Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Toszka 11:26, 06 paź 2016

Mam jedynie takie, trochę mało obrazowe

ML posadzony próbnie w zeszłym roku - wydziabany maleńki organ od matki-dawczyni. Okazało się, że bardzo dobrze daje sobie radę, dlatego na wiosnę doszły pozostałe, w pasie implanty
Miejsce szalenie problematyczne jak na razie, bo za panelem nagminnie sąsiedzi urządzają grilla i systematycznie wędzą mi rośliny
AgataP 11:48, 06 paź 2016

Toszka napisał(a)
Mam jedynie takie, trochę mało obrazowe

ML posadzony próbnie w zeszłym roku - wydziabany maleńki organ od matki-dawczyni. Okazało się, że bardzo dobrze daje sobie radę, dlatego na wiosnę doszły pozostałe, w pasie implanty
Miejsce szalenie problematyczne jak na razie, bo za panelem nagminnie sąsiedzi urządzają grilla i systematycznie wędzą mi rośliny

Piękny rodek Kurczę muszę nad tym pomyśleć, bo rodki u mnie nieco w słonku i szukam im towarzystwa. Mam jeszcze kandydata w postaci Śniegowca wirgilijskiego i muszę się na coś zdecydować.

Aniu przepraszam że tak na Twoim wątku
makadamia 11:49, 06 paź 2016

anna_t napisał(a)

łąka bylinowo-rozchodnikowa?? ale ja nie chcę żadnej łąki :/

Precyzuję zatem:

Wrzuciłaś u mnie tą śliczną inspirację:
https://pl.pinterest.com/pin/305541155953662358/

Rozumiem, że miałaś na myśli te kwadraty na froncie, ale gdybyś chciała je powtórzyć, to ten lewy róg byłby moim zdaniem odpowiedni do tego.

Aniu, znowu zaczynam się mądrzyć na tematy, o których się niewiele wiem, ale trudno. Niepokoi mnie jedna rzecz.

Piszesz: ta strona limonkowa, ta strona ognista, tu rodki, tu różanka, a tu leśny kawałek. Jednym słowem - w każdym rogu coś innego. Czy to będzie dobrze wyglądało? Moim zdaniem, takie rozwiązania sprawdzają się, jak w ogrodzie są powydzielane różne strefy widokowe. W sensie - z różnych miejsc widać różne stanowiska. A u Ciebie jest odwrotnie - jednym spojrzeniem ogarnia się cały ogród. Czy nie za dużo tych dobroci?*

Dziewczyny, pliis, piszcie swoje opinie. Jeśli tylko ja wyskakuję z takimi opiniami, to siłą rzeczy Ania się nimi sugeruje. Mieszam jej w głowie, a wcale niekoniecznie mam rację.

*U mnie, w sumie w mniejszym ogródku, też są różne stanowiska, ale jest to niejako wymuszone przez drzewa, które mam na działce
anna_t 12:14, 06 paź 2016

aaa rozumiem już czyli łąka jako nawiązanie do frontu.
no właśnie z taką myślą kontynuuję kwadraty na tyłach.
niewiem tylko czy nie błądzę jak dziecko we mgle...

Asiu a jesli chodzi o osie widokowe to mam nadzieję wszystko zmieni sie troszkę gdy zagospodaruję rabaty środkowe bo one wprowadzą mam nadzieję trochę tajemniczości..oby

musze Ci przyznać rację że jest duzo dobrego...może za dużo. kokoszę chyba ale obiecuję, z ręką na sercu, słowo harcerza że dużo wiecej gatunków nie wprowadzę
teraz mam:
hortki, rododendrony, róże, trzcinniki, miskanty, seslerie, śmialka, imperate, turzyce, żurwaki, kocimietke, szałwie, jezówki i troche bylin (orliki, odetka, rudbekia, dzwonki)

w sumie to chyba takie standardy ogrodowiskowe?
anna_t 12:15, 06 paź 2016

AgataP napisał(a)

Piękny rodek Kurczę muszę nad tym pomyśleć, bo rodki u mnie nieco w słonku i szukam im towarzystwa. Mam jeszcze kandydata w postaci Śniegowca wirgilijskiego i muszę się na coś zdecydować.

