Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

hanka_andrus 14:45, 30 lis 2016

Takie same podejście do ogrodu mam równiez i ja. Tym bardziej, że u mnie już 70+
Ogród jest moim lekarstwem na wszystkie bolączki, regeneracja po zimie, fitness, rehabilitacja i ekologiczne odżywianie.

I tego się trzymam, a jak przy okazji tych zabiegów na rabatkach kwitnie róża w koprze, tym milej.
Pozdrawiam
Basilikum 17:10, 30 lis 2016

gobasia napisał(a)

ja i siekierą potrafię drwa rąbać ,i nawet kosić trawę kosą potrafię ...a co?

a siekierka tez potrafie ale jak mamy taka maszynke to szybciej idzie. Kosa za to nie potrafie nic a nic, nawet nie wiem jak sie trzyma
ryska 17:33, 30 lis 2016

hanka_andrus napisał(a)
Takie same podejście do ogrodu mam równiez i ja. Tym bardziej, że u mnie już 70+
Ogród jest moim lekarstwem na wszystkie bolączki, regeneracja po zimie, fitness, rehabilitacja i ekologiczne odżywianie.

I tego się trzymam, a jak przy okazji tych zabiegów na rabatkach kwitnie róża w koprze, tym milej.
Pozdrawiam

Też mam takie podejście, chciałabym tylko hodować więcej żywności i się uniezależnić, tak jak to pamiętam z moich młodzieńczych lat.
Róża w koprze to piękny widok, wsadziłam dwie w warzywniku więc i u mnie będzie to normą
Pszczelarnia 18:25, 30 lis 2016

gobasia napisał(a)

(...) ...co będę wiedziała to odpowiem z miłą chęcią np: w sprawach warzywnych

A dlaczego mi pietruszka nie chciała skiełkować. Siałam 2 razy. Mrówek nie było. Kilka wykiełkowało jesienią, przy zbiorze innych plonów dojrzałam.

Boski warzywnik!
Rytla 18:36, 30 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)

A dlaczego mi pietruszka nie chciała skiełkować. Siałam 2 razy. Mrówek nie było. Kilka wykiełkowało jesienią, przy zbiorze innych plonów dojrzałam.

Boski warzywnik!

O! to tak, jak u mnie. Nie chciała i już, tylko jakieś rachityczne listeczki tuż przed zimą, były uprzejme się pokazać.
asiak 19:00, 30 lis 2016

gobasia napisał(a)
VIOLU
ASIU

Nie mogłam o niczym innym myśleć ,zasypiałam z ogrodami ,śniły mi się ogrody itd Nawet nie wyobrażacie sobie ile ja w myślach stworzyłam projektów... w końcu nie wiedziałam czego chcę ,...na szczęście wyleczyłam się

Czyli, to jest uleczalne ufff...
katel 22:38, 30 lis 2016

Piękne ujęcie warzywnika ze szklarnią
mira 23:28, 30 lis 2016

gobasia napisał(a)
VIOLU
ASIU
wiecie ja na samym początku to tak się zachłysnęłam ogrodowiskiem,że zaczęlam się bać o swoje zdrowie psychciczne:F

Nie mogłam o niczym innym myśleć ,zasypiałam z ogrodami ,śniły mi się ogrody itd Nawet nie wyobrażacie sobie ile ja w myślach stworzyłam projektów... w końcu nie wiedziałam czego chcę ,...na szczęście wyleczyłam się

Cieszę się z tego co mam,...no pewnie ,że staram się żeby było coraz ładniej
Ale wiem na co mogę sobie pozwolić...myślę też przyszłościowo, lat przybywa a i zdrowie nie te wiecie 50+ ,a 30 lat to jest różnica niestety

No i fajnie

Ten proces to chyba każdy przechodził.
A ja na dodatek zobaczyłam jeszcze trochę angielskich i ogrodów i innych. I w zasadzie te mnie wyprostowały. Przestałam się przejmować

Ciesze się że w sprawach warzywnych mogę się dopytywać.
Doradź czym posypać ogród dolomitem ? Jak tak to jakim bo widziałam nawet w skrzyniach skrzyp mi wyrósł -

pozdrawiam
GorAna 14:54, 01 gru 2016

Basiu, same mądre rzeczy piszesz

Ja jeszcze dodam tylko tyle, że jak byłam młodsza, to bardzo przejmowałam się, opinią innych, zwłaszcza, że przyszliśmy na wieś nowi.
Jak to na wsi byliśmy bacznie obserwowani. Gryzłam się z myślami, że jak się weszło między wrony.....
Po jakiś czasie zadomowienia się w nowym miejscu, doszłam do wniosku, że grunt to robić swoje

Takie samo podejście mam do ogrodu. Mimo natłoku wszelakich mód, trendów i fascynacji, wybieram dla siebie swój sposób na urządzanie rabat.

Już dawno wiem, że nic nie muszę.....mogę tylko chcieć

Tak samo w relacjach z najbliższymi.....ale trochę to potrwało, zanim doszłam do takich wniosków
Pozdrawiam serdecznie
Margerytka40 20:35, 01 gru 2016

Dziewczyny jakie mądrości . Warto korzystać z Waszych przemyśleń i szczerze to ja zastanawiając się teraz jaki ogród chciałabym chyba pomalutku też dochodzę do takich wniosków .