Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

ren133 10:19, 27 paź 2016

anna_t napisał(a)

Jagoda z tych środkowych bym nie chciała rezygnować,podoba mi się to. w wyobraźni mam takie parasole z drzew pod którymi sie idzie do altany.
jakbyś przeszla na pierwszą strone mojego watku to na środku ogrodu centralnie z tarasu do altany miała prowadzić pergola, dziewczyny szybciutko mnie od tego pomyslu odwiodly. nazwa wątku została tylko ale chyba sam klimat ogrodu nie takiego "pustego" bym u siebie widziała.
jejuś a reszta drzew...no cóż sadzone w tym roku niby wszystko można przesadzić ale naprawdę musiałbym byc pewna na 100% że będzie już gitara
gdzie byś je widziała?

Ania A co Ty masz za drzewa tam na środku trawnika? Kurczę ostatnie drzewa jakie kojarzę u Ciebie to ŚŚ ale one sa na froncie
W dobrym kierunku wszystko zmierza
ren133 10:34, 27 paź 2016

Doczytałam, że drzew jeszcze nie ma jeśli chodzi o układ to widzi mi się jedno po lewo ścieżki i powtórzone po prawo altany ...
u siebie też myślę jeszcze o jednym przy tarasie
anna_t 10:39, 27 paź 2016

jankosia napisał(a)
Nieee, niedawno kawkę skończyłam to biorę książkę i do łóżka. Wpadnę tu jutro znowu nie ogarniać

Monika podpowiedz mi co zamiast parocji byś dala podobnego ?
anna_t 10:57, 27 paź 2016

Iwona czy zaplanowane to drzewo po prawo to niewiem..dostałam i tak se je z M posadziliśmy. poprostu wiem ze glediczja to duze drzewo dlatego róg i jest taka seledynowo zielona to wydaje mi się że te bordowe jablonki fajnie na jej tle będą wygladac.. pewnie niebawem okaże się ze coś nie tak

Gosiu lecę

Asia ja popoludniu to juz z telefonu i w poczekalni lekarskiej bo 3 h po lekarzach medycyny pracy latałam :/
niewiem czy 3 drzewa to nie za dużo ale istotne jest tez na jakie drzewo się zdecyduje. bo jak parocja to wiesz ona i 8m szerokości potrafi mieć..ale np umbry o których tez myślalam to i 4 (po 2 w każdej środkowej rabacie)można dać.
niewiem sama..bardzo mi się ta parocja spodobała ale nie chce mieć takiego efektu jak juz ledwo na oczy bedę patrzeć i o lasce chodzic

Renia po prawo altany jest glediczja.. no ni hu hu jej nie powtorze na środku bo to zbyt duze i kruche drzewo. ja zrozumialam Bogdzie tak jak te czerwone kropki
ren133 11:46, 27 paź 2016

anna_t napisał(a)
Iwona czy zaplanowane to drzewo po prawo to niewiem..dostałam i tak se je z M posadziliśmy. poprostu wiem ze glediczja to duze drzewo dlatego róg i jest taka seledynowo zielona to wydaje mi się że te bordowe jablonki fajnie na jej tle będą wygladac.. pewnie niebawem okaże się ze coś nie tak

Gosiu lecę

Asia ja popoludniu to juz z telefonu i w poczekalni lekarskiej bo 3 h po lekarzach medycyny pracy latałam :/
niewiem czy 3 drzewa to nie za dużo ale istotne jest tez na jakie drzewo się zdecyduje. bo jak parocja to wiesz ona i 8m szerokości potrafi mieć..ale np umbry o których tez myślalam to i 4 (po 2 w każdej środkowej rabacie)można dać.
niewiem sama..bardzo mi się ta parocja spodobała ale nie chce mieć takiego efektu jak juz ledwo na oczy bedę patrzeć i o lasce chodzic

Renia po prawo altany jest glediczja.. no ni hu hu jej nie powtorze na środku bo to zbyt duze i kruche drzewo. ja zrozumialam Bogdzie tak jak te czerwone kropki

A taras jest naprzeciw altany?
anna_t 11:48, 27 paź 2016

nie. pare stron wczesniej Kasia wstawiała plan i z tarasem i z altaną. ścieżka bedzie tak w prawo delikatnie skręcała do altany
kasia_w 11:48, 27 paź 2016

umbrufff przy ścieżce nie dawaj, będzie zbyt formalnie, czy 2 czy trzy byś dała. Jakieś małe magnolie?
anna_t 11:53, 27 paź 2016

tylko tam wygwizdówek straszny...
fakt umbry troche ni w picke ni w oko...
ZieloneWrota 12:02, 27 paź 2016

Witaj kobietko, powiem ci że wytrwała jesteś w tych planowaniach, podziwiam, ale zapewne przy twoim zaangażowaniu w ten projekt ogród zmieni się w ogród pokazowy, chętnie pospaceruje po nim oczami wyobraźni, projekt przedstawiony przez grupę profesjonalistów tylko czy wytrzymasz w konsekwencji?, trzymam kciuki i kibicuję, pozdrawiam wulkanie energii .
makadamia 12:08, 27 paź 2016

To posadzisz za parę lat, jak Ci żywopłoty podrosną. W międzyczasie masz co robić
Ale i tak magnolie to byłaby inna koncepcja - ich raczej nie podsadzisz żadnymi bylinami.

Nie chciałam już mieszać, ale się nie powstrzymam.
Z tego drzewka przy pergoli bym zrezygnowała. A czy przy ścieżce będą 3,2 czy 1, to zależy co kupisz.