Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

kasja83 22:41, 27 maj 2016

anna_t napisał(a)
napewno sa bardziej doświadczeni ode mnie ale powiem Ci jak ja robie. mam takie 10l wiadra po farbach, zrywam pokrzyw do pełna, zalewam wodą i mieszam codzień aż przestanie się pienić. potem do konewki 6l wlewam 3 kubki (proporcja 1:10)i heja pod rośliny

I wszystko lejesz bez wyjątku? U którejś z dziewczyn czytałam, żeby jakiej mączki sypnąć to nie śmierdzi? Gdzieś w pomieszczeniu trzymasz te wiadra?
kasja83 22:41, 27 maj 2016

nawigatorka 22:42, 27 maj 2016

kasja83 napisał(a)

Niby nie, ale jedne kulki-takie co kupiłam cztery trochę takie gdzieniegdzie brązowawe-myślałam, żeby jakoś im pomóc?
a one kopane byly? Czy doniczki?u mnie np kopane zawsze pjerwszy f k nie mialy zbyt pieknego koloru ani orzyrostow.tlumaczylam to szokiem przeprowadzkowym
Ja tez leje.florowitem i profilaktycznie pryskam na grzyba jak jest mokra dluzej pogod@ (czyli u nas nie w tym rku) i na robale jak robie np jakis oprysk na mszyce czy miseczniki na innych roslinach
iwka 22:44, 27 maj 2016

kilogram pokrzyw (na oko, nigdy nie ważyłam) zalewasz 10 litrami wody. Odstawiasz w jakieś ustronne miejsce, przykrywasz ( np. deską, ) i ważne codziennie mieszasz jak przestaje się pienić możesz podlewać a i jeszcze można pokrzywę rozdrobnić, ja ostatnio sekatorem sobie pocięlam, to tak fajnie się rozłożyła.

ag_zie 22:45, 27 maj 2016

O dobrze że wpadłam - moje bukszpany też kolorek na starych liściach zmieniają u mnie gnojówka się miesza
kasja83 22:46, 27 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
a one kopane byly? Czy doniczki?u mnie np kopane zawsze pjerwszy f k nie mialy zbyt pieknego koloru ani orzyrostow.tlumaczylam to szokiem przeprowadzkowym
Ja tez leje.florowitem i profilaktycznie pryskam na grzyba jak jest mokra dluzej pogod@ (czyli u nas nie w tym rku) i na robale jak robie np jakis oprysk na mszyce czy miseczniki na innych roslinach

No te właśnie nie były z donicy tylko kopane, może jest jak właśnie piszesz. Zrobię im jutro foto w wersji makro-to ocenicie czy faktycznie coś im się dzieje czy w szoku są
nawigatorka 22:46, 27 maj 2016

Czytalam w watku o gnojowce ze jak sie zaleje wrzatkiem przerobi sie znacznie szybciej
ag_zie 22:47, 27 maj 2016

iwka napisał(a)
kilogram pokrzyw (na oko, nigdy nie ważyłam) zalewasz 10 litrami wody. Odstawiasz w jakieś ustronne miejsce, przykrywasz ( np. deską, ) i ważne codziennie mieszasz jak przestaje się pienić możesz podlewać a i jeszcze można pokrzywę rozdrobnić, ja ostatnio sekatorem sobie pocięlam, to tak fajnie się rozłożyła.

ja też pocięłam i tylko łodygi pływają
kasja83 22:49, 27 maj 2016

iwka napisał(a)

To będę jutro tworzyćpokrzyw za płotem mam mnóstwo. To mi się od razu kojarzy z jakąś bajką co królewna pokrzywy zbierała i koszule z nich pletła
kasja83 22:49, 27 maj 2016

ag_zie napisał(a)
O dobrze że wpadłam - moje bukszpany też kolorek na starych liściach zmieniają u mnie gnojówka się miesza

Że brązowieją?