Aniu przepraszam że tak na Twoim wątku

no problem Agata, dzieki Tobie zobaczyliśmy ładne połączenie
Toszka 12:51, 06 paź 2016

Dodam tylko jedną uwagę - jeśli sektory zostaną zaplanowane na różny czas kwitnienia to może wbrew pozorom nadać spójności całości. Czyli to co w danym momencie nie będzie kwitnąć będzie robić za tło... elementu wspólnego wszystkich rabat... to mogą być nawet posadzone stokrotki lub klocki... ups... formy kanciaste

Czyli jesli (w nawiązaniu do zapodanego wcześniej pina) wszędzie będziesz mieć wystrzyżonego słonia to w całości ogród będzie jednością
makadamia 12:56, 06 paź 2016

anna_t napisał(a)
Asiu a jesli chodzi o osie widokowe to mam nadzieję wszystko zmieni sie troszkę gdy zagospodaruję rabaty środkowe bo one wprowadzą mam nadzieję trochę tajemniczości..oby

To fakt, jeśli tam się zrobi wysokie nasadzenia, to one zróżnicują trochę tą przestrzeń.

anna_t napisał(a)

teraz mam:
hortki, rododendrony, róże, trzcinniki, miskanty, seslerie, śmialka, imperate, turzyce, żurwaki, kocimietke, szałwie, jezówki i troche bylin (orliki, odetka, rudbekia, dzwonki)

w sumie to chyba takie standardy ogrodowiskowe?

Tak jak Toszka npisała - te kostki wprowadzają porządek.

Tylko jeszcze kombinuję tak: i hortki, i jeżówki, i trawy, to rośliny drugiej połowy lata. Rodki zasadniczo dają pokaz w maju (poprawcie mnie jeśli się mylę). A co z czerwcem i lipcem?
anna_t 12:59, 06 paź 2016

aha poczkaj poczkaj myslę...czyli powinno byc dobrze jesli wprowadzę wiecej np kostek zimozielonych? słonia obawiam się że moge nie ogarnąć

Toszka a co z tymi rodkami?
anna_t 13:02, 06 paź 2016

makadamia napisał(a)

To fakt, jeśli tam się zrobi wysokie nasadzenia, to one zróżnicują trochę tą przestrzeń.

Tak jak Toszka npisała - te kostki wprowadzają porządek.

Tylko jeszcze kombinuję tak: i hortki, i jeżówki, i trawy, to rośliny drugiej połowy lata. Rodki zasadniczo dają pokaz w maju (poprawcie mnie jeśli się mylę). A co z czerwcem i lipcem?

czerwiec i lipiec róże
tylko poskladać to sensownie...

a co do środkowych rabat... a) cisy kolumnowe, B) umbry c) świdosliwy jako nawiązanie do fronu :/? d)rzmieliny/marinkey na pniu e) obeliski z różami
makadamia 13:20, 06 paź 2016

no tak, kto by pamiętał o różach

Aniu, a te rodki co masz, to one wysokie rosną? I ile ich jest? Bo znowu mam pomysła

[Teraz z góry przepraszam wszystkie dziewczyny, które narzekają, że u Ani nie da się ogarnąć, bo co pięć minut inna wersja - obawiam się, że muszę przyjąć za to odpowiedzialność]

A jakby te rodki dać w drugi rząd, pod serby, niech robią za tło, a w pierwszy rząd więcej kostek i pomiędzy nimi byliny, które już masz i będą kwitły też wiosną i wczesnym latem: odętki, orliki, dzwonki, liatry...

O tych środkowych donicach nie jestem w stanie teraz rozmawiać. Czuję się wyczerpana umysłowo