Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W oflisowym ogrodzie

W oflisowym ogrodzie

kamila66 10:50, 06 mar 2016

tulucy napisał(a)
U nas nogdy wcześniej nie poleciało tak daleko, więc się nie spodziewałam, zawsze spadało na taras, ale wtedy była masa śniegu, pamiętam, że były takie zaspy wyższe od mojego m, chyba ze 2 metry miały, ulicą mógł 1 samochód tylko jechać, bo dookoła śnieg, myśmy taczką wywozili z wjazdu i bramy na ogród...

Tak agresywnie spadło po raz drugi mieszkamy od 2009r, może właśnie po raz pierwszy wtedy kiedy i u ciebie, połamało róże nie pamiętam w którym to było roku
tulucy 10:52, 06 mar 2016

U nas 2010, więc może tak byćbyć, że wtedy i u was
Katkak 11:45, 06 mar 2016

kamila66 napisał(a)

Nie mam serca zabijać ślimaków więc zawsze je wynoszę w pole.
Zauważyłam, że lubią makaron z mięsem, który gotuję psom, zlatują się do miski po jedzeniu jak muchy w taki sposób zmniejszam ich populację w moim ogrodzie

Kamiś byłam wczoraj z Iga na spacerzei przed jednym ze sklepów widzę takii napis: kremze śluzu ślimaka. Dobry na zmarszczki,blizny i tradzik.
Brrrr,aż mnie otrzepało. Ale musi być skuteczny, bo na sama myśl, że miałabym to na twarz nałożyć czuję jakmi się zmarszczki rprostuja .
Sebek 11:47, 06 mar 2016

Ja sypie ślimakom viagre, a Ty makaron z mięsem... Szalllona
AnnaCh 12:04, 06 mar 2016

Kamiś u mnie też śnieg się z dachu zsuwa. Jak łupnęło kilka dni temu, to Jasio się wystraszył i nie chciał spać, a akurat zasypiał. Na szczęście u nas spada z boku domu na chodnik i nie przeszkadza bardzo, ale też wczoraj rozbijałam jeszcze te bryły i rozrzucałam.
kamila66 12:19, 06 mar 2016

Katkak napisał(a)

Kamiś byłam wczoraj z Iga na spacerzei przed jednym ze sklepów widzę takii napis: kremze śluzu ślimaka. Dobry na zmarszczki,blizny i tradzik.
Brrrr,aż mnie otrzepało. Ale musi być skuteczny, bo na sama myśl, że miałabym to na twarz nałożyć czuję jakmi się zmarszczki rprostuja .

A mnie jakoś one nie brzydzą na samą myśl do ręki też nie wezmę bo tego śluzu trudno się pozbyć, przeważnie na jakiś liściach je wynoszę.
W warzywniku zawsze ujawniają się po podlewaniu wieczorem, zbieram je wtedy i raczej nie mam żadnych szkód.
W sumie to cały czas je sprzątam
kamila66 12:21, 06 mar 2016

Sebek napisał(a)
Ja sypie ślimakom viagre, a Ty makaron z mięsem... Szalllona

Haha viagrę i jaka reakcja... rozumiem robią się sztywne
tulucy 12:24, 06 mar 2016

Katkak napisał(a)

Ponoć Francuzi wykorzystują ten ich śluz do jakichś leków czy cóś... To może i kremy z tego robią... Bleee
tulucy 12:25, 06 mar 2016

Ja też niebieskie im daję. I to zaczynam wcześnie, bo inaczej mi zeżerają młodziutkie pędy, mają apetyt na nowalijki normalnie
kamila66 12:26, 06 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
Kamiś u mnie też śnieg się z dachu zsuwa. Jak łupnęło kilka dni temu, to Jasio się wystraszył i nie chciał spać, a akurat zasypiał. Na szczęście u nas spada z boku domu na chodnik i nie przeszkadza bardzo, ale też wczoraj rozbijałam jeszcze te bryły i rozrzucałam.

Tam gdzie mogłam posprzątałam, nie chciałam szarpać przy roślinach bo były przymarznięte i mogłam je uszkodzić odgarnęłam tylko tyle ile mogłam.
Dzisiaj jest już bardzo dobrze w porównaniu do innych dni