Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Toszka 14:16, 02 lut 2016

Trzy lata temu przesadzalismy 10-cio letnie jabłonki, grusze i sliwy. Z sukcesem - jest tylko jeden warunek, ze w pierwszym roku po przesadzeniu nie wolno dopuscic do owocowania, bo to oslabia drzewo.
U mnie pierwsze skrzypce w ogrodzie gra wisnia, a pod nia carexy, ciemierniki + szafirki, krokusy, tulipany. Pod brzoskwinia mam kule cisowe, zurawki, ciemierniki, carexy.
Reszta owocowych rosnie w czesci warzywnej.
Trzeba pamietac, ze w okolicy pestkowych nie mozna sadzic jaskrowatych vide zawilce, a przy jabloni peoni.
Makao_J 14:25, 02 lut 2016

malkul napisał(a)
Aniu- Mława to znane mi miasteczko a w suemi oklice bo jeżdzą do dziadków tamtędy
dokładnei jade na zalewo i tam dalej to juz na wioski

Witaj Gosiu. Nie wierzę że aż tu Cię przywiewa.

Mława to ogólnie znana miejscowość w Polsce za przeszłość cygańską i LG, w którym pracują ludzie z całej Polski.
Makao_J 14:30, 02 lut 2016

Toszka napisał(a)
Trzy lata temu przesadzalismy 10-cio letnie jabłonki, grusze i sliwy. Z sukcesem - jest tylko jeden warunek, ze w pierwszym roku po przesadzeniu nie wolno dopuscic do owocowania, bo to oslabia drzewo.
U mnie pierwsze skrzypce w ogrodzie gra wisnia, a pod nia carexy, ciemierniki + szafirki, krokusy, tulipany. Pod brzoskwinia mam kule cisowe, zurawki, ciemierniki, carexy.
Reszta owocowych rosnie w czesci warzywnej.
Trzeba pamietac, ze w okolicy pestkowych nie mozna sadzic jaskrowatych vide zawilce, a przy jabloni peoni.

Ooo bałabym się przesadzić. Zbyt duże ryzyko.
Idę do Ciebie zobaczyć te drzewka.
Makao_J 14:30, 02 lut 2016

No i dopa. Gdzie masz wątek Toszka??
Toszka 14:32, 02 lut 2016

nie mam nie wkladaj kija w mrowisko, bo obiecalam na jesieni i nie dotrzymalam slowa
Toszka 14:37, 02 lut 2016

Ryzyko jest tylko w ucieciu korzeni - w praktyce wyciagasz drzewo z golym korzeniem (jak w ogrodniczym) - wazne by w fazie bezlistnej; Same dobroci trzeba dac do dolka, podlewac i oberwac zalazki owocow. Po posadzeniu przyciac. Wszystko.
Brzoskwinie lepiej kupic nowa, bo w naszym klimacie po 7 roku zaczynaja chorowac (ZSP zaleca wymiane co 7-8 lat;
Pszczelarnia 14:38, 02 lut 2016

A u mnie pod śliwami same zawilce się nasiały. Nawet próbowałam je przenieść - na próżno, odrastają.
Toszka 14:42, 02 lut 2016

jaskrowate sa najwiekszym zagrozeniem dla drobnopestkowych (wisnia, czeresnia) - powoduja plamistosc

IMHO - nie mam aktualnie polskiej klawiatury, a pisanie na tej to mordega - stad stosuje skroty myslowe.
Makao_J 14:45, 02 lut 2016

Toszka napisał(a)

Brzoskwinie lepiej kupic nowa, bo w naszym klimacie po 7 roku zaczynaja chorowac (ZSP zaleca wymiane co 7-8 lat;

Co Ty do mnie mówisz??? Poważnie??

Moja ma z 5 lat i dopiero zaczęła dobrze rosnąć bo kilka sezonów chorowała na kędzierzawość. Ma może ze 2 m. Ale mnie załamałaś.
A po tym okresie to co się dzieje?
Makao_J 14:47, 02 lut 2016

Toszka napisał(a)
nie mam nie wkladaj kija w mrowisko, bo obiecalam na jesieni i nie dotrzymalam slowa

Wyjaśnij bo nie rozumiem.
Mi się wydawało że miałaś wątek.