Opuchlaki też robią u mnie spustoszenie. Walka na razie bezskuteczna. Kopię fragmentami i wyciągam te 'krewetki", już nawet bez specjalnego obrzydzenia.
Pozdrawiam
Ej dziewczyny, nie wiem jak wam , ale mi taka lanca wydaje się... zbędna. Jeszcze zrozumiem do nawożenia dokorzennego drzewek gdzieś w sadach czy cuś. Nawet do zwalczania takich szkodników na szkółkach gdzie jest milion doniczek. Ale na trawie? Na pędraki? Przecież Kasia byś się zarobiła. Jak i tak masz lać chemię albo nicienie to nie lepiej przejść się w butach z kolcami albo wałem i potem z konewki środek dać? Toż to sto razy szybciej
P.S. Moja kosiarka w domu
P.S.2 Jakby mi się przypomniało o jakimś drzewiastym cudzie które jest do kupienia w twojej okolicy a mojej nie i prosiłabym cię żebyś mi kupiła to błagam... nie słuchaj mnie ok? Jutro już nie będę mogła tego edytować więc jakbym potem nalegała to powołuj się na niego
ale to nie opuchlaki tylko prawdopodobne ogrodnica niszczylistka bo mialam mnostwo tych zukow rok temu, w tym rowniez byly ale mniej
w zeszlym roku zaobserwowalam rowniez wyleg takich czarnych podluznych owadow, tylko zapomnaialm jak sie nazywaly ale czytalam ze ich larwy tez moga niszyc trawnik
edit:
juz mi sie przypomnialo, to byl leń marcowy, ale jego larwy inne sa
a tak swoja drogą to ciekawe kto wymysla te nazwy szkodnikow
i przyszlam ponarzekac...pada caly dzien ..a w ogole to ostatnio ciagle pada, nieduzo nawet, chyba dobrze nie podleje ale jest duza wilgoc i pomidory zaczely mi okropnie chorowac, maskaryczny grzyb a jak nie grzyb to sie polamaly pod ciezarem...czyli ogolna katastrofa
a chwasty rosna na potege wiec wole ogladac ogrod z daleka, przez okno
Kasya, my dziś zaczęliśmy zlewać wodę z basenu, w którym kąpałam się AŻ dwa razy.
A od tej zgnilizny na dworze róże mi chorują na czarną plamistość. Obcięłam, ogołociłam z chorych liści i teraz nie wiem co z nimi zrobić na wiosnę. Jak ciąć? Znowu tak nisko? I czy nie powinnam czasem odkazić czymś gleby? Może trochę panikuję, ale wolę zapytać.
Ogólnie kwiaty ścinam, każdą sztukę, jak tylko przekwita.