Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 17:26, 27 paź 2016

makadamia napisał(a)
Wydaje mi się, że wniosek z tych wszystkich rozważań płynie taki:
- glediczję w lewy kąt (tylko znowu wątpliwość: tam mają rosnąć rodki, a wyczytałam, że ona lubi ziemię wapienną)
- drzewek przed serbami już nie
- na środek można dać wielopienne POD WARUNKIEM, że będą takie jak na inspirkach, czyli drzewka, a nie krzaki. Chodzi o to, żebyś patrząc z tarasu widziała tył ogrodu poprzez te pnie, a nie żeby ich korona zasłaniała Ci cały widok.

teoretycznie parocja taka jest tylko za ile lat??

glediczja na drugą stronę...musze pomyśleć..
Pszczelarnia 17:29, 27 paź 2016

Sadzić ale patrzeć na cień, jaki będą dawać.

Jakie będą za 20 lat.

Czy zapanujesz z cięciem?

nawigatorka 17:57, 27 paź 2016

Ginale
jankosia 19:02, 27 paź 2016

Sorry Aniu, nie miałam czasu. Co chcesz ode mnie? Coś Ci się pomyliło chyba, ja się nie znam na drzewach, ja je tylko kocham
I nie wiem czy powinnaś mnie słuchać bo lubię też te drzewa, które na forum są nielubiane lub nawet znienawidzone. Każde drzewo jest dla mnie piękne pod warunkiem, ze człowiek zdaje sobie sprawę z ich wad. A każde drzewo je ma. Jedno łapie pierwsze mszycę, drugie jest łamliwe, inne jeszcze późno wypuszcza liście, nieładnie się przebarwia, puszcza rozłogi, przemarza.... Każde ma coś

Na niewysokie wielopienne drzewko to wszelkie klony, wybór jest ogromny. tatarskie Ci dobrze dziewczyny podpowiadały- one mają naturalnie taki "modny" pokrój.
Nie mówię żeby od razu na przejście, ale .... dlaczego ty nie masz żadnych brzóz? Nie lubisz?

Aha, i też jestem zdania (choć te są widzę tutaj podzielone), że patrzenie na ogród przez ramy z gałęzi jest cudowne. Tego się nie da zupełnie porównać z patrzeniem na płaskie rabaty dookoła trawniczka. Sama na pewno byś to zauważyła wcześniej czy później
A, wielopienne to niekoniecznie są takie gdzie od samej ziemi idzie kilka pni. Może być równie dobrze jeden pień nisko się rozgałęziający

Umbry? Brrr
anna_t 19:42, 27 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Sadzić ale patrzeć na cień, jaki będą dawać.

Jakie będą za 20 lat.

Czy zapanujesz z cięciem?

oto jest pytanie..
tyly działki to tak mniej więcej 26x26 chyba coś słońca mi nawet z drzewami zostanie
anna_t 19:43, 27 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Ginale

a czemu ty wybrałaś śś a nie tego klona?
anna_t 19:53, 27 paź 2016

jankosia napisał(a)
Sorry Aniu, nie miałam czasu. Co chcesz ode mnie? Coś Ci się pomyliło chyba, ja się nie znam na drzewach, ja je tylko kocham
I nie wiem czy powinnaś mnie słuchać bo lubię też te drzewa, które na forum są nielubiane lub nawet znienawidzone. Każde drzewo jest dla mnie piękne pod warunkiem, ze człowiek zdaje sobie sprawę z ich wad. A każde drzewo je ma. Jedno łapie pierwsze mszycę, drugie jest łamliwe, inne jeszcze późno wypuszcza liście, nieładnie się przebarwia, puszcza rozłogi, przemarza.... Każde ma coś

Na niewysokie wielopienne drzewko to wszelkie klony, wybór jest ogromny. tatarskie Ci dobrze dziewczyny podpowiadały- one mają naturalnie taki "modny" pokrój.
Nie mówię żeby od razu na przejście, ale .... dlaczego ty nie masz żadnych brzóz? Nie lubisz?

Aha, i też jestem zdania (choć te są widzę tutaj podzielone), że patrzenie na ogród przez ramy z gałęzi jest cudowne. Tego się nie da zupełnie porównać z patrzeniem na płaskie rabaty dookoła trawniczka. Sama na pewno byś to zauważyła wcześniej czy później
A, wielopienne to niekoniecznie są takie gdzie od samej ziemi idzie kilka pni. Może być równie dobrze jeden pień nisko się rozgałęziający

Umbry? Brrr

o tych klonach zaczynam czytać dopiero,pokroj fajny a wiesz czy szybko rosną?
brzóz juz nie chcę, mam z przodu dzialki przed ogrodzeniem i mi wystarczy.
jankosia 20:24, 27 paź 2016

Szczerze mówiąc to nie wiem, ale na chłopski rozum to muszą całkiem szybko rosnąć (zależy rzecz jasna od odmiany) bo jak widuję w szkółkach duże egzemplarze to nie są drogie. Jakby wolno rosły to cena byłaby kosmiczna

Ale w brzozach jest taaaaki wybór. Tym bardziej skoro masz za ogrodzeniem takie zwykłe brodawkowate to by ładnie korespondowało z otoczeniem. Ale nie to nie

A jakie jeszcze drzewa brałaś pod uwagę? Może z klonów to coś o ładnej korze? Pensylwański, zielonokory, strzępiastokory? A, wiśnia tybetańska jest przepiękna. Nie wzięłam kiedyś i pożałowałam. Wróciłam następnego dnia abo po weekendzie (już nie pamiętam) i nie było... Ma przepiękną korę. A jakbyś chciała się bawić w cięcie i formowanie to platan- dla mnie jedno z piękniejszych drzew. Graby niech się chowają Jak popatrzysz w necie to popularne są nawet takie strzyżone parasole nad tarasami z niego. Że nie wspomnę o strzyżeniu na płasko czy... jakkolwiek. Znosi to doskonale Wszystko z niego wyczarujesz
Madzenka 20:26, 27 paź 2016

Nie jestem w stanie nadrobić zaległości..... Ale czytam kometarz Ewy i sie zgadzam,, z takie porozrzucane drzewa jednopniowe będa wprowadzać misz masz. A z czasem mam świadomość ze cięcie wszytskich drzew to masakra piła teksańską....
kasia_w 20:35, 27 paź 2016

Wiśnia tybetańska jest cudowna -też o nich myślałam Mam od roku, bez przerwy choruje.Regularnie aplikowana chemia nie do końca pomogła. Jeśli w przyszłym roku zmarnieje to chyba się potnę...