Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 20:57, 27 paź 2016

jankosia napisał(a)
Szczerze mówiąc to nie wiem, ale na chłopski rozum to muszą całkiem szybko rosnąć (zależy rzecz jasna od odmiany) bo jak widuję w szkółkach duże egzemplarze to nie są drogie. Jakby wolno rosły to cena byłaby kosmiczna

Ale w brzozach jest taaaaki wybór. Tym bardziej skoro masz za ogrodzeniem takie zwykłe brodawkowate to by ładnie korespondowało z otoczeniem. Ale nie to nie

A jakie jeszcze drzewa brałaś pod uwagę? Może z klonów to coś o ładnej korze? Pensylwański, zielonokory, strzępiastokory? A, wiśnia tybetańska jest przepiękna. Nie wzięłam kiedyś i pożałowałam. Wróciłam następnego dnia abo po weekendzie (już nie pamiętam) i nie było... Ma przepiękną korę. A jakbyś chciała się bawić w cięcie i formowanie to platan- dla mnie jedno z piękniejszych drzew. Graby niech się chowają Jak popatrzysz w necie to popularne są nawet takie strzyżone parasole nad tarasami z niego. Że nie wspomnę o strzyżeniu na płasko czy... jakkolwiek. Znosi to doskonale Wszystko z niego wyczarujesz

myślałam właśnie o klonach,dzwoniłam do Rogowa to mają jeszcze pensylwańskiego i pare czerwonych
platany to raczej ogromne rosną, jak mam wybór to wole drzewo którego nie będę musiała pilnować
anna_t 21:02, 27 paź 2016

Madzenka napisał(a)
Nie jestem w stanie nadrobić zaległości..... Ale czytam kometarz Ewy i sie zgadzam,, z takie porozrzucane drzewa jednopniowe będa wprowadzać misz masz. A z czasem mam świadomość ze cięcie wszytskich drzew to masakra piła teksańską....

Marzena przecież Ty masz podobnie porozrzucane?
anna_t 21:07, 27 paź 2016

kasia_w napisał(a)
Wiśnia tybetańska jest cudowna -też o nich myślałam Mam od roku, bez przerwy choruje.Regularnie aplikowana chemia nie do końca pomogła. Jeśli w przyszłym roku zmarnieje to chyba się potnę...

aha dzięki za info. muszę ograniczać takie gatunki u siebie bo ja nerwowa jestem i już opieka nad różami absorbuje mój caly czas jaki mogę poświęcić na zabiegi chemiczne..teraz jestem czasowa bo nie pracuję ale kiedyś będę i wolę brać już pod uwagę czy dana roślina jest wymagająca czy nie
jankosia 21:17, 27 paź 2016

Ale czerwony jaki? Klon czerwony? To piękne ale duże drzewo. I koronę ma raczej regularną a ty chcesz raczej coś w stronę krzywusa? No bo wielopniowe to takie krzywe Czy że pensylwańskiego mają w tej odmianie o czerwonych pędach? Bo nie wiem co chciałaś napisać. Pensylwański na sto procent rośnie wolniej niż tatarski. Wiesz że oni nie dokładają roślin na jesień? Po prostu od wiosny wyglądają świeży towar. Pamiętasz tego mojego wielgaśnego badyla co mi do auta upychałyście? To też był tatarski 'hot wings' Wstrzymałabym się na twoim miejscu. Przebierać możesz ale kup jak się w czymś zakochasz Albo spotkasz coś w szkółce W przeciwnym razie będziesz przesadzać (bo wyrzucić ci będzie szkoda) a przesadzić nie tak łatwo I nie mówię o wykopanou bo to najłatwiejsze ale upchnięciu tego czegoś "gdzies" Teraz to dla ciebie abstrakcja ale poczekaj no sezon/ dwa

nawigatorka 21:25, 27 paź 2016

anna_t napisał(a)

a czemu ty wybrałaś śś a nie tego klona?
nie wiem czemu wybrałam SS a nie graby...
Oba trudno było mi dostać w dobrym rozmiarze cenie i takie które nie były cięte bo klonom to szkodzi na wyglądzie.
SS atrakcyjniejsze są wiosna a ja wtedy będę miała wycięte wszystkie trawy i to był duży plus.
anna_t 21:30, 27 paź 2016

Klon czerwony 'Sun Valley' im zostal on do 8m dorasta. ale to pytalam o niego na te 2 szt pod serbami jak sobie wczesniej szukałam tam czegoś .
a wielopniowe to na środek wczesniej myslalam. musze tego ginala na zywo zobaczycbo na fotkach u konieczki to taki zielony krzak i tyle
parcie mam bo chcialabym zeby już było i rosło ale rzeczywiście zbastuje do przyszlego roku..
anna_t 21:32, 27 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
nie wiem czemu wybrałam SS a nie graby...
Oba trudno było mi dostać w dobrym rozmiarze cenie i takie które nie były cięte bo klonom to szkodzi na wyglądzie.
SS atrakcyjniejsze są wiosna a ja wtedy będę miała wycięte wszystkie trawy i to był duży plus.

aha bo myslalam ze jakies drugie dno z tym klonem
porozgladam sie po szkólkach, muszę zdecydowanie wiecej drzew na zywo oglądać
jankosia 21:43, 27 paź 2016

Co wy? Jak wiosną drzewa aby wypuszczają liście to dużo klonów wówczas kwitnie Ładne są wiosną
Ania, weź ty dziewczyno te swoje brzdące w auto i jedź do Rogowa. Daleko nie masz a naoglądasz się po wsze czasy Ale potwierdzam że niektóre klony powinny zostać bez cięcia. Akurat w tym przy arboretum takie dostaniesz. I w różnych zaniedbanych szkółkach też. No tylko trzeba ruszyć te cztery litery
Jeszcze korkowiec amurski mi przyszedł do głowy. Też ma koronę taką "posadzoną" i ładne liście - podobne trochę do glicyni No, niektórzy glicynię prowadzą na drzewko Nawet wiem gdzie takimi handlują. A jak już ci całkiem ręce opadną to posadź mirabelkę i będziesz "tryndy" hi hi
jankosia 21:45, 27 paź 2016

Nie widziałam tego klona 'Sun Valley' na żywo - sooorry
anna_t 21:55, 27 paź 2016

mirabelka jest trendy?skąd ten pomysł?
narazie to ja dziewczyny mam chore od m-ca na zmiene a teraz jeszcze M z anginą bo mu starsza sprzedała to juz wogóle jakaś masakra... dzieciom to bajke włącze i jest luz a ten to umiera przecież prawie, spaceruje jak duch i sie trzęsie cały..