Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie

malkul 07:50, 01 maj 2016

a tu znowu prace trwają?
Madzenka 08:06, 01 maj 2016

O rewolucja trawnikowa!
_Martini_ 08:16, 01 maj 2016

I jak przeniesiesz trawę, to co w jej miejscu powstanie? U nas takie łaty zawsze się odróżniały (ale po macoszemu robione) dlatego eM od piątku zrywa trawę przy obrzeżach i już po bożemu dosiewki zrobimy.

Czytam tu u Ciebie jak się wszyscy czekają na bzy a myślałam, że one na O . niepopularne są. A ja je uwielbiam. Też mi właśnie Buchner i Charles Joly nie da kwiatów w tym roku. Właśnie myślę, że może przez to jesienne podlewanie.n
Kasya 08:54, 01 maj 2016

_Martini_ napisał(a)
I jak przeniesiesz trawę, to co w jej miejscu powstanie? U nas takie łaty zawsze się odróżniały (ale po macoszemu robione) dlatego eM od piątku zrywa trawę przy obrzeżach i już po bożemu dosiewki zrobimy.

katiaxx napisał(a)
POwazna rewolucja- u mnie przy przenoszeniu Trawy byl problem z poziomem- kawalki roznie mi wyszly jak wszystko osiadlo to szachownica- wizualnie nie ma roznicy jak chodze jednak to czuje

No wlasnie zaczelam się zastanawiac…bo może jednak lepiej wysiac ?? mam jeszcze troche nasion

Ale ta darn taka ładna, co z nia zrobic ?
Może w innym miejscu ułożyć np. po obwodzie żeby nie było dużej powierzchni wtedy ewentualne nierówności nie będą przeszkadzac ?

Kurcze..nie wiem już co robic 

Może pod taką darn to nie trzeba tak gleboko pielic, a mam jeszcze placyk nieruszony, może tam po obwodzie dac ?
Szkoda tak na kompost…

POMOCY !!!
Kasya 08:55, 01 maj 2016

Agania napisał(a)
Ale trafiłam...polecam teleportację

Alicja169 napisał(a)
Nie lada przedsięwzięcie z tą trawą.. Trzeba barczystego pomocnika, bo darń jest bardzo ciężka

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Lilaki piękne będą Niezłe przedsięwzięcie się szykuje Powodzenia

zoja napisał(a)
z trawą to będzie niezła zabawa - sporo masz do przeniesienia...
życzę powodzenia!

JoannA napisał(a)
Miejsce na trawę masz już przygotowane to teraz z górki
Wstawiłam zdjęcia stipy, niedługo zacznę ją hartować.

malkul napisał(a)
a tu znowu prace trwają?

Madzenka napisał(a)
O rewolucja trawnikowa!

no jakas rewolucja bedzie ale zaczynam miec watpliwosci jaka...
zastanawiam sie czy moze jednak wysiac trawe ??
Kasya 08:57, 01 maj 2016

_Martini_ napisał(a)
I Czytam tu u Ciebie jak się wszyscy czekają na bzy a myślałam, że one na O . niepopularne są. A ja je uwielbiam. Też mi właśnie Buchner i Charles Joly nie da kwiatów w tym roku. Właśnie myślę, że może przez to jesienne podlewanie.n

lindsay80 napisał(a)
Kasiu, ale będzie u Ciebie ogród pachniał tymi bzami za chwilę, już sobie to wyobrażam.... eh...

no wlasnie okazuje sie ze duzo osob je lubi ale nie sa popularne teraz w ogrodach, zwlaszcza nowoczesnych
poza kwitnieniem nie sa jakiejs szczegolnej urody ale chyba warto znalezc dla nich troche miejsca
Kasya 09:04, 01 maj 2016

Rench napisał(a)
Mis kanada,bardzo oryginalnie już wygląda
A opowiedz mi o drzewku STEWARTIA ,warto zainwestować ? Po jakim czasie kwitnie ?

to zalezy ile chcesz inwestowac
poki co zimuje bez problemu, chociaz okrywam ją agro, ale to chyba raczej od wiatru tylko chroni
ja kupilam juz duzą wiec kwitla od razu, pieknie si eprzebarwia pod warunkiem ze nie ma wczesnych przymrozkow
tak jak w ub roku w polowie pazdziernika bylo u mnie -8 i wszystko zbrązowiało
kwitnie ok miesiaca ale kwiatki utrzymuja sie krotko i szybko opadaja, za chwile sa nowe
pod koniec kwitnienia zlapala jakiegos grzyba i kwiatki brazowialy
urocze drzewko ale potrzebuje sprzyjajacych warunkow

mira napisał(a)
Pytałaś czy przetrwał sadziec czekoladowy - dziś byłam popatrzeć wyłażą takie na ok 5cm to przetrwał - ja na zimę przysypałam dodatkową warstwą kompostu - w ub roku miałam po raz pierwszy ale mnie nie powalił

Czytam o Twoich lilakach - oj ja tu będę teraz trzymać rękę na pulsie

Mam kilka łącznie -tj licząc te po mojej stronie i za siatką u sąsiada te co na moją stronę się przewieszają .
W ub roku mój najzwyklejszy wieloletni zakwitł zaledwie 2 kistkami a w tym jest zawalony - czytam że u innych też tak jest - może na jesieni trzeba podlewać jednak.

pozdrawiam

no u mnie nic z ziemu nie wylazi
nie przyszlo mi do glowy zeby okrywac bo nie mialam pojecia ze moze wymarznac
szkoda, byl fajnym akcentem kolorystycznym
na lilaki zapraszam jzu niedlugo, beda kwitly ladnie chociaz wszystkie u mnie jeszcze niewielkie
anna_t 09:07, 01 maj 2016

Kasya napisał(a)

No wlasnie zaczelam się zastanawiac…bo może jednak lepiej wysiac ?? mam jeszcze troche nasion

Ale ta darn taka ładna, co z nia zrobic ?
Może w innym miejscu ułożyć np. po obwodzie żeby nie było dużej powierzchni wtedy ewentualne nierówności nie będą przeszkadzac ?

Kurcze..nie wiem już co robic 

Może pod taką darn to nie trzeba tak gleboko pielic, a mam jeszcze placyk nieruszony, może tam po obwodzie dac ?
Szkoda tak na kompost…

POMOCY !!!

ja łatalam własnie dlatego ze mi bylo szkoda, trawa zwarta niedawno nawozona no szkoda poprostu. jesli chodzi o widoczne kwadraty to one zarastają z czaem. ale poziom to raczej trzeba trzymać. ja kładłam zawsze minimalnie wyzej niz stara trawa bo wiadomo udepcze sie trochę
Kasya 10:00, 01 maj 2016

ide jeszcze czytac tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5537-przesadzanie-przenoszenie-trawnika
JoannA 10:56, 01 maj 2016

Trawę przenieść w inne miejsce, a na tym przygotowanym kawałku wysiać nową.
Ale to moje zdanie. TY tu urządzisz