Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 18:41, 14 wrz 2016

violka171 napisał(a)

jak mogę doradzić to
rok temu kupiłam cebule Liliii,posadziłam na początku pazdziernika w grunt i urosły bo było bardzo ciepło niestety ochłodziło się z dnia na dzień i nie doczekawszy kwitnienia... niestety cebule nie przetrzymały zimy
trzeba na to uwazać jakie Lilie i kiedy sadzic ,pozdrawiam

Violu nie wiem czemu tak się stalo z tą lilią u Ciebie

przecież lilii nie wykopujemy i nie wyrastają
przypuszczam ,że ona mogła być przetrzymywana w chłodni i jak ją posadzilaś ogrzała sie i myślała ,ze to wiosna
MirellaB 18:48, 14 wrz 2016

U mnie hortki częściowo też mają taki rdzawy kolor, ale myślałam, że to ostatnie stadium przebarwienia.

Wczoraj w programie "Odlotowy ogród" pan mówił o ścinaniu floksów - ściąć całe łodygi. Czyli dwie szkoły ścinania. Czekam co będzie z moimi, ładnie rosną. Myślę, że gdybym szybciej je przycięła to by zakwitły ponownie.
ryska 19:18, 14 wrz 2016

gobasia napisał(a)
Witaj !
Sliwki przerobione.
..u mnie tradycyjnie powidla wegierkowe..trochę w ocet trochę w syrop no i troche zamrozilam , miedzy innymi na kompot wigilijny bo my nie lubimy suszu

ja za bardzo nie eksperymentuje bo mójM lubi tradycyjne smaki

ostre papryczki w ramach eksperymentu dołozylam do ogórków konserwowych...bardzo nam posmakowało

widzę ,że produkcja octów w różnych smakach u Ciebie

Sliweczki przypadly do gustu ,czy nie za bardzo? po 2-3 tygodniach one nabierają dopiero smaku

Śliweczki z octu jeszcze nie próbowałam, czekam aż się przegryzą
Dziś dostałam śliwki węgierki z innego źródła, są mocno dojrzałe, słodkie i te przerobię na powidła z mojego dzieciństwa.
Parę lat temu robiłam z kakao, nazwałyśmy je śliweczki Juleczki na cześć mojej małej pomocnicy ale smaku z moich młodzieńczych lat nie zapomniałam
Tradycja górą
violka171 19:36, 14 wrz 2016

gobasia napisał(a)

przypuszczam ,że ona mogła być przetrzymywana w chłodni i jak ją posadzilaś ogrzała sie i myślała ,ze to wiosna

a całkiem możliwe że była w chłodni wcześniej-o tym nie pomyślałam
violka171 19:36, 14 wrz 2016

gobasia napisał(a)

a całkiem możliwe że była w chłodni wcześniej-o tym nie pomyślałam
GorAna 20:04, 14 wrz 2016

Basiu, dynia super, a Krasnalka na niej urocza
Pozdrawiam
BasiaLT 10:40, 15 wrz 2016

Dopiero dzisiaj zaglądam do ciebie bo była na wyjeździe. Faktycznie hortki bardzo ci zbrązowiały. U nas też masakrycznie sucho, podobno w weekend ma padać. Oby..
gobasia 11:39, 15 wrz 2016

MirellaB napisał(a)
U mnie hortki częściowo też mają taki rdzawy kolor, ale myślałam, że to ostatnie stadium przebarwienia.

Wczoraj w programie "Odlotowy ogród" pan mówił o ścinaniu floksów - ściąć całe łodygi. Czyli dwie szkoły ścinania. Czekam co będzie z moimi, ładnie rosną. Myślę, że gdybym szybciej je przycięła to by zakwitły ponownie.

Hortki myślę ,ze to jest właśnie przekwitanie .A że nierówno zakwitly to teraz taki efekt jedne brązowe drugie różowe a inne biale

kilka lat temu wiosną przycinałam część gałązek floksom,aby przedłużyć kwitnienie...teraz wylamuję zaraz po kwitnieniu i kwitną w drugiej połowie września jeszcze raz...całe łodygi ścinam dopiero na zimę lub wczesna wiosną
Robię wyjątek i scinam przy ziemi jeśli złapią mączniaka bez względu na porę roku

moje już zaczynają kwitnąć
gobasia 16:14, 15 wrz 2016

GorAna napisał(a)
Basiu, dynia super, a Krasnalka na niej urocza
Pozdrawiam

gobasia 16:17, 15 wrz 2016

BasiaLT napisał(a)
Dopiero dzisiaj zaglądam do ciebie bo była na wyjeździe. Faktycznie hortki bardzo ci zbrązowiały. U nas też masakrycznie sucho, podobno w weekend ma padać. Oby..

zbrązowiały te które wczas zakwitly...a sucho jak pieprz...nas to ominęły ostatnie opady...a teraz zobaczymy