Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 18:34, 09 sie 2016

MirellaB napisał(a)
To już wszystko zrozumiałam. Ja jednak bym wolała równe płyty.
Fajnie ta ścieżka jest rozplanowana na rysunku. 5 metrów szerokości to nie jest aż tak dużo.

Poszłam zmierzyć dla pewności. Tam jest 6 m szerokości. Długości 25 m. Podzieliłam to bo chciałam wnieść tam trochę tajemniczości i romantyczności a nie mieć gąszcz prostej oczywistości. Już pisałam że prostota mnie nie interesuje.

Muszę osiągnąć "szczyt swojej piramidy" - jak we wszystkim - i na tej rabacie dopiero zaczęłam do tego dążyć. Pewnie nie raz jeszcze coś przesadzę.

Będzie dobrze. To jak tworzenie oddzielnego ogrodu.
Makao_J 18:41, 09 sie 2016

kamila66 napisał(a)
Aniu ja robiłam bez zagęszczarki eM ubijał pieńkiem.
na zwykłe chodniki wystarcza ubijak
https://www.youtube.com/watch?v=qY-OEhPlIjE

Haha ten sam filmik sobie zapisałam.

Muszę jeszcze pokombinować jak położyć te płyty bez krawężników.
Chyba najpierw ułożę, potem wytnę zarys wszystkiego, zrobię fotkę żeby wiedzieć co i gdzie położyć, wykopię humus, nasypię tej zaprawy i położę zgodnie z fotką. Tak podobnie jak wtapia się płyty w trawnik. Wtedy rodzimy grunt działa jak obrzeże.
Makao_J 18:42, 09 sie 2016

kamila66 napisał(a)
Ja układałam na żwirze wymieszanym z cementem

Dzięki Kamila.
Makao_J 18:43, 09 sie 2016

Karol99 napisał(a)
Fajne te trawki. Nie słyszałem o nich.

Zobaczymy ja się przyjmą. Już posadziłam i obserwuję jak dają sobie radę. Na razie zaczynają żółknąć.
ag_zie 10:03, 10 sie 2016

Ciekawa jestem jak ta Twoja ścieżka będzie wyglądała w realu - inspirki pooglądałam i mi się podobają
Anda 18:21, 10 sie 2016

Makao_J napisał(a)

Będę się opierać na tych fotkach
https://pl.pinterest.com/pin/353251164503248002/
https://pl.pinterest.com/pin/353251164505823901/

Nie będę zatapiać w niczym bo przy tej alejce raczej to nie wyjdzie. Wolę połączyć płyty w takie gzygzaki. Jeżeli podczas układania płyta będzie za duża i będzie wchodziła w rabatę to na pewno jej nie będę cięła. Ciąć będę tylko przy łączeniu z kostką.

Obecnie jedyny problem jaki się pojawił to brak zagęszczarki. Tego nie przewidziałam.

Inspirki świetne. Najbardziej podoba mi się pierwsza. Przy brzegach mogłabyś posadzić jakieś fajne "poduszkowe" roślinki, np. goździki albo przywrotnik. Bardzo jestem ciekawa, jak Ci to wyjdzie. Trzymam kciuki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao_J 19:51, 10 sie 2016

Jeszcze trochę na realizację ścieżki wszyscy poczekacie.

Najpierw musimy skończyć taras bo jeszcze fugowanie i poprawianie struktury.

Czekam też na deski które będą robiły za ozdobną ścianę za roślinami. Będę musiała je pomalować i jakoś przymocować.

Potem trzeba odsapnąć i pomyśleć czy brać się w tym sezonie za ścieżkę czy już się nie uda.

Tak więc nie wiem czy w tym sezonie jeszcze się wezmę zwłaszcza że pogoda pogarsza się i może być ciężko.

Ale tak jak Ewa piszesz obsadzę tą ścieżkę takimi roślinami - poduszkami
Anda 16:52, 11 sie 2016

Aniu, u mnie leje, więc nie dam rady dziś zrobić fotek przyginania pędów róż, ale nabazgroliłam tak schematycznie jak ja to robię. Jak zobaczysz to usunę ten bazgroł

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zana 16:56, 11 sie 2016

Anusia podczytuję po cichu, ale gratki wielkie na 300 zostawiam
AgataP 18:50, 11 sie 2016

Anda napisał(a)
Aniu, u mnie leje, więc nie dam rady dziś zrobić fotek przyginania pędów róż, ale nabazgroliłam tak schematycznie jak ja to robię. Jak zobaczysz to usunę ten bazgroł

Anda niezła jesteś w rysunkach Ja wypróbowałam kulkowanie na długiej gałązce Luois Odier, wypuścił już nowe z kącików