Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Alija 14:28, 20 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W paru miejscach na tej rabacie wysiały się białe orliki.

Haniu, dobrze, że już jesteś. W oczekiwaniu na róże i piwonie masz tak pięknie w ogrodzie, że tylko podziwiać. Białe orliki urocze.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.
Wafel 16:15, 20 maj 2025

Dziękuję za informację o klonie, jestem na etapie doradzania znajomej drzewa do ogrodu, także cieszę się z twoich zdjęć poglądowych
Miejsce z orlikami jest czadowe, kolory pięknie się dopełniają Reszta tak kolorowa jakby lato było!
Joku 19:49, 20 maj 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czyżby u ciebie już kwitły róże?
UrsaMaior 20:09, 20 maj 2025

A niech to... w takim razie głupio posadziłam mojego ściętolistnego.
Te białe orliki obłędne! Jak cała reszta
Juzia 20:13, 20 maj 2025

Myślałam, że to jakieś stare fotki z lata
To przez tę zimnicę u mnie. Żyję w innym świecie
Patrycja_KG_Lu 20:22, 20 maj 2025

Cóż za barwne kolory. Chyba u Ciebie cieplej niż w lubelskim.
Gruszka_na_w... 20:46, 20 maj 2025

Joku napisał(a)

Czyżby u ciebie już kwitły róże?

Tylko rosa rugosa jest taka wyrywna. Zwykle zaczynała kwitnienie w okolicach Dnia Matki.
Sporo róż jest już zapączkowanych. Kwiaty rozwiną w terminie, tzn. w czerwcu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:56, 20 maj 2025

Dziewczyny Zbiorczo dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy.
Pati, bardzo zimno zrobiło się zaraz po pierwszym majowym weekendzie. Kilka nocy było nawet z przymrozkiem. Na spacery z psem do dzisiejszego poranka ubierałam zimową kurtkę i czapkę. Trzeba było palić w kominku. Rośliny są już dobrze zadomowione. Raczej nie ma u mnie wydelikaconych egzemplarzy. To pewnie pozwoliło im na kontynuowanie wegetacji. Ostatnie dni były bardzo deszczowe i to chyba najbardziej przyczyniło się do wzrostu.
Iza, trochę zaskoczył mnie ten klon ściętolisty. Niby wiedziałam, że będzie miał kulisty pokrój, ale nie spodziewałam się aż takiej szerokiej korony. Ostatnio odcięłam mu kilka najniższych gałęzi, żeby doświetlić nieco rośliny rosnące pod nim. Dumałam nawet, czy go nie zacząć ciąć, ale chyba mi się już nie chce skakać po drabinie z sekatorami i piłą.
Juzia, dzisiaj był pierwszy od dłuższego czasu dzień, kiedy to temperatura przekroczyła 10 stopni. Było 19. Wcześniej ledwie przekraczało pięć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 21:53, 20 maj 2025

UrsaMaior napisał(a)
A niech to... w takim razie głupio posadziłam mojego ściętolistnego.
Te białe orliki obłędne! Jak cała reszta

Ja też głupio, ale zajrzałam dziś do niego i żyje, nawet ładnie podrósł już. Tyle, że ucieka mi koroną w stronę zewnętrzną ogrodu bo od ogrodu ma cień więc ciągnie do słonka. Muszę go naprostować
Patrycja_KG_Lu 21:58, 20 maj 2025

Sadziłaś już pomidory do gruntu? Nabyłam klona tatarskiego Ginnala ostatnio - Ty na początku jakoś cięłaś swojego czy puściłaś na żywioł?