Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

olga80 07:11, 03 lut 2016

Sylwia świetnie to wygląda
kamila66 08:12, 03 lut 2016

U mnie też owoców nie da się zaprawić Mam 5 krzaków porzeczek na pniu 3 czerwone i 2 białe, wszystko zjedzone przez mojego syna i dzieci sąsiadów. Sąsiadka przez to, że jej córka jadała te owoce u nas postanowiła kupić agrest i porzeczki
Agatek 08:48, 03 lut 2016

Ja nie mam u siebie miejsca za bardzo na drzewka, więc staram się wcisnąć 2 jabłonki przy lasku, liczę po cichu, że drzewa nie zabiorą owocowym całej wody i jakoś będą rosły pod nimi wsadziłam porzeczkę czarną i czerwoną i jeden agrest na razie zobaczymy jak im tam będzie
zastanawiam się też nad karłowymi odmianami owocowych noo i oczywiście borówkę też bym gdzieś upchnęła

a przepis na nalewkę mus zapisać
Filemon24 09:29, 03 lut 2016

Dosłownie czuje się jak sadownik mój ojciec tyle tego nasadził, ale ostatnio mu się znudziła pielęgnacja drzew i wszystko spadło na mnie. Jeśli chodzi o mnie to połowę bym wycięła
kamila66 09:43, 03 lut 2016

Filemon24 napisał(a)
Dosłownie czuje się jak sadownik mój ojciec tyle tego nasadził, ale ostatnio mu się znudziła pielęgnacja drzew i wszystko spadło na mnie. Jeśli chodzi o mnie to połowę bym wycięła

Masz dużo drzew a ekologiczne owoce dzisiaj w cenie
Makao_J 10:22, 03 lut 2016

Toszka napisał(a)
a co chesz?
chyba juz podawalam przepis na moj hicior - winiowa z miodem gryczanym (zaden inny nie da tego efektu wnoszacego wisnie na nowy poziom odczuc degustacyjnych)

tak na szybko
sloj ok 4,5-5l wypelniony do 3/4 docisnietymi, wydrylowanymi (koniecznie!!!) wisniami. Do tego duzy sloj, 0,9l miodu gryczanego i 1l spirytusu. Wszystko na raz. Trzeba czasami dobrze potrzasnac slojem, aby miod sie rozpuscil i rozprowadzil rownomiernie. Na Boze Narodzenie mozna rozlac (przez filtr do kawy) do butelek i prezenty gotowe. Wisnie mozna podjadac np. z lodami.

Mozna tez zrobic wisnie z zielonym pieprzem; czarna porzeczke z kardamonem lub malinami, przepis na nalewke z fiolkow podalam w ich dziale ... pomyslow jest multum

Ostatnio przebojem jest nalewka ziolowa na bazie melisy, miety (ale teraz przepisu nie podam, bo nie ma mnie w domu, w ktorym zostal tajny zeszycik

Trafiłaś mi w sam czubek tą nalewką z wiśni. Co roku mam problem co z nich wykombinować bo szkoda tylko przejeść.

A poza tym nie wiem czy czytaliście o tym że wiśnie i sok z wiśni jest najlepszym lekiem przeciwbólowym. Składnik zawarty w wiśniach jest 10 razy silniejszy niż ibuprofen.

Więc będzie na zimę jak znalazł.
Makao_J 10:26, 03 lut 2016

Sylvana napisał(a)
Aniu przeglądałam różności w necie i znalazłam coś takiego
Trochę zbyt formalne i monotonne jak dla Ciebie...ale chciałam pokazać Ci, że można połączyć sad z ogrodem a Ty na pewno wymyślisz jeszcze lepszy sposób

Wiesz kiedyś myślałam o tym aby zrobić jakąś fajną obwódkę bukszpanową wokół tych drzewek. To wcale nie jest głupi pomysł.
Masz rację. Na pewno coś wykombinuję. Głowę mam pełną pomysłów aż nie mogę spać. Nie wszystko do mojego ogrodu. O waszych też myślę.
Dzięki Sylwia
Makao_J 10:29, 03 lut 2016

kamila66 napisał(a)
U mnie też owoców nie da się zaprawić Mam 5 krzaków porzeczek na pniu 3 czerwone i 2 białe, wszystko zjedzone przez mojego syna i dzieci sąsiadów. Sąsiadka przez to, że jej córka jadała te owoce u nas postanowiła kupić agrest i porzeczki

Bo to zaraża. Zwłaszcza jeśli wokół pełno dzieci. Ludzie od razu znajdują miejsce i czas aby podarować owoce dziecku i nie martwią się że trzeba o to zadbać.
Brawo. Kolejne dziecko próbuje zdrowego jedzenia.
Makao_J 10:36, 03 lut 2016

Agatek napisał(a)
Ja nie mam u siebie miejsca za bardzo na drzewka, więc staram się wcisnąć 2 jabłonki przy lasku, liczę po cichu, że drzewa nie zabiorą owocowym całej wody i jakoś będą rosły pod nimi wsadziłam porzeczkę czarną i czerwoną i jeden agrest na razie zobaczymy jak im tam będzie
zastanawiam się też nad karłowymi odmianami owocowych noo i oczywiście borówkę też bym gdzieś upchnęła

a przepis na nalewkę mus zapisać

Będzie dobrze. Mimo wszystko drzewka owocowe to zaprawione w boju rośliny. Do mojej jabłonki nie dochodzi bardzo dużo słońca bo tuje i świerki sąsiada mocno się rozrosły ale i tak daje radę.
Jabłonka nie potrzebuje też dużo miejsca bo trzeba ją mocno ciąć jeśli chcesz mieć ładne duże owoce. Byleby nie rosła w cieniu bo jabłka ciężko nabierają smaku.
Pszczelarnia 10:38, 03 lut 2016

Aniu, jak Ci rośnie Iza Zaliwska? Jakie ma owoce w smaku? Jak się ma u Ciebie?