dodatku profesjonalnie zrobionego!
makadamia 16:31, 06 paź 2016

Podziwiam i uczę się.
I już siedzę cicho
anna_t 16:34, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)
Aniu, zanim zaczniemy - zostajesz przy tej pierwotnym układzie kwadratów?

Asiu rabaty są wytyczone tylko na grujecznikowej i ognistej, wszystko inne jest do zrobienia więc jeszcze można zmienić, tu dołożyć tam ująć
ważne żeby bylo geometrycznie
Efffa 17:18, 06 paź 2016

Kilka stron wcześniej masz zdjęcie z góry robione, powiedz mi na coś Ty wlazła, że tak wysoko tam jest, chyba na jakiś wieżowiec co,?
makadamia 18:01, 06 paź 2016

Drona dorwali
anbu 18:33, 06 paź 2016

Łukasz brawo Ty!
Iwk4 18:37, 06 paź 2016

anbu napisał(a)
Łukasz brawo Ty!

Tak, tak. brawo

Anię chyba zamurowało
Zamilkła
anbu 18:39, 06 paź 2016

Iwk4 napisał(a)