Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 13:47, 24 mar 2016

Kasya napisał(a)

oj kiepsko bedzie z fotką bo malo chyba je fociłam, poszukam potem na drugim kompie
maja kiepką miejscowke bo pod samą wielką brzozą, mam nadzieje ze w tym roku bedzie je lepiej widac

thundercloud ma troche szersze, mniej koronkowe liscie

A chorują lub często coś je zjada?
Napia 13:53, 24 mar 2016

Szkoda tego berberysa. Za leszczyną nie przepadam, jakoś nie mam do niej serca, chociaż u innych mi się podoba.
Black lace śliczny, też go mam i chociaż jeszcze malutki, cieszę się, że jest.
A może jeden z klonów palmowych pasowałby w to miejsce czy jednak ważniejsze są kwiaty i owoce, które można wykorzystać?
Kasya 13:56, 24 mar 2016

Makao_J napisał(a)

A chorują lub często coś je zjada?

nic takiego nie zauwazyłam
Iwk4 14:02, 24 mar 2016

Mi się berberys podoba. Bez też, ale tego berberysa szkoda.
Tylko mam jedną uwagę do niego. Mozesz go zacząć formować, gdybyś chciała. Ja odmłodziłam swojego obcinając 2/3 w taką kulę. Sporo młodych przyrostów wypuścił na tych obciętych gałązkach i w tym roku będę go cięła w kulkę.
Jeśli nie tu, to może go gdzie indziej wykorzystasz? Szkoda go wyrzucać...
Takie odmładzające ciecie doradziła mi Danusia. Strasznie się go bałam, bo obcinałam zostawiając 30 cm kikuty. Ale nie żałuję
Czy ten berberys nie kwitnie ci? Ma takie cudne owoce zimą i pięknie przebarwia się jesienią ...
Makao_J 14:04, 24 mar 2016

Napia napisał(a)
Szkoda tego berberysa. Za leszczyną nie przepadam, jakoś nie mam do niej serca, chociaż u innych mi się podoba.
Black lace śliczny, też go mam i chociaż jeszcze malutki, cieszę się, że jest.
A może jeden z klonów palmowych pasowałby w to miejsce czy jednak ważniejsze są kwiaty i owoce, które można wykorzystać?

Klon palmowy tam nie przetrwa nawet sezonu. Słońce cały dzień bo to ściana południowa a do tego wiatry.
Makao_J 14:08, 24 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Mi się berberys podoba. Bez też, ale tego berberysa szkoda.
Tylko mam jedną uwagę do niego. Mozesz go zacząć formować, gdybyś chciała. Ja odmłodziłam swojego obcinając 2/3 w taką kulę. Sporo młodych przyrostów wypuścił na tych obciętych gałązkach i w tym roku będę go cięła w kulkę.
Jeśli nie tu, to może go gdzie indziej wykorzystasz? Szkoda go wyrzucać...
Takie odmładzające ciecie doradziła mi Danusia. Strasznie się go bałam, bo obcinałam zostawiając 30 cm kikuty. Ale nie żałuję
Czy ten berberys nie kwitnie ci? Ma takie cudne owoce zimą i pięknie przebarwia się jesienią ...

Cięcie radykalne planowałam na ten rok ale pomyślałam że może lepiej całkiem go zamienić. Kwitnie co roku. Obecnie już zaczynają pokazywać się żółte kwiatki a potem będą liście. Jesienią wygląda jak na zdjęciu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6425-anna-i-ogrod?page=139&quoted_post_id=2126059
Makao_J 14:08, 24 mar 2016

Kasya napisał(a)

nic takiego nie zauwazyłam

Dzięki.
Marga 15:21, 24 mar 2016

Mi się bardziej widzi tam pod Twoją ścianą bez Eva niż leszczyna.
Karol99 16:58, 24 mar 2016

Ja swojego berberysa tez formuje na kule, jak bedziesz chciala to wstawie fotke.
Makao_J 18:01, 24 mar 2016

Marga napisał(a)
Mi się bardziej widzi tam pod Twoją ścianą bez Eva niż leszczyna.

Jak tak porównuję te dwie przerobione foty w Paint - cie to też myślę że lepszy będzie ten bez. Ta rabata w całości jest dość ciężka, zimozielona więc ten bez nadałby lekkości.

To lewa część rabaty

A to prawa