Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

GingerO 17:29, 02 maj 2025

Haniu donoszę, że coś zaczęło wychodzić z ziemi, liczę na to że to jednak owa gilenia. Nie pamiętam gdzie dokładnie ja posadziłam na rabacie, ale nie pamiętam też że czegoś brakuje. Czekam i napawam się.
TAR 17:42, 02 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Z amsonią może być tak jak z kuklikami. Kilka razy dziewczyny żaliły się, że zakupione przez nie sadzonki nie bardzo przypominają moją. Swoją kupowałam bez nazwy odmianowej, a w sprzedaży są też odmiany amsonii nadreńskiej Blue Ice i Storm Cloud. Ta pierwsza jest niska, ta druga wysokością, kwieciem i kształtem liści przypomina moją.

Kupilam obie z all lokalnie nadwyzki z ogrodu, wiec pewnie moje urosna. Po prostu widze jak wegetacja ma sie u Ciebie a jak u mnie, opoznienie widoczne gołym okiem Licze, ze moje z czasem tez wyrosna.
Gruszka_na_w... 09:45, 03 maj 2025

Tarcia, wyrosną.
Oleńko, życzę, żeby to była ona.

A u mnie pierwsze zbiory w warzywniku. Od paru dni podjadamy rzodkiewkę wysiewaną do gruntu w I połowie marca, a dzisiaj na obiad zasmażany szpinak z czosnkiem. Mniam.

Trochę jest za ciepło, bo szpinak zaczyna tworzyć pędy nasienne. Muszę je odłamywać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 12:43, 03 maj 2025

Bardzo ładnie się prezentuje ogród wiosną. Chyba muszę sobie dokupić tych odmianowych kuklików, bo ślicznie wyglądają.
U mnie gaura też niestety wyginęła. Dokupiłam jedną sadzonkę na rynku, jedną bo ostatnią.
A amzonii muszę poszukać. U mnie strasznie późno wychodzi. Jak spotkam, to kupię tę odmianę podobną do twojej.