Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

BasiaLT 08:29, 30 maj 2017

Makao_J napisał(a)

O hamaku myśleliśmy ale takim mocowanym do drzew. Niestety nasze drzewka są na to za delikatne i nasze dzieciaki z pewnością jakieś by przewróciły
A o takim stojącym nie ma mowy bo nie mamy gdzie to wszystko chować na zimę.
Na razie zdecydowanie wystarcza bocianie gniazdo na tarasie

Aniu a nie myślałaś o takim stojącym hamaku, skręcanym z kilku elementów drewnianych? Ja mam taki kilka lat i bardzo sobie chwalę. Na zimę eMuś bo rozkręca, pakuje do woda i zajmuje mało miejsca.
makadamia 10:04, 30 maj 2017

Cześć Aniu, dawno u Ciebie nie byłam - skandal!

Z tym ułożeniem płyt to jest tak:

najładniej jest jeśli odległość pomiędzy płytami jest taka sama jak szerokość płyty. ale dla trawy i dla wygody lepiej jest jeśli odległość jest większa - tak na długość kroku.

Jak układałam swoje podkłady, to dałam je gęściej. Lepiej wygląda ale drobię teraz jak gejsza jak po nich chodzę

edit: aa, i hamak też niedługo będziemy montować; zainspirowałam się jednym zdjęciem i będziemy wmurowywać w ziemię dwa niskie, drewniane słupki. Też nie mam miejsca na kolejnego grata (czyt.: stelaż) w garażu, a składać i rozkładać nikomu się nie chce
Makao_J 10:24, 30 maj 2017

Środek na mszyce taki
Makao_J 10:26, 30 maj 2017

jolanka napisał(a)
Aniu, bardziej podoba mi sie wersja 1 ulożenia tych płyt. Ja tez pryskalam dzisiaj mszyce gotowcem Zmartwilam się

Nie masz czym się martwić. Mi środek zadziałał ale nie będę nim pryskać w ogrodzie bo za mało go by starczyło. Kupiłam do użytku domowego a miałam okazję sprawdzić czy działa więc sprawdziłam
Makao_J 10:26, 30 maj 2017

Kasiek napisał(a)

Dzięki
Makao_J 10:30, 30 maj 2017

Anda napisał(a)
Altanka piękna, to już Ci kiedyś pisałam Z płytami nie pomogę. Na mszyce nie pryskam i jeszcze niczego mi nigdy nie zjadły

Moi sąsiedzi też nigdy nie pryskali a najbardziej mszyce atakują im jaśminowca. Czasem wszystkie młode przyrosty ma aż czarne ale oni nie martwią się takimi "bzdetami" bo jak roślina przepadnie to kupią nową no i jeszcze im ten jaśminowiec nie przepadł. A przyznam się szczerze że przez to iż co roku traci wszystkie przyrosty przez te mszyce to jest tak gęsty i śliczny że szok. Aż dziwne ale mszyca mu służy.
Makao_J 10:31, 30 maj 2017

BasiaLT napisał(a)

Aniu a nie myślałaś o takim stojącym hamaku, skręcanym z kilku elementów drewnianych? Ja mam taki kilka lat i bardzo sobie chwalę. Na zimę eMuś bo rozkręca, pakuje do woda i zajmuje mało miejsca.

Nie raczej nie chcę takiego hamaka. Ja na nim leżeć nie będę bo jak tylko siadam do tego typu bujaków to zaraz mnie mdli więc odpada a dla dzieciaków to za szkoda
Makao_J 10:33, 30 maj 2017

makadamia napisał(a)
Cześć Aniu, dawno u Ciebie nie byłam - skandal!

Z tym ułożeniem płyt to jest tak:

najładniej jest jeśli odległość pomiędzy płytami jest taka sama jak szerokość płyty. ale dla trawy i dla wygody lepiej jest jeśli odległość jest większa - tak na długość kroku.

Jak układałam swoje podkłady, to dałam je gęściej. Lepiej wygląda ale drobię teraz jak gejsza jak po nich chodzę

edit: aa, i hamak też niedługo będziemy montować; zainspirowałam się jednym zdjęciem i będziemy wmurowywać w ziemię dwa niskie, drewniane słupki. Też nie mam miejsca na kolejnego grata (czyt.: stelaż) w garażu, a składać i rozkładać nikomu się nie chce

Z tymi murowanymi kołkami nie taki głupi pomysł. Spytam eMa co o tym myśli.
Zana 10:50, 30 maj 2017

Altanka ślicznie wygląda w zielonym otoczeniu, te zasłonki dodają jej wiele uroku i lekkości. Kocurki mnie ubawiły, fajowe są.
Co do płyt to dla mnie wersja nr 1. Miałam zaproponować macierzankę niziutką (sama nie mam, więc z praktyki nie wiem), ale widzę że odpada. A ścieżkę przy schodach chcesz zrobić tak szeroko jak schody? Bo potem jak zrozumiałam ma się zwężać? Ja bym jednak chyba zrobiła jednakowej szerokości. Najlepiej będzie widać jak już kupisz płyty i pokażesz.
Makao_J 11:00, 30 maj 2017

Wczoraj kombinowałam dalej i mam już wymiary krawężników 75x25x6 więc z metrówką pobiegałam i wyszło mi tak

Na początku przy tarasie szeroko a potem przejdzie już w pojedyncze płyty w równych odległościach lekko po łuku do samej altany.

Po bokach ścieżki będą rabaty gdzie byliny będą wchodzić na ścieżkę w taki sposób
https://pl.pinterest.com/pin/353251164508798997/
https://pl.pinterest.com/pin/353251164508799007/
https://pl.pinterest.com/pin/353251164503456724/
https://pl.pinterest.com/pin/353251164504274897/