Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

kaz742011 11:46, 18 cze 2017

Pokrzyw idę szukać .
frezja 12:36, 18 cze 2017

Toszka napisał(a)

Swoje obsyp albo obornikiem granulowanym lub przekompostowanym z kompostem. Przemieszaj z ziemią naokoło. Obficie podlej.
Intensywne nawożenie niestety sprzyja chorobom i gorszemu zimowaniu. lepiej to robić naturalnie - obornik, kompost naokoło i ew. gnojówki.

Toszko, szukam Cię po wątkach Czy tak samo mogę postąpić z różami ?
Toszka 16:20, 18 cze 2017

Ewo, na rózach kompletnie się nie znam, ale na pewno obornik i kompost im nie zaszkodzą. To pewne. I myślę, że będą wdzięczne za mączkę bazaltową
frezja 16:47, 18 cze 2017

Toszka napisał(a)
Ewo, na rózach kompletnie się nie znam, ale na pewno obornik i kompost im nie zaszkodzą. To pewne. I myślę, że będą wdzięczne za mączkę bazaltową

Dziękuję Czyli wiem, co jutro będę robiła; mączkę chyba mam..czyli tak delikatnie rozsypać wokół roślinki ?
Toszka 17:22, 18 cze 2017

Tak i delikatnie przegrabić z wierzchnią warstwą ziemi.
polinka 20:41, 18 cze 2017

Kasia, gnojówki ze skrzypu można używać cały rok. Pisałam u siebie aby pokrzywę używać tylko do końca lipca ponieważ zawiera bardzo dużo azotu i podlewanie w kolejnych miesiącach nie wprowadzi roslin w stan spoczynku przed zimą.Od sierpnia zamiast pokrzywy używamy gnojówkę ze skrzypu do podlewania.

U mnie gnojówka ze skrzypu jest używana cały czas do oprysku. Wczesną wiosną co kilka dni opryskiwałam stare, zabiedzone brabanty i po kilku opryskach nabrały wigoru. Takie same spostrzeżenia mam z marniejącymi bukszpanami, które od początku wiosny opryskuje co dwa tyg.skrzypem i już widzę różnicę.

Mazan kiedyś podawał jak stosować skrzyp ale nie mogę teraz odnależć Jak dobrze pamiętam to chyba co trzy dni przez dwa tyg.na zabiedzone rośliny. Dla pewności radziłabym dopytać Mazana.
kaz742011 21:09, 18 cze 2017

Polinko bardzo ci dziękuję. Zrobię w takim razie skrzypową gnojówkę. Plus jest taki że materiału mam pod dostatkiem. No i jeszcze to że ona tak strasznie nie śmierdzi, więc sąsiedzi mnie nie przeklną .
Kokesz 21:30, 18 cze 2017

Polinko, czy do miskantów też mogę użyć gnojówki z pokrzyw?
A ten skrzyp jak rozcieńczać do oprysku 1:10 czy w innych proporcjach?

Basilikum 21:45, 18 cze 2017

a ja wlasnie znalazam cale lany skrzypu mam nadzieje, ze mnie nikt nie nakrzyczy jak wrwe pare roslin na cmentarzu jak komus sie nie bedzie podobac to bede tam lazic o polnocy
kaz742011 21:56, 18 cze 2017

Nikt nie zauważy że narwałaś . U mnie wyrwę jeden a wyrasta kilka.