Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejski ogród w wersji mini

Miejski ogród w wersji mini

Kawa 10:21, 31 mar 2017

Tochula (Kasiu sory że u Ciebie)
czy Ty pamiętasz jak gruba linę masz w swom płotku antypiesełowym?
Toszka 10:33, 31 mar 2017

Braliśmy linę na efekt wizualny - grubą, ale nie za grubą (średnica ok. 2cm). Konopną bo ta jest trwalsza. I uprzedzam od razu, że konopna lina żyje - jak deszcz pada lub jest wilgoć to napręża się bardzo. Natomiast jak jest sucho i słońce grzeje zwisa swobodnie. Te same reakcje są zimą. Piszę o tym, abyście nie napinali jej od początku i abyś nie zakładała konkretnych zwisów. Ta lina to fenomen i dzięki temu ma swój dodatkowy urok
Kawa 10:48, 31 mar 2017

Toszka napisał(a)
Braliśmy linę na efekt wizualny - grubą, ale nie za grubą (średnica ok. 2cm). Konopną bo ta jest trwalsza. I uprzedzam od razu, że konopna lina żyje - jak deszcz pada lub jest wilgoć to napręża się bardzo. Natomiast jak jest sucho i słońce grzeje zwisa swobodnie. Te same reakcje są zimą. Piszę o tym, abyście nie napinali jej od początku i abyś nie zakładała konkretnych zwisów. Ta lina to fenomen i dzięki temu ma swój dodatkowy urok

dzięki kochana
Kawa 10:49, 31 mar 2017

Kasiu odpowiedź Toszki
Toszka napisał(a)

FC wykopujesz, albo i nie, ale za to po środku kepy wbijasz nóż (najlepszy sztywny, tzw. Szef kuchni) i tniesz jak ciastko.
Korzenie przycinasz i sadzisz w ziemię przekopaną z kompostem i korą (!!!).
Jesli dzielisz nie wykopując całej kępy, to przecinasz na poół i wykopujesz tylko połowę. Reszta jak niżej.

Jeśli carexy zaczęły wypuszczać nowe :listki: to oznaka, że mozna dzielić. Rózne odmiany i różne gatunki w róznym terminie.

ID jeśli zbyt wczesnie podzielony i jeszcze na dokładkę zainfekowany grzybem...korzenie nie przycięte... i ziemia nie przekopana z korą...i zaniedbane podlewanie po sadzeniu... to pada.

ID dzielimy na piórka z rozłogami. Czyścimy z suchego. Sprawdzamy czy środek rozetki zdrowy, żywy. Zgniłe odrzucamy, bo tylko zainfekują inne i glebę.
Przycinamy korzenie i sadzimy w dołki zaprawione obowiązkowo drobną korą.
kaz742011 12:19, 31 mar 2017

Toszka napisał(a)

Jesli korzenie bardzo zbite i odbijając się od ścianek doniczki zaczęły wrastać wgłąb bryły korzeniowej... to ostry hardcor jak najbardziej wskazany.

Kasiu, mam nadzieję, że wrzoścom przygotowałaś kwaśną ziemię z siarką. Wrzosy i wrzośće potrzebują bardziej kwaśno niż rodki.

Zrobiłam tak jak radziłaś. Nóż w rękę i dno uciachane, boki przecięte na cztery. Korzenie wygrzebane na zewnątrz i na płasko do ziemi. Kurcze ale siarki nie dałam. Kupiłam ziemię do kwaśnolubnych, zmieszałam z kompostem i dodałam trochę rodzimej gleby. No i dorzuciłam jeszcze troszkę obornika końskiego w granulkach.
kaz742011 12:21, 31 mar 2017

Kawa napisał(a)
Kasiu odpowiedź Toszki

Dzięki dziewczyny. Jeszcze nic nowego moje FC nie wypuszczają. Gdzieś wyczytałam że tą odmianę dobrze dzielić dopiero w maju. Na razie dam im zatem spokój .
Basilikum 17:07, 31 mar 2017

kaz742011 napisał(a)
Akcja wrzoścce została dzisiaj zakończona. Czas pokaże czy się udało.
Tak wyglądały rośliny po godzinnym moczeniu

Jak widać nie zmieniły swojego kształtu. Naprawdę ciężko było uwolnić korzenie z tej skorupy.
A to efekt moich zmagań. Nawet dołki pod miskanty sobie przygotowałam .

wrzoscce ladne niech sie przyjma wiec. A dolki podmiskanty rasowe nie da sie w nie wpasc

frezja 20:29, 31 mar 2017

kaz742011 napisał(a)
Akcja wrzoścce została dzisiaj zakończona. Czas pokaże czy się udało.

Jak widać nie zmieniły swojego kształtu. Naprawdę ciężko było uwolnić korzenie z tej skorupy.
A to efekt moich zmagań. Nawet dołki pod miskanty sobie przygotowałam .

Jaka akcja tu i od razu zbiegowisko ) ślicznie wyglądają. Niech zdrowo rosną.
frezja 20:33, 31 mar 2017

kaz742011 napisał(a)

Zrobiłam tak jak radziłaś. Nóż w rękę i dno uciachane, boki przecięte na cztery. Korzenie wygrzebane na zewnątrz i na płasko do ziemi. Kurcze ale siarki nie dałam. Kupiłam ziemię do kwaśnolubnych, zmieszałam z kompostem i dodałam trochę rodzimej gleby. No i dorzuciłam jeszcze troszkę obornika końskiego w granulkach.

Jak boki na 4 ? piosenka mi się przypomniała: na 4 i na 2 więc śpiewaj tra, la, la )
Makusia 20:33, 31 mar 2017

Powiem Ci Kasiu , że mi się Twoje wrzośce podobają ogromnie! Ułożone jak wojsko reprezentacyjne