Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam ! » Edycja postu

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:02, 04 lis 2018

Gosiek33 napisał(a)
Widziałam na żywo przepiękny egzemplarz w ogrodzie Dzidki, był podkrzesany a górę stanowiła fantastyczna ciemna czupryna

Takiej czupryny potrzebuję, żeby zacienić taras od zachodu.
U Dzidki był jako monstrum?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:05, 04 lis 2018

polinka napisał(a)

Dzięki Haniu!
Zapiszę sobie na póżniej bo coraz bardziej mi się podobaja

Pozdrawiam deszczowo Nareszcie.

Bardzo łatwo się mnożą. Wystarczy wsadzić patyczek do ziemi.
U mnie padało wczoraj. Dzisiaj tylko całodzienna mgła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 19:20, 04 lis 2018

Jesienne fotki zachwycają i to bardzo, derenie teraz swoją urodę pokazują jabłonkę Olę już ma na liście chciejstw, widziałam ją też u Sylwusi na żywo i przepadłam, zakochałam się w tych jej jabłuszkach, Royality wykreśliłam, czytałam porównanie, więc wypadła buziaczki
Mala_Mi 22:08, 04 lis 2018

Piękne kolory jesieni
Gosiek33 06:22, 05 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Takiej czupryny potrzebuję, żeby zacienić taras od zachodu.
U Dzidki był jako monstrum?

Zobacz jakie cudo https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/169/1696385/original.JPG

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/164/1644295/original.JPG

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/164/1644296/original.JPG

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/164/1644298/original.JPG
mikina34 14:05, 05 lis 2018

Oj Haniu, Haniu, nie mogę do Ciebie zaglądać, bo za dużo mnie kosztujesz
Naoglądam się Twojego ogrodu, naczytam Twoich ochów i achów, a potem pędem do internetów, szukam, szukam, szukam i tadaaaam kupiłam wiąz polny Jacqueline Hillier, obielę i dwa lilaki: Krasavitsa Moskvy i Mme Lemone . No i szlag trafił obietnicę nie wydawania już pieniędzy w tym roku na rośliny, uch... Ale nie będę ukrywać, że jestem zadowolona, na tego wiąza już jakiś czas chorowałam, polecałaś mi go wcześniej, więc prędzej czy później i tak bym się zdecydowała. A, że obelia tez mi wpadła w oko, lilaki już wcześniej za mną chodziły to wzięłam . Teraz muszę wymyśleć gdzie je wsadzić, w poczekalni czeka dereń świdwa Compensa i klon ściętolistny...
Ciężki jest żywot ogrodnika
Pszczelarnia 15:25, 05 lis 2018

Haniu, pokaż proszę całego oczara (pokrój ) i ile ma lat?

Tak zdjęcie en face.
Gruszka_na_w... 20:30, 05 lis 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, pokaż proszę całego oczara (pokrój ) i ile ma lat?

Tak zdjęcie en face.

Mam dwa oczary. Sadziłam je 6 lat temu jako 30 cm sadzonki. Miały by Hamamelis intermedia- oczarami pośrednimi, jednak po czasie okazało się, że są to oczary wirginijskie. Jeden z nich jest szczepiony. Tempo przyrostu ma znacznie wolniejsze. Był przesadzany, bo w nieformowanym żywopłocie zrobiło się mu za ciasno. Rośnie na przedpłociu.

Drugi rośnie w gąszczu innych krzewów. Ciężko mu będzie zrobić zdjęcie en face, bo brakuje miejsca na dystans. Ten ma około 1,8- 2 m. Pokrój ma taki typowo krzaczasty, niezbyt szeroki.

Gruszka_na_w... 20:44, 05 lis 2018

Gosiek33 napisał(a)

Zobacz jakie cudo

To czeka mnie solidne podkrzesywanie.

Tego mniejszego (z ułamanej gałązki) chyba wykopię i oddam sąsiadce.

U mnie też pojawiły się grzyby. W miejscu po byłym żywopłocie. Na szczęście nie są to opieńki.

I derenie z patyczków.

W nieformowanym żywopłocie coraz mniej liści. Irga błyszcząca. Kwitnie jagoda kamczacka.

Gruszka_na_w... 20:55, 05 lis 2018

mikina34 napisał(a)
Oj Haniu, Haniu, nie mogę do Ciebie zaglądać, bo za dużo mnie kosztujesz

Ciężki jest żywot ogrodnika

Bardzo fajne zakupy poczyniłaś.
Mnie bardzo brakuje tej ekscytacji związanej z wyborem i zakupem roślin. Częściej wydaję niż dodaję.
Ale nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ogród. Były to dobrze zainwestowane pieniądze.

Można czekać w doborowym towarzystwie na jesień życia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies