Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 18:33, 14 paź 2016

jankosia napisał(a)
Jestem w ogrodzie więc nie podyskutuję ale ja bym poszła w metal i masywne śruby żeby nawiązywało do konstrukcji pod zadaszenie. Teścia musiałabyś chyba wtedy poprosić co?

Takie troszku industrialne konstrukcje plus miękkość bylin i traw... Ech
Styropian oklejany tynkiem to dla mnie prowizorka i o ile na pokrycie szamba by wystarczyło (no chyba że odleci wcześniej) to donic z tego nie zbudujesz bo ile ci to pociągnie? Sezon? Dwa? Sama musisz się zastanowić jakie materiały lubisz i będą ci odpowiadały a wtedy kompozycyjnie i konstrukcyjnie pomyślimy Chyba raka kolejność lepsza

a czyli Ty myslisz o donicach takich? bo ja myslałam dokładnie takie jak tutaj kostki z blachy np https://pl.pinterest.com/pin/166422148710229900/ tylko moze bez wody. i pod jedną z nich ukryte by bylo szambo, co myślisz?
wiesz mi sie widzi metal bo mam na placu zabaw. pomyslałam tez o samej konstrukcji stalowej nawet z plaskownika i obitej listwami tak jak na placu.
no niewiem własnie...wiesz że ja to srednio z wyobraznią mam
jankosia 18:42, 14 paź 2016

A powiedz mi jeszcze coś o tym szambie. Bo wiesz, ja mam takie starego typu to nie wiem jak te nowe wyglądają Jak często to jest opróżniane? I czy dopływ powietrza ma gdzie indziej czy też gdzieś w tej pokrywie? No bo wiesz, żeby nie pierdyknęło nie
Madzenka 19:12, 14 paź 2016

Świetny koncept Jankosiu
anna_t 19:43, 14 paź 2016

jankosia napisał(a)
A powiedz mi jeszcze coś o tym szambie. Bo wiesz, ja mam takie starego typu to nie wiem jak te nowe wyglądają Jak często to jest opróżniane? I czy dopływ powietrza ma gdzie indziej czy też gdzieś w tej pokrywie? No bo wiesz, żeby nie pierdyknęło nie

ale co ma pierdyknąć? nie no myślę ze nie ma takich obaw, bardziej sie boje że jesli to by miała byc sama stal to mi ją wywieje gdzieś
to o jakiej myslisz?
anna_t 19:45, 14 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Świetny koncept Jankosiu

dokładnie właśnie o taki efekt mi chodzi ale ja umiem tylko inspirki wstawiać bo malować nie umiem
jankosia 19:57, 14 paź 2016

anna_t napisał(a)

ale co ma pierdyknąć? nie no myślę ze nie ma takich obaw, bardziej sie boje że jesli to by miała byc sama stal to mi ją wywieje gdzieś
to o jakiej myslisz?

No jak co? Metan. Każde szambo musi mieć gdzieś odpływ na gazy. Moje jest starego typu więc mam zwykłą żeliwną klapkę z dziurkami. Ale chyba te nowe to mają doprowadzenie powietrza osobno. Najlepiej to ty zerknij na projekt albo zapytaj ema czy możecie bezkarnie to szambo przykryć. Poważnie mówię Bo mam pomysł, żeby nawet na tej kostce co będzie przykrywać szambo były rośliny na pewnej konstrukcji. Pytanie tylko czy można odciąć tlen. No i jak często będziecie to otwierać. W końcu chodzi o to żeby sobie ułatwiać a nie utrudniać
anna_t 14:15, 15 paź 2016

jest zrobione osobne odpowietrzenie, kominek szamba mozna zakryć
jankosia 18:29, 17 paź 2016

anna_t napisał(a)
jest zrobione osobne odpowietrzenie, kominek szamba mozna zakryć

To masz super. Możesz nawet przykryć. Siedzę jeszcze w ogrodzie (trochę ciemnawo ) ale potem (albo jutro) naskrobię ci coś jak będę miała dostęp do stacjonarnego.

A rodki przesadzone?
anna_t 18:35, 17 paź 2016

przesadzone już tydzień temu. dla eksperymentu zostawiłam jednego i robie oprysk Bogdziowy
Pszczelarnia 13:01, 18 paź 2016

Aniu, jakie cisy dadzą Ci 50 cm wysokości? Na jakie się zdecydowałaś?