Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

MirellaB 04:33, 22 sie 2017

Miskanty do cofnięcia bo pochłonęły wierzbę

Nie chcesz się pozbyć tej wierzby? Moja po czterech latach wyleciała i bardzo się z tego cieszę.
Pamiętasz co pisałyśmy kiedyś ile miejsca mamy zmarnowanego w ogrodzie. Pamiętasz jaki wielkościowo ogród ma Danusia i jaki piękny?

Moja wierzba Iwa jak zaczęłam ją przycinać to się zrobiła wielka i brzydka. Pędy leżały na ziemi, więc obcięłam, a z obciętych wypuściły nowe pędy i kolejne cięcie i kolejne pędy ehhhh - szkoda gadać. I jeszcze robactwo liście jej podgryzło - okropna była. Twoja ile ma lat tzn. jak długo u Ciebie jest w ogrodzie?
Kasya 07:43, 22 sie 2017

Czysciec jest bardzo ładny jak rośnie na pełnym słońcu i wycina się kwiatostany
Tworzy gęsta darn i nie pozwala chwastom rosnąć
Brzydki jest tylko wiosna i trzeba go ściąć nisko
kasja83 08:02, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)

Nie chcesz się pozbyć tej wierzby? Moja po czterech latach wyleciała i bardzo się z tego cieszę.
Pamiętasz co pisałyśmy kiedyś ile miejsca mamy zmarnowanego w ogrodzie. Pamiętasz jaki wielkościowo ogród ma Danusia i jaki piękny?

Moja wierzba Iwa jak zaczęłam ją przycinać to się zrobiła wielka i brzydka. Pędy leżały na ziemi, więc obcięłam, a z obciętych wypuściły nowe pędy i kolejne cięcie i kolejne pędy ehhhh - szkoda gadać. I jeszcze robactwo liście jej podgryzło - okropna była. Twoja ile ma lat tzn. jak długo u Ciebie jest w ogrodzie?

Moja Iwa też niestety jest do wywalenia. Nie wytrzymuje ciężaru swojej korony, przegina się...Na szczęście jest jeszcze w sektorze do opracowania ogrodowego.
ren133 08:43, 22 sie 2017

Makao_J napisał(a)
[img

Fajnie tu masz
ivo 08:45, 22 sie 2017

ren133 napisał(a)

Fajnie tu masz

O tak Reniu to też mój ulubiony fragment w Twoim ogrodzie Aniu. Tak pinterestowo tutaj Świetny pomysł !
Makao_J 10:43, 22 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Jeszcze odnosnie rozanecznika obetni wszystkie chore pedy i podlej "previcurem" prep przeciw fitowtorozie i nie tylko. Obsyp dobrze kora.

Ja go chyba wywalę i azalie tam dosadzę. Jakoś różaneczniki nie bardzo lubią mój ogród.
Makao_J 10:46, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Problem 1.
Jak przesuniesz te trzy zielone trawy to zniknie luka po lewej stronie i będziesz miała więcej miejsca do posadzenia hortensji i może jeszcze coś by się zmieściło.

No tak właśnie kombinuję. Wolę jednak dopytać bo to mała rabata a sporo roślin się tam uzbierało i jeszcze jak dosadzę hortki to czy wszystko będzie dobrze.
Makao_J 10:48, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Problem 2
Ile masz posadzonych tych Vanilek - szt.1?
Jak jest jedna to może obok z jednej strony berberysy, a z drugiej strony jeżówki?

Tam są 3 Vanilki. Też myślałam z jednej strony jeżówki a z drugiej przy świerku berberysy ale tak po prawej rosną derenie i wcześniej czy później jeżówki zostałyby wchłonięte.
"Tu jest pies pogrzebany" i mój problem.
Makao_J 10:53, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Problem 3
Czyściec - hmmmm dla mnie roślina o wątpliwie ładnym wyglądzie - mi się nie podoba. Ja bym się jej pozbyła, i kule podsadziła Carexami, które fantastycznie przy bukszpanach wyglądają.

Pisałaś, że nie chcesz się pozbywać roślin tylko je poprzedzać - rozumię, ale nad tym czyśćcem to jednak się zastanów. Bukszpany są za bardzo dostojne, eleganckie, żeby takie chwasty mieć w swoim otoczeniu.

Czyściec jest fajny. Lubię go.
A jak kwitnie razem z lawendą to tak ładnie się komponuje. (z tyłu wystaje)

Nie usunę go ale będę kontrolować bo szybko się rozrasta.

Myślę o zrobieniu takiego pasa srebrnego.
Makao_J 10:53, 22 sie 2017

MirellaB napisał(a)

Muszę zacytować Pięknie ta rabata wygląda. Zresztą to moje ulubione miejsce w Twoim ogrodzie

Dziękuję Mirella. Też lubię tą rabatę